Hur vill socialdemokraterna i GBG nå storstadsväljarna?

Jag ser att ett antal socialdemokratiska politiker från Stockholm, Göteborg och Malmö skrivit en debattartikel i GP om behovet av att bli bättre på storstadsfrågor.

S-politikerna får ursäkta men är inte detta att konstatera det uppenbara? Om S inte kan föra en politik som väver samman både låginkomsttagaren i hyresrätten med medelinkomsttagaren i villaförorten i en gemensam vision av en alternativ framtid kommer socialdemokraterna förlora valet 2010.

Det handlar då hade jag sagt om att både föra en konkret dagspolitik och ha visioner om vad man vill göra 2011.

För att ta Göteborg med sina stora social och ekonomiska klyftor handlar det om att finnas i med i vardagen som den ser ut nu sommaren 2009. Har socialdemokraterna i Göteborg varit med ute och talat med de arbetslösa på arbetsförmedlingen, personalen och kunderna på försäkringskassan eller varför inte dagispersonalen och de föräldrar som kommer med barnen?

Hur ser verkligheten ut i de kommunala skolorna och friskolorna. Har man suttit med i fikarummen på akuten eller Göteborgs olika vårdcentraler.  Talat med både de gamla och personal på vård och ålderdomshem.

Eller lika självklart funnits med och talat med de lokala företagarföreningar som finns runt i Göteborg? Har man pratat med de olika former av nyföretagare som finns runt om i GBG?  Eller alla de frivilligorganisationer och nätverk som verkar runt om I Göteborg?

Och sedan formulerat utifrån de värderingar socialdemokratin har en politik som möter göteborgarnas faktiska verklighet?

image Jag tror både villa och bostadsrättens medelklass är lika intresserad av t ex rättvisa och lika möjligheter för alla som hyresrättens låginkomsttagare för att ta ett exempel.

Steget är inte så långt från Askim-Hovås villaområden till Tynnered-Frölunda höghus som många tror för att ta ett lokalt exempel. 

Är det möjligen dags revolutionera den kommunala politiken i storstaden? Och låta politikerna komma ut från stadshus eller stadsdelsnämnder för att istället prata om hur vardagen ser ut med vanliga väljare.

En uppenbar och väldigt konkret fråga är arbetsmarknadspolitiken och en samlad kommunal politik för att möta arbetslösheten om staten inte klara av ta det ansvaret längre. Som GP skrev om för ett tag sedan är det nu socialkontor som får ta över där arbetsförmedling och försäkringskassa sviker. Varför inte göra det Sveriges kommuner och landsting föreslog för inte så länge sedan och öppna centralt administrerad arbetsmarknadskontor. Och avlasta stadsdelsnämnderna lokalt.

Sen behövs det ju en kommunal nyföretagare och småföretagare plan som komplimenterar.  I Göteborg har fokus i mycket varit på den nu krisande storföretagen. Varför kan t ex inte socialdemokraterna i Göteborg lokalt samla företagare, myndigheter,  politiker och vanliga göteborgare till ett lokalt jobbtoppmöte?

Istället för att titta tillbaka på vad som varit varför inte tänka nytt. Och tänka annorlunda. Och inte vara rädda för att göra det som är radikalt annorlunda eller  kontroversiellt. Samtidigt som man är lyhörda och öppen för tvåvägskommunikation med väljare. Alla typer av väljare.

Så vann förövrigt den moderatledda alliansen valet 2006.

 

Den djupa lågkonjunktur vi nu är inne i har hittills i första hand slagit mot löntagare i produktionen inom industrin, byggbranschen och flera andra branscher runt om i landet. Men allt fler av oss med högre utbildning i Storstockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och andra större städer drabbas nu också av varsel eller uppsägningar. Även om vi själva inte drabbats oroar vi oss ofta för någon släkting eller bekant som förlorat jobbet.

Stora klyftor skapar splittring
Ingen vill bo i ett samhälle med stora klyftor. Det skapar slitningar, otrygghet och rädsla. En stark rättvisepolitik och tydliga mål om minskade klyftor gynnar alla. Ingen tjänar på att utsatta människor marginaliseras ytterligare. Därför behöver vi en stark gemensam välfärd, en politik för fler och bättre jobb i hela landet och ökade möjligheter för de som har det riktigt svårt i samhället. Men samtidigt förändras Sverige och vårt parti måste följa med och se de nya möjligheter, utmaningar och drömmar som finns hos människor som bor i staden. Också bland alla som bor i villa, radhus eller bostadsrätt, har jobb och högre utbildning.
Därför behöver vi arbeta mer intensivt för att nå dig som bor i storstäderna. Vi vill, tillsammans med dig, utveckla förslag som tydligt underlättar möjligheterna för dig i ditt liv. Det kan exempelvis handla om dina möjligheter att kombinera jobb och karriär med ett lyckligt familjeliv. Vi vill resonera med dig om de idéer vi har för att förbättra barnomsorg och skola. Om hur boendet, kommunikationer och kulturliv kan utvecklas. Vi vill också diskutera de förslag vi har för att stärka arbetslinjen, utveckla entreprenörskapet och företagandet samt hur miljökrisen kan vändas till en möjlighet till jobb och tillväxt. Och se de möjligheter till nya framtidsjobb som finns inom den växande tjänstesektorn. Vi vill särskilt prova våra nya idéer om att sätta kompetensen i centrum för jobbpolitiken: göra om Arbetsförmedlingen till en Kompetensförmedling, införa en ny kompetensförsäkring som ger den som arbetar möjlighet att utbilda sig och gå vidare i arbetslivet, och tillsätta en Kompetenskommission som ser till att det finns utbildningar som svarar mot arbetsmarknadens behov.
I städerna finns fantastiska möjligheter till jobb, utveckling och självförverkligande, men också nya utmaningar och problem. Här kan politiken göra skillnad. Negativa spiraler kan vändas till något positivt, och kreativa och framåtsyftande tendenser kan förstärkas. Tillsammans behöver vi ständigt utveckla förslag där den enskildes möjligheter att förverkliga sina mål och drömmar underlättas. Det gäller även välutbildade storstadsbor med god ekonomi.

Vi i S måste bli mycket bättre på storstadsfrågor – Debatt – Göteborgs-Posten

GP2

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Hur vill socialdemokraterna i GBG nå storstadsväljarna?

  1. Pingback: Hårdare tag minskar inte hemlösheten | Thomas Hartman | In The Pendent

  2. Thomas Hartman skriver:

    Du har en klar poäng. Det är en slagsida i både artikeln och sättet att jobba. Genom att lämna kommunhusen och gå ut i verkligheten och engagera sig i människors problem så kan vi visa att partiet behövs. Det är inget som är unikt för storstäderna.

  3. Thomas Hartman skriver:

    Du har en klar poäng. Det är en slagsida i både artikeln och sättet att jobba. Genom att lämna kommunhusen och gå ut i verkligheten och engagera sig i människors problem så kan vi visa att partiet behövs. Det är inget som är unikt för storstäderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *