Media och tidningsutgivning 1.0

Nu trodde jag tidningarna redan tog betalt på nätet i form av annonsering för att vara lite tyken? 

Vägen för tidningarna att gå är enligt Lionel Barber att identifiera vad som är unikt och originellt med deras nyhetsinnehåll och fokusera på det när de tar betalt. Det är alltså för kvalitetsjournalistiken som det lönar sig att ta betalt, menar han.

Allt fler internationella tidningsorganisationer börjar ställa sig bakom idén att ta betalt, ett alternativ som tidigare inte har kommit på fråga då nätets gratisfilosofi nästan ansetts som helig. News Corps Rupert Murdoch sa i våras att alla koncernens tidningar, brittiska såväl som amerikanska, innan årets slut ska ta betalt för nyheter.

Även New York Times chef för digitala medier, Marc Frons har sagt till SvD Näringsliv att man tittar på möjligheter att ta betalt. Enligt The Guardian kan ett beslut fattas redan i augusti. En av USA:s största dagspresskoncerner Media News Groups koncernchef Dean Singleton har också deklarerat att man är inne på samma linje.

Ännu finns det få konkreta exempel på tidningar som lyckats och hur stora intäkter de olika affärsmodellerna kan generera.

–Samtidigt är det viktigt att tidningsföretagen snabbt etablerar en digital plattform med möjlighet att ta betalt, antingen per artikel eller via ett prenumerationssystem, sa Lionel Barber och tillade att ”utan dessa intäktsmöjligheter kommer kvalitetsjournalistiken att tyna bort”.

”Snart tar alla betalt på nätet” | IT | SvD

Att de stora globala medieföretagen är hårt pressade av en vikande annonsering är klart. Den mer intressant frågan är om de säljer en tillräckligt unik produkt de har en klar marknad för? Där hade jag sagt nej. Men det är tydligt att de stora mediebolagen vill satsa digitalaplattformar där de kontrollerar distributionen av sin produkt. 

Villket låter som en typisk direktörslösning när man  inte vet vad man ska göra annars.

Problemet för de stora mediekonglomerater är ju att den digitala kommunikationsutvecklingen pressar dem med stora fast kostnader för en organisation som egentligen inte behövs för att producera en journalistisk produkt.

Sätt 6 tränade erfarna skribenter i en hyrd lokal med laptoppar och mobiler så skulle de kunna producera en hyfsad bevakning av t ex finans och ekonomi nyheter i Stockholm. En CMS webbplattform som WordPress hade lätt kunnat användas som grund för en webbtidning tills man behöver skala upp till större servrar om de skulle få 10-tusentals besökare samtidigt.

Dagen medieföretag påminner i alla fall mig lite om gamla industri/tillverkningsföretag eller möjligen de jättelika dinosaurie arter som levde på att beta gräs och blad.

Därför är det kanske inte heller så konstigt att ett antal media direktörer vill ha hjälp av EU att genom lagstiftning säkra sin överlevnad.

Nedanstående låter i mina öron som om mediaföretagen likt Göteborgs Posten  i Sverige och Bonnier vill ha hjälp av EU att pressa Google på pengar. Och att de vill ha politisk hjälp att säkra sin position.Att det sedan är friviligt att finnas med på internet som en öppen webbplats sägs förstås inte.

Frågan är om ett stort antal tidningar försvinner bakom betalmurar eller inte syns i sökmotorer någon skulle sakna dem?

Om inte annat öppnar de affärsmöjligheter för konkurrenter med radikalt lägre kostnader och nya ideer kring hur man skapar betalande communities.

Annonsering och affärsmodellen behöver ju inte se ut den gjorde för 100-år sedan….

I förra veckan skrev SvD Näringsliv om tidningskoncernen Stampen som genom sitt stöd till det tekniska systemet ACAP vill kunna begränsa sökmotorernas indexering av nyhetsmaterial på nätet. ACAP nämns i förslaget som ett ”verktyg” för att öka upphovsrättsskyddet på nätet.

Genom Hamburgdeklarationen vill man inte bara få tidningsföretag att stödja WAN och ACAP, utan också lagstifta för att få sökmotorer som Google att samarbeta med tidningsföretagen.

– Vi behöver få sökmotorerna att erkänna ACAP som ett steg mot att innehållsleverantörerna har bestämmanderätt över sitt innehåll, och villkoren för att använda detta. EU-kommissionen och andra lagstiftare uppmanar vår bransch att komma med egna lösningar. Här har vi en, och nu uppmanar vi myndigheterna att stödja det, säger Gavin O’Reilly.

Inte minst handlar detta alltså om att ge tidningsföretagen en ökad möjlighet att öka intäkterna på nätet.

– Framför oss ser jag två huvudmål, vi vill ha en rättvis del av intäkterna som genereras genom exploatering av vårt innehåll av andra (sökmotorer och sajter), men också en växande marknad för betalt innehåll på nätet, säger Mathias Döpfner, vd för mediekoncernen Axel Springer AG.

Tidningar vill ha lagstiftat skydd | SvD

 

Bloggat:
Signalspaning för polisiära behov, Stod Aftonbladets löpsedel för årets rekord i osmaklighet och brist på sanning-, Tänker tidningarna gå samma väg som musikindustrin-, Kartellbildningsförsök hos gammelmedia, Nyhetens pris, Dags att sluta ge bort annonser gratis DN-, Alla har fel – mer eller mindre, Prenumerationsmodellen är död, Det är alltid för tidigt att ge upp – om ACTA, DN föreslår en massiv mediefront för att tvinga fram betalning för nyheter på nätet Bloggtidning, Betalförespråkarnas obegripliga världsbild

Media:
Gratiskulturen- Tidningsföretagen har inte råd att ge bort sitt material,

 

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *