Socialförsäkringssystem och arbetslinje

Det GP skriver om Christer Carlsson nedan kan vara värt att läsa i sin helhet. Och funderar över vilka konsekvenserna blir med ett sjukförsäkringssystem och en arbetslinje som säger att man helst ska arbeta vidare efter den officiella pensionsålder och likadant att du ska arbeta även om inte har 100% arbetsförmåga kvar i kroppen.

Finns det stor efterfrågan på 63 åriga fördetta rörläggare med arbetskapacitet i bara en arm som i fallet nedan på dagens svenska arbetsmarknad? Eller alla de andra 10-tusental svenskar med begränsad arbetskapacitet som idag friskförklaras av försäkringskassa och skickas till arbetsförmedlingen för att söka arbete.

Men så ser den arbetslinje och försäkringssystem ut som vi svenskar valde 2006. Svenska folket har ju aldrig varit friskare och sjuktalen lägre än idag….

Mer i GP om a-kassornas regeländring.

Han opererades men läkarna konstaterade att han aldrig skulle kunna återgå till rörläggaryrket. Christer Carlsson blev uppsagd och efter tre och en halv månads sjukskrivning blev han även utförsäkrad från försäkringskassan.
Försäkringskassans förtroendeläkare konstaterade att jag ju hade en arm som fungerade, så jag kunde söka jobb någonstans där jag inte behövde två armar, säger han.
Nu förväntade sig Christer Carlsson att han skulle kunna dra nytta av att ha betalat a-kasseavgiften i 45 år. Men än en gång fick han uppleva att han hamnat mellan stolarna.
A-kassornas samorganisation har nämligen ändrat uppfattning om hur man ska se på förtida pensionsuttag. Tidigare har man kunnat stoppa uttagen om man blev arbetslös och få ut full a-kassa. Nu räknas pensionsuttaget i stället som inkomst och dras ifrån a-kassan, trots att Christer inte har tillgång till pengarna förrän han går i pension.
Så i stället för 680 kronor får han 100 kronor om dagen i a-kassa. Och han kan heller inte utnyttja den inkomstförsäkring som Byggnads tecknat för sina medlemmar.
Han bläddrar i pärmarna där han sparat varje beslut och överklagan och visar upp utbetalningen från a-kassan. 8 550 kronor före skatt, för 18 veckor.
Det blir 2 200 kronor i månaden före skatt. Med full a-kassa och inkomstförsäkringen hade det blivit 22 400 kronor i månaden.
Alternativet som återstår är att gå i pension, för 100 kronor om dagen kan han inte leva på när sparpengarna tar slut. Han får då nöja sig med en lägre pension och får betala en straffavgift till Svenska Pensionsgruppen om han plockar ut de cirka 80 000 kronor han hittills sparat.
– Jag har inget val. Jag kan inte ens söka socialbidrag, för då måste jag sälja lägenheten och bilen.

Klippet blev en fälla – Ekonomi & Politik – Göteborgs-Posten

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Socialförsäkringssystem och arbetslinje

 1. Sven Ohlsson skriver:

  Den förra Socialdemokratiska regeringen införde delvis något hårdare regler inom sjukförsäkringen. Men, den stora skärpningen kom med Socialförsäkringsminister Cristina ”en tredagars släng av utbrändhet” Husmark Pehrsson (m). Skillnaden är att medan S-regeringen ville få ner sjukskrivningssiffrorna eftersom dom var för höga tror fru Husmark-Pehrsson att de flesta som är sjukskrivna bara är lata. Kan man bli av med utbrändhet på några dagar så fixar sig en vanlig depression på en vecka, utslitna ryggar kan fixas till med några veckors massage osv.

  Dessutom finns det alltid andra jobb man kan ta. Se på senaste avslöjandet om kvinnan som tjänade en slant på telefonsex. Det kan du jobba med även med båda armar och ben i gipspaket och ryggen utsliten. Bara du kan prata så kan du jobba med det. Det finns alltid jobb, bara man vill.

 2. Sven Ohlsson skriver:

  Den förra Socialdemokratiska regeringen införde delvis något hårdare regler inom sjukförsäkringen. Men, den stora skärpningen kom med Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Skillnaden är att medan S-regeringen ville få ner sjukskrivningssiffrorna eftersom dom var för höga tror fru Husmark-Pehrsson att de flesta som är sjukskrivna bara är lata. Kan man bli av med utbrändhet på några dagar så fixar sig en vanlig depression på en vecka, utslitna ryggar kan fixas till med några veckors massage osv.

  Dessutom finns det alltid andra jobb man kan ta. Se på senaste avslöjandet om kvinnan som tjänade en slant på telefonsex. Det kan du jobba med även med båda armar och ben i gipspaket och ryggen utsliten. Bara du kan prata så kan du jobba med det. Det finns alltid jobb, bara man vill.

 3. Janne skriver:

  Menar du på allvar att det socialförsäkringssystem som infördes 2006 är borgarnas konstruktion? I så fall tycker jag du borde ta dig en funderare över vad socialdemokraterna gjorde under den föregående mandatperioden. Beslut som går igenom under en annan mandatperiod är inte i alla lägen fattade av dem som sitter vid makten i dagsläget.

 4. Janne skriver:

  Menar du på allvar att det socialförsäkringssystem som infördes 2006 är borgarnas konstruktion? I så fall tycker jag du borde ta dig en funderare över vad socialdemokraterna gjorde under den föregående mandatperioden. Beslut som går igenom under en annan mandatperiod är inte i alla lägen fattade av dem som sitter vid makten i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *