När kommer piratpartiet begära lagstiftning mot Google liksom FRA?

Jag undrar hur många svenskar som vet eller begriper att Google redan idag troligen har mer information om enskilda svenskar än vad FRA med verksamheten igång någonsin skulle ha?

Som jag skrev redan för snart ett år sedan är Google ett globalt privat FRA. Speciellt med Googles troliga intåg i telekombranschen på allvar.  En av grunderna i signalspaning och underättelseanalys är just att knyta punkt a till b eller med andra ord vem talar med vem.

Google har unika möjligheter att göra detta på grund av sin storlek och tack vara den infrastruktur de byggt upp.

Vilka av tjänsterna nedan använder du?

Handbook Revolutionary

So what exactly do Google and their friends know about their users?
If you use Gmail, Google knows who you contact, what you say to those people, how often you speak to them, which products/services you use that send you emails, which marketing/mailing lists you are on, and what your interests are. Examples like this are your Facebook account, what people write on your wall, etc.

If you use Google Calendar, or receive information about events through your email, Google knows what locations/events you frequent and with whom you do so as well as the locations of those events. This can easily be used to find out where you are at any given time.

If you use Google Search, Google knows what you look for online, what your interests are, what sites you visit, and what kind of research you do.

If you use any site that has Google ads on it or uses Google’s webmaster tools service, Google knows you have been to that site, how long you have been at that site, how frequently you visit that site, what pages on that site you visit, and therefore your account name on that site.

If you use Google Checkout, Google knows what products/services you buy, your credit card numbers, your mailing address, your telephone number, your real name, and your credit history.

If you use Google Desktop, Google knows every single file on your computer, what programs you have installed, what documents you have and what is inside of them, and when you are physically at your computer.

If you use Google Maps/Directions, Google knows where you go and when you go there.
If you use Google/Picasa, Google knows all of your pictures, when they were taken, which camera they were taken with, and who has looked at those pictures.

If you use Google Talk, Google knows who you talk with and what you say to them including your interests, plans to meet with that individual, and all of your other IM accounts that you have configured Google Talk to use.

If you use Google Web Accelerator/Google Toolbar, Google knows which sites you visit, how long you visit them, and which pages you visit. They also have access to all of your web traffic.

If you use Blogger, Google knows every single blog post you made and what you put in it as well as information on all of the peope who read your blog.

If you use Google Docs, Google knows your documents, who created them, who has looked at them (if that information is stored in the metadata), etc.

If you visit any sites that use Feedburner, Google knows you visited that site, how long you visited that site, what pages you viewed and how long you viewed them for.

If you use Feedburner/Google Reader, Google knows that you visit those sites and how much time you put into reading information on them.

If you use Orkut, Google knows all the information you provide to it such as who your friends are, who you associate with and what you say to those people, what your interests are, etc.

If you use Google Pages, Google knows all the content on your website, who looks at it, for how long, and where they look.

If you use YouTube/Google Video, Google knows which videos you watch, which channels you subscribe to, how long you watch each video, which videos you have uploaded, who your friends are on those services, etc.

If you use Google Code, Google knows who has downloaded your software and how often they update it.

If you use Google Book Search, Google knows which books you read and therfore your interests, etc.

If you use Google Finance, Google knows which companies you are interested in, and possibly which ones you invest in.

If you use Google Groups or any of the groups that they aggregate, Google knows all the emails you have posted to those groups, who you associate with on those groups, your interests, etc.

If you use GOOG-411, Google knows what businesses you lookup and your phone number

Every time you access one of Google’s services, they know where you accessed it from, how long you accessed it, and why you accessed it, making it possible to track your every move. Their databases know what your interests are, who you associate with, what you do in your spare time, where you go and how long you stay there, what your phone number is, what your credit card number is, what products/services you buy, what things you publish on the web, and everything anybody could ever want to know about you. It’s incredibly scary, and I’ve been getting off the Google train for some time now. If you must use Google’s services, use them behind a proxy such as Tor, delete your cookies regularly, and get a Firefox extension such as Adblock Plus so they can’t track you on “affiliate” sites. It might prove useful to have multiple identities on Google so that it’s less difficult for them to figure out who you are but the minute they have one piece of information that connects them all such as your IP address or credit card number, you’ll have to start over again.

Lägg sedan till Yahoo, Microsoft, Facebook, Twitter med flera så går det att skapa ganska kompletta profiler för en stor del av befolkningen i världen.

Och den mesta informationen ha vi helt friviligt lämnat ifrån oss.

Kan det möjligen vara så att de största hoten kring privat integritet i framtiden kommer från privata företag och inte stater.  Samt förstås alla de vardagliga situationer i stort och smått där vi identifieras

Om piratpartiet ska bli vuxet är det dags att de tar denna diskussionen nu. Liksom övriga de övriga partierna. Hur ser situationen ut bland svenska företag och myndigheter. Vilken information förs över gränserna.

Var finns socialdemokraterna när det gäller integritets hot från privata företag. Eller moderaterna?

Och nej, jag tror inte på ‘dont be evil’ varken från privata eller offentliga aktörer. Man jag är väl medveten om att Google eller systemadministratören där jag jobbar eller hos den internetleverantör jag har kan kika över axeln när jag skickar e-post.

Bloggat:
Vad är din anonymitet värd-, Är Google en langolier, Frivillighet som inte alls finns

 

– Min första reaktion var ilska: Hur vågar någon komma och fotografera mitt hem utan att be om tillstånd! Vi har redan haft tre inbrott här de senaste sex veckorna. Om våra hus finns på bild över hela Google är det som en inbjudan till tjuvar, berättar Paul Jacobs för tidningen Time.

Han samlade ihop grannarna, de bildade en mänsklig kedja runt kvarteret, och den svarta Opel Astran tvingades till en u-sväng. Byborna hade jagat Google på flykt.

Det är lätt att fnissa åt totalkrocken mellan sökjätten och den sömniga småstaden. Men det är fler än Broughton-borna som ställer frågan om Google håller på att bli för ambitiösa i sin uttalade ambition att samla in all världens information och göra den tillgänglig för alla. Vissa oroas över att ett enda företag tar kontroll över en för stor del av vår vardag på internet: från sökmotor, mejl och bloggar till videoklipp, karttjänster och webbläsare.

I Expressen skrev kulturjournalisten Andreas Ekström att den som känner demokratiskt ansvar för integritetsfrågor gör större skillnad genom att minimera sitt Google-användande än att bekymra sig för FRA. Pär Ström, FRA-debattör och integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden, vill inte dra sin oro för Google riktigt så långt.

– Men Google skickar in tentakler på fler och fler områden och det är klart obehagligt. Det är väldigt mycket information som de har möjlighet att samla in om hur människor lever sina liv: om vilka sajter vi besöker, vilka sökord vi använder, vad vi skriver i våra mejl. En risk är att information läcker, att regler och lagstiftning ändras med tiden, att det som är otänkbart att göra i dag görs lagligt om ett antal år.

Google anklagas för intregritetskränkningar och för stor kontroll över människors nätvardag | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på När kommer piratpartiet begära lagstiftning mot Google liksom FRA?

 1. Gertkvist skriver:

  Vi lämnar frivilligt en massa uppgifter till Google i utbyte mot en massa tämligen värdefulla tjänster. FRA tar en massa information utan vårt samtycke, och helt utan att erbjuda något i utbyte.

  Google måste tjäna pengar. Mängden tid och energi de kan lägga på att följa mig är mycket liten, och deras möjlighet att knäcka kryptering minimal. FRA har inga vinstkrav utan ska ägna 100% av sin tid åt att spana på folk, dessutom med en ständigt ökande budget.

  FRA är en jättehemlig organisation som ska rädda oss från a) ryssen och b) oss själva. Google är en nystartad, öppen organisation som ska a) dra in pengar och b) sammanställa information.

  Vi användare kan knäcka Google genom att använda alterantiven, och det vet Google mycket väl. Vi kan inte knäcka FRA*, och det vet FRA mycket väl.

  Piratpartiet har säkert bättre förklaringar varför Google och FRA behandlas olika, men det här är vad jag kom på före frukost.

  * Med möjligt undantag för att Piratpartiet skulle få 51% av rösterna i riksdagsvalet.

 2. Gertkvist skriver:

  Vi lämnar frivilligt en massa uppgifter till Google i utbyte mot en massa tämligen värdefulla tjänster. FRA tar en massa information utan vårt samtycke, och helt utan att erbjuda något i utbyte.

  Google måste tjäna pengar. Mängden tid och energi de kan lägga på att följa mig är mycket liten, och deras möjlighet att knäcka kryptering minimal. FRA har inga vinstkrav utan ska ägna 100% av sin tid åt att spana på folk, dessutom med en ständigt ökande budget.

  FRA är en jättehemlig organisation som ska rädda oss från a) ryssen och b) oss själva. Google är en nystartad, öppen organisation som ska a) dra in pengar och b) sammanställa information.

  Vi användare kan knäcka Google genom att använda alterantiven, och det vet Google mycket väl. Vi kan inte knäcka FRA*, och det vet FRA mycket väl.

  Piratpartiet har säkert bättre förklaringar varför Google och FRA behandlas olika, men det här är vad jag kom på före frukost.

  * Med möjligt undantag för att Piratpartiet skulle få 51% av rösterna i riksdagsvalet.

 3. Calandrella skriver:

  Skillnaden mellan FRA och Google är att jag, som enskild medborgare, kan avstå från Google. Jag kan inte, som enskild medborgare, avstå från FRA.

 4. Calandrella skriver:

  Skillnaden mellan FRA och Google är att jag, som enskild medborgare, kan avstå från Google. Jag kan inte, som enskild medborgare, avstå från FRA.

 5. Grå skriver:

  Efter att ha gått igenom listan har jag kommit fram till att jag ibland använder Google för vissa av mina sökningar, och använder YouTube, men oftast oinloggad, och att min inloggning har falska uppgifter, liksom min hotmailadress har det. Men även jag ser en fara och det är IP-numren. Kanske dags att skaffa någon form av anonymiseringtjänst?
  Att jag överhuvudtaget tänker på att göra det är mycket tråkigt. Det ska vara fullt möjligt att skriva sina verkliga personuppgifter, använda sitt riktiga namn och det ska inte vara nödvändigt att betala för att vara säker på att ens privatliv är skyddat. Även de naiva, oförsiktiga, ärliga och nybörjare har rätt att skyddas från både stat och företag.

 6. Grå skriver:

  Efter att ha gått igenom listan har jag kommit fram till att jag ibland använder Google för vissa av mina sökningar, och använder YouTube, men oftast oinloggad, och att min inloggning har falska uppgifter, liksom min hotmailadress har det. Men även jag ser en fara och det är IP-numren. Kanske dags att skaffa någon form av anonymiseringtjänst?

  Att jag överhuvudtaget tänker på att göra det är mycket tråkigt. Det ska vara fullt möjligt att skriva sina verkliga personuppgifter, använda sitt riktiga namn och det ska inte vara nödvändigt att betala för att vara säker på att ens privatliv är skyddat. Även de naiva, oförsiktiga, ärliga och nybörjare har rätt att skyddas från både stat och företag.

 7. Mollemand skriver:

  Heh,

  I do find it funny to read this on a Blog with Google-adds and YouTube XD.

  Anyhoo, I don’t know the official PP stance on it, but mine is to only use Google-search, and never to link out from it (copy the link, terminate the session, and paste it into a new). That combined with my persistent change of IP, makes it hard for Google to profile me (I can tell by the adds they target me with). I have done so since 2002. Call me paranoid, but I do not like to be indexed, registered or scanned.

  My own stance on the issue is that I believe that people should have:
  – The right not to be registered.
  – The right to be erased from any register the may have accepted to participate in.

  That will make police work a little harder, but it will take away the bread and butter from the real villains.

  Best,
  /mollemand

 8. Mollemand skriver:

  Heh,

  I do find it funny to read this on a Blog with Google-adds and YouTube XD.

  Anyhoo, I don't know the official PP stance on it, but mine is to only use Google-search, and never to link out from it (copy the link, terminate the session, and paste it into a new). That combined with my persistent change of IP, makes it hard for Google to profile me (I can tell by the adds they target me with). I have done so since 2002. Call me paranoid, but I do not like to be indexed, registered or scanned.

  My own stance on the issue is that I believe that people should have:

  – The right not to be registered.

  – The right to be erased from any register the may have accepted to participate in.

  That will make police work a little harder, but it will take away the bread and butter from the real villains.

  Best,

  /mollemand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *