Svensk militarism?

– Det är inte en fråga om utan snarare när Sverige kommer att lida svåra förluster.

Den enda vettiga från M och FP ledamöterna är insikten om att det kommer fler dödade svenska soldater ju mer norra Afghanistan dras in i det pågående Afghanistan kriget. Sverige är en part i kriget om nu någon inte trodde detta.

Men att sedan ropa på fler soldater, mer material och utrustning är knappast lösningen. 800 svenskar varav hur många stridande skulle knappast göra någon större skillnad i en övergripande säkerhetssituation som snabbt blir värre. Talibanerna och dess allierade har ju av och till kontrollerat halva Afghanistans landsbygd och fortsätter med att öka sin infiltration.

Med den rapporterat  korrumperade Afghanska polisen och militären eller talibanerna att välja mellan är det kanske inte så konstigt att lokala by företrädare tar säkerhetsgarantier från avlägsna västtrupper som ganska osäkra. Speciellt om dessa har för vanan att bomba sönder civila vid eventuella strider de inte kan hantera.

En riktig säkerhetsnärvaro skulle kräva NATO trupper lokalt placerade i stort sätt i varje by som ett alternativ till både lokala krigsherrar och Taliban eller Taliban allierade styrkor.

Men de trupperna finns förstås inte och kommer inte finnas. Samtidigt kräver en återupyggnad av ett demokratiskt och fredligt Afghanistan säkerhets kontroll lokalt på plats. Det är meningslöst att bygga by-skolor som sedan kan brännas ner.

Verklighetens förutsättningar stämmer alltså inte med de politiska målen som NATO/Väst politiker satt för Afghanistan närvaron.

Som professionella militärer också gång på gång sagt kriget i Afghanistan kan inte vinnas militärt med de förutsättningar som väst politikerna givit militärerna.

NATO precis som Sovjet har förlorat det senaste Afghanistan kriget militärt.  En faktor som  också påverkar fortsättningen av kriget kan jag tänka mig. Det som var tänkt att bli en global militärallians efter kalla kriget kan knappat medge att de förlorat det första riktiga krig organisationen deltagit i.

Nu är det Irak-alternativet som amerikanarna under Obama administrationen  försöker genomföra.  Rekrytera lokala miliser som ett alternativ och beväpna och betala dessa. Starta lokala utvecklingsprojekt i samråd med lokala företrädare även om dessa råkar vara Pashtun/Taliban anknutna. Samt degradera talibanernas militära kapacitet och organisation så gott de kan inför president och parlamentsvalen. Alltför att hitta en väg ut.

Hoolbroke

Värt att notera är annars att det Richard Holbrooke som Carl Bildt och EU är resesällskap och väskbärare för. Richard Holbrooke är President Obamas speciella representant för Afghanistan och Pakistan. Hans profil artikel i nytimes när han utnämdes kan vara värd att läsa.

Richard Holbrooke mandat är en gemensam Afghansk-Pakistansk lösning. Och förhindra att Afghanistan blir President Obamas Vietnam. Om nu någon kommer ihåg Kambodja ochn utvidgningen av kriget.

Jag undrar om USAs tidigare favoriter Hamid Karzai och Pakistans President Ali Zardari kommer att finnas kvar om ett år?

Uppdatering:
Förövrigt håller jag SvDs Mikael Holmström. Har det inte sjunkit in hos politiker eller militärledning att Sverige är i krig?  Eller för en delen den svenska allmänhet som verkar totalt ovetande/ointresserad  av vart svenska soldater skickas för att slås och under vilka förhållanden eller med vilka syften det sker.

Eller är det möjligen den politiska känsligheten kring Sveriges förhållanden till NATO/USA som gör att riksdagens majoritetspartier talar tyst om svenska militära åtaganden.

Varför inte ha en riktig säkerhetspolitisk debatt i Sverige där svenska säkerhetspolitiska intressen tas upp av alla partier så att en diskusion i alla fall förts i riksdagen om vart Sverige är på väg.  Och se till att det inte slarvas med uppdragen när folk skickas ut.

SvD skildrade i ett reportage i oktober 2008 detta ”Sveriges glömda krig” . Då framkom att soldater och officerare kände sig övergivna, av politiker och militärledning. Konkret krävde de bättre skyddade fordon. Det var en obehaglig aha-upplevelse att åka i Mazar-e Sahrif i en dåligt skyddad Toyota Landcruiser med våra svenska soldater och i en rondell upptäcka att Röda Halvmånens hjälparbetare hade splitterskyddade Mercedes. En sådan hade även Rikspolisstyrelsens svenska EU-polis i Shebregan, ett bättre skyddat fordon än vad Försvarsmakten gett sina soldater och officerare på samma förläggning.

Trots alla signaler om motsatsen hävdade Arméinspektören i höstas att ”säkerhetsläget förbättrats”. Bättre skyddade fordon behövdes inte. Inom 48 timmar skedde två attacker mot hans soldater i Afghanistan – vilket Högkvarteret då tonade ner och lämnade felaktiga uppgifter om.

Arméinspektören tänkte dock raskt om och föreslog att Stridsfordon 90 och den nya, bättre skyddade bilen Galten skulle sändas till Afghanistan. Då vidtog en obegriplig långbänk där ÖB Håkan Syrén tyckte detta var ”ett stort beslut”. Först i maj kom fordonen iväg. Natten till igår bidrog de till att rädda svenska liv.

När statsminister Fredrik Reinfeldt och våra försvarspolitiker besökt Afghanistan i år har de inte åkt i soldaternas Toyota Landcruisers.

På order av Isaf tvingades Sverige i våras att måla om sina vita fordon till militär ökenfärg. De skulle inte längre få förväxlas med humanitär hjälp. Men trots färgbytet verkar det inte ha sjunkit in i militärledning och politiker att vi deltar i ett slags krig i Afghanistan.

Det verkar inte sjunkit in att vi deltar i ett krig | SvD

Bloggat:
När verkligheten blir för otäck, Vi är i krig och ingen bryr sig, Dagens dagsvers- Räkna med Alliansen, Jahapp, folkpartiklarna tänker bara på sex, Onda aningar i Afghanistan, Minskad rättsäkerhet inte rätt väg att gå, Tvivel kring Afghanistan, Mer soldater till Afghanistan-, Om politiska mål, Ska Sverige huvudtaget delta i kriget i Afghanistan-, Svensk trupp har inte i Afghanistan att göra, Helikoptrar, JAS 39 Gripen och fler soldater till Afghanistan, CB, MK, https://andersonchris.wordpress.com/2009/07/25/1909

Media:
Svenskar soldater i kraftig eldstrid i norra Afganistan, Carl Bildt i Afghanistan, Attackerna är också ett tecken på ökad afghansk styrka, EXpressen1,

Striderna utbröt i ett område där den svenska styrkan tidigare utsatts för eldöverfall. Detta är den andra attacken sedan i måndags och inför valen i Afghanistan i slutet av augusti finns en oro för att läget ska trappas upp ytterligare.

– Detta visar tydligt att vi måste ha fler soldater och mer resurser i Afghanistan, säger Isabella Jernbeck (M), ledamot i försvarsutskottet.

I slutet av juni var hon och tre andra ledamöter på besök hos den svenska fredsbevarande styrkan i Afghanistan. Fler soldater skulle innebära att man kan skicka fler bilar på samma uppdrag och därmed öka säkerheten, menar Jernbeck.

– Vi är där för att öka säkerheten och stabiliteten i landet och det är naivt att tro att det går att göra utan fler soldater.

Hon får medhåll från Allan Widman (FP), som även han är ledamot i försvarsutskottet. Antalet attacker mot svenskar har ökat men Widman menar också att våldet trappats upp.

– Det är inte en fråga om utan snarare när Sverige kommer att lida svåra förluster. Förövarna utövar sin teknik och blir allt skickligare. Det har också inträffat självmordsattentat i de svenska provinserna, vilket är helt nytt.

Allan Widman vill se en fördubbling av antalet soldater, som i dag är drygt 400.

– Vi har inte den täthet av soldater som medger effektivt skydd av lokalbefolkningen. Risken för den svenska truppen blir också större när de inte kan täcka upp ett helt område.

Folkpartiet: Fördubbla styrkan i Afghanistan | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Svensk militarism?

  1. En Person skriver:

    Mer militarism är vad Sverige behöver, då vi vet att ekonomisk kris leder till krig.

  2. En Person skriver:

    Mer militarism är vad Sverige behöver, då vi vet att ekonomisk kris leder till krig.

  3. Pingback: Trottens Betraktelser » Ej ett öre, ej en man åt USA:s ockupation av Afghanistan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *