Dags för media att granska timbro propaganda?

Med anledning av Timbro’s granskning av EUs informations/propaganda verksamhet skriver Rolf Van Der Brink nedan om från vilka grunder Timbro agerar. Vilket får mig att fundera.

Hade jag varit journalist hade det varit intressant med en artikel kring varför Timbro agerar som de gör just nu? Vilka intressen driver Timbros finansiärer svenskt näringsliv? Vad jag förstått presenterades också ett liknande utspel i Almedalen.

Varför gillar inte svenskt näringsliv EU längre kan man undra. 

För alla förstår väl att Timbro inte är någon opartiskt forskningsinstitution utan tvärtom verkar i sin ägares intressen? 

Vore det förövrigt möjligen något för Arbetarrörelsens tankesmedja att sätta 2 personer att granska Timbros och svenskt näringslivs propaganda information organisationer? Och presentera detta på Aftonbladets debattsida.

Det är ju ungefär samma sak som Timbro´s debattinlägg

I grunden handlar det om journalistisk kritisk granskning av allt material. Något som är sorgligt eftersatt i dagens media Sverige.

Kunde inte DN-debatt åtminstone sätta ut en informationsruta om de som tillåts skriva på Sveriges viktigaste klotterplank. Och de journalister som skriver tala om vem som står bakom informationen.

Bloggat:
Rolf van den Brink, Opinionsbloggen, Dackefejden, Ung Vänster, Enn Kokk, Johan Ingerö, Jakob Heidbrink – Me…, Solidariskt Sverige, Christermagister, Peter Swedenmarks bl… och Motpol

Mer i media:
Sekretariatet för kommunikation EU 2009 (KOM-09), EU:s "propagandaapparat" sågas, EU:s "propagandaapparat" sågas, Regeringen måste stoppa statsminglen, EU:s "propagandaapparat" sågas;

 

Timbro har granskat EUs opinionsbildning för EU och konstaterar att det rör sig om “propaganda” som kostar skattebetalarna miljardbelopp och  på lägger grunden för  “en kolonisation av civilsamhället”.
Timbro i sin tur gör sitt propagandaarbete helt som läroboken föreskriver. Tankesmedjan presenterar sina teser på åsiktsmarknadens främsta stånd, DN Debatt mitt under Sveriges ordförandeskap och sätter på så sätt press på ordförande Fredrik Reinfeldt. Timbro ökar trycket ytterligare genom att göra Sveriges kommissionär Margot Wallström till huvudansvarig för EUs opinionsbildning.

Timbro vill givetvis maximera den massmediala effekten och försöker skapa så många ringar på vattnet det går av sitt scoop.

[…]

Så Timbro har producerat ett scoop. Men det är också i grunden ett scoop beställt av Timbros finansiärer, Svenskt Näringsliv via stiftelsen Fritt Näringsliv. Något som Timbro väljer att inte berätta på sin egen sajt.
Att Scoopet är beställt av kommersiella aktörer, som vill agera fritt med minsta inblanding från EU och staten,  och att det inte råder någon öppenhet om det är en sak. Eftersom Timbro presenterar sin rapport som ett debattinlägg, gäller heller inte gängse publicistiska riktlinjer. På så vis slipper Timbro också låta någon motpart, kanske främst Margot Wallström komma till tals.

Rolf van den Brink » Arkiv » Timbros EU-scoop

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Dags för media att granska timbro propaganda?

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Ung Vänster överens med nyliberaler om EU?

  2. Angelica skriver:

    Ja eller nej till euro. Vad tycker du?

  3. Angelica skriver:

    Ja eller nej till euro. Vad tycker du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *