Vem är förvånade – Sverige deltar i Afghanistankriget

Vem är förvånande över att svenska soldater deltar i strid under fredsuppdraget i Afghanistan. Om nu någon är det. Sverige är en del i de av FNs säkerhetsråds sanktionerade NATO-styrkor som utgör ockupationstrupperna och de stridande i soldaterna vad som mer och mer utvecklats till en kamp mot Pashtun befolkningen i hela AFPAK området.

Att sedan USA med NATO i släptåg stadigt förlorat kontrontrollen över vad man vann med mutor och flygbombningar 2001 är inget nytt. Afghanistan förlorades 2002 när USA började föra över trupper och resurser till invasionen av Irak.

Det är ju förövrigt USAs tidigare klienter de tidigare krigsherrarna som sitter och kontrollerar det ‘demokratiska’ Afghanistan i parlamentet. Och president klanen Karzai som sägs stå för en större del av narkotikaexporten vidare ut genom central Asien.

Så demokratibyggandet har kanske inte varit så lyckat. Annars hade väl inte presidenten döpts till borgmästaren av Kabul. Även om nu Sverige satsar runt en miljard på att hålla soldater i Afghanistan med lite bistånd insprängt.

Vad Afghanistan nu har potential för är att utvecklas till ett regionalt krig involverande aktörer från Kina, Indien till Iran samt förstås ryssland och de central-asiatiska republikerna. Där Sverige kan vara med på ett hörn och bidra med soldater.

Vad som är mer förvånande är den obefintliga säkerhetspolitiska debatten kring vart Sverige är på väg i sin utrikes och säkerhetspolitik.

Debatten för eller emot NATO säger inget. Ett svenskt Nato deltagande ger ju inga större garantier för att svenska intressen tillgodoses än om vi är utanför/innanför enligt dagens modell. Och i alla fall jag kan bara se nackdelar med att låta ‘ledare för de fria världen’ vara den som 9 miljoner svenskar ska lita ser Sverige som en prioriterade del.  

Mer allvarligt är väl att svenska riksdagen har lämnat över nycklarna och förarsätet till vår säkerhetspolitik. Från de svenska soldater som nu försvarar Sverige i Afghanistan, Tchad med flera platser till en underlättelse samordning till försvarsindustriellt deltar Sverige som en part utan något egentligt inflyttande. Eller egna tankar om vilken inriktning man vill komma.

Märk väl att det var under Göran Perssons regering som Sverige blev väskbärare för stormaktsintressen även om nu Carl Bildt fortsatt och utvidgat den traditionen.

Bloggat:
Insatsen ändrar karaktär, Dags att vara stolta över insatsen i Isaf, Ovälkomna nyheter, CB, Kommunisternas blogg, Jinges Web och Fotob…,

Media:
Svenskar i eldstrider i Afghanistan,

Tre omkomna i strid i Afghanistan

Tre motståndare har rapporterats som döda och två skadade, enligt information från Högkvarteret till SvD.se.

Inga svenskar skadades i striderna. Det var igår klockan 21.05 som en svensk skyttegrupp ur den svenska fredsstyrkan blev utsatta för eldöverfall längs huvudvägen väster om storstaden Mazar-e-Sharif.

Den svenska patrullen färdades i splitterskyddade fordon Galten, som nyligen tillförts truppen. Svenskarna besköts både med pansarskott och finkalibrig eld.

De svenska soldaterna gick i strid och förstärktes med finska soldater och ett Stridsfordon 90 samt sjukvårdsteam.

Det är första gången Stridsfordon 90 som kom ner till Afghanistan i maj sätts in. Även flygunderstöd kallades in, men flyget verkar inte ha gjort några vapeninsatser.

– Striderna mellan de svensk-finska soldaterna och motståndarna pågick i omgångar hela natten, uppger pressofficeren Henrik Klinberg vid den svenska Afghanistansstyrkan, FS 17.

Svenskar dödade tre i strider | Utrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vem är förvånade – Sverige deltar i Afghanistankriget

 1. Magnus skriver:

  ”…med lite bistånd insprängt.”
  Afghanistan är Sveriges största biståndspartner och kommer inom kort att erhålla 500 milj/år.

  Och det där med regionalt krig… nja… lite magstarkt va? Möjligen ett regionalt krig mot talibanerna, för ingen verkar gilla dem – till och med pakistanierna har ju fått nog även om de inte vågar avdela alltför mycket trupp från gränsen mot Indien. Indien å sin sida lovordar att Pakistan nu på allvar börjar ta itu med de extremister som gång efter gång hemsökt deras land.

  Iran är inte heller några större beundrare av talibanerna, flera terroristgrupper i Iran har kopplingar till dem. Vad gäller Ryssland så är det ändå ganska talande att det verkar vara helt okej att transportera in vapen och förnödenheter till Afghanistan via rysk järnväg – så länge en viss robotsköld inte byggs… Säger något om prioriteringarna.

  Kinas intressen i Afghanistan verkar begränsa sig till att försöka ha kontroll på den lilla gränsövergången för att undvika ytterligare radikalisering av den egna muslimska befolkningen. Inte heller de verkar gilla talibanerna särskilt mycket.

  Så någon regional storkonflikt kan vi nog utesluta, om vi inte redan nu ska åtminstone uppgradera den från nationell till semiregional med anledning av att den är gränsöverskridande och sker i två länder.

 2. Magnus skriver:

  "…med lite bistånd insprängt."

  Afghanistan är Sveriges största biståndspartner och kommer inom kort att erhålla 500 milj/år.

  Och det där med regionalt krig… nja… lite magstarkt va? Möjligen ett regionalt krig mot talibanerna, för ingen verkar gilla dem – till och med pakistanierna har ju fått nog även om de inte vågar avdela alltför mycket trupp från gränsen mot Indien. Indien å sin sida lovordar att Pakistan nu på allvar börjar ta itu med de extremister som gång efter gång hemsökt deras land.

  Iran är inte heller några större beundrare av talibanerna, flera terroristgrupper i Iran har kopplingar till dem. Vad gäller Ryssland så är det ändå ganska talande att det verkar vara helt okej att transportera in vapen och förnödenheter till Afghanistan via rysk järnväg – så länge en viss robotsköld inte byggs… Säger något om prioriteringarna.

  Kinas intressen i Afghanistan verkar begränsa sig till att försöka ha kontroll på den lilla gränsövergången för att undvika ytterligare radikalisering av den egna muslimska befolkningen. Inte heller de verkar gilla talibanerna särskilt mycket.

  Så någon regional storkonflikt kan vi nog utesluta, om vi inte redan nu ska åtminstone uppgradera den från nationell till semiregional med anledning av att den är gränsöverskridande och sker i två länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *