DN blåser i stridstrumpeten – Sverige måste vara redo för döda svenskar i Afghanistan

Det är inte långt ifrån att DN i sin ledare nedan talar om ett krig för den västerländska civilisationens räddning. Medan man viftar med flaggan och talar om att Sverige måste vara redo för fler döda svenska soldater. När DN talar om ett säkerhetspolitiskt fiasko så gäller det väl det så omhuldade NATO som i praktiken besegrats i sitt första krig.

Att den nuvarande Afghanska regeringen är precis lika islamisk som Talibanerna säger DN inget om. Eller innebär Islamisk fundamentalism bara Burka och långt skägg?

Att den av väst tillsatte som president Karzai har om möjligt än mindre stöd än Talibanerna nämner DN inget om.

Den notoriskt korrupta polisen och militären nämner DN inget om.

Lagar likt  Shia Personal Status law som den av väst stödda Afghanska regering ville införa nämner DN inget om.

The new law regulates marriage, divorce, and inheritance for the country’s Shia population. It includes provisions that require a woman to ask permission to leave the house except on urgent business, a duty to "make herself up" or "dress up" for her husband when demanded, and a duty not to refuse sex when her husband wants it.

Vad som hände med den 20-åriga journalist Parwez Kambakhsh som först dödsdömdes sedan fick 20-år för hädelse nämner DN inget om.

Vad som hände Malalai Joya kvinna, yngsta ledamöten i det Afghanska parlamentet och nu suspenderad Afghanska parlamentet för att ha kritiserat andra  parlamentsledamöter säger DN inget om. Malalai Joya har däremot mer att säga om de två krigsherrar om ställer upp tillsammans med Hamid Karzai i årets presidentval. Liksom de krigsherrar som sitter i Karzai’s regering och styr parlamentet. Och situationen för kvinnor som är lika dålig som någonsin trots en väststöd ‘demokrati´.

In 2005, I was the youngest person elected to the new Afghan parliament. Women like me, running for office, were held up as an example of how the war in Afghanistan had liberated women. But this democracy was a facade, and the so-called liberation a big lie.

On behalf of the long-suffering people of my country, I offer my heartfelt condolences to all in the UK who have lost their loved ones on the soil of Afghanistan. We share the grief of the mothers, fathers, wives, sons and daughters of the fallen. It is my view that these British casualties, like the many thousands of Afghan civilian dead, are victims of the unjust policies that the Nato countries have pursued under the leadership of the US government.

Almost eight years after the Taliban regime was toppled, our hopes for a truly democratic and independent Afghanistan have been betrayed by the continued domination of fundamentalists and by a brutal occupation that ultimately serves only American strategic interests in the region.

You must understand that the government headed by Hamid Karzai is full of warlords and extremists who are brothers in creed of the Taliban. Many of these men committed terrible crimes against the Afghan people during the civil war of the 1990s.

For expressing my views I have been expelled from my seat in parliament, and I have survived numerous assassination attempts. The fact that I was kicked out of office while brutal warlords enjoyed immunity from prosecution for their crimes should tell you all you need to know about the "democracy" backed by Nato troops.

In the constitution it forbids those guilty of war crimes from running for high office. Yet Karzai has named two notorious warlords, Fahim and Khalili, as his running mates for the upcoming presidential election. Under the shadow of warlordism, corruption and occupation, this vote will have no legitimacy, and once again it seems the real choice will be made behind closed doors in the White House. As we say in Afghanistan, "the same donkey with a new saddle".

So far, Obama has pursued the same policy as Bush in Afghanistan. Sending more troops and expanding the war into Pakistan will only add fuel to the fire. Like many other Afghans, I risked my life during the dark years of Taliban rule to teach at underground schools for girls. Today the situation of women is as bad as ever. Victims of abuse and rape find no justice because the judiciary is dominated by fundamentalists. A growing number of women, seeing no way out of the suffering in their lives, have taken to suicide by self-immolation.

This week, US vice-president Joe Biden asserted that "more loss of life [is] inevitable" in Afghanistan, and that the ongoing occupation is in the "national interests" of both the US and the UK.

I have a different message to the people of Britain. I don’t believe it is in your interests to see more young people sent off to war, and to have more of your taxpayers’ money going to fund an occupation that keeps a gang of corrupt warlords and drug lords in power in Kabul.

What’s more, I don’t believe it is inevitable that this bloodshed continues forever. Some say that if foreign troops leave Afghanistan will descend into civil war. But what about the civil war and catastrophe of today? The longer this occupation continues, the worse the civil war will be.

The Afghan people want peace, and history teaches that we always reject occupation and foreign domination. We want a helping hand through international solidarity, but we know that values like human rights must be fought for and won by Afghans themselves.

https://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jul/25/afghanistan-occupation-taliban-warlords

DN-s ledare nämner heller inget om att västs kandidat Hamid Karzai och hur hans klan och familj anklagas för inblandning i den Afghanska narkotikahandeln. Mer specifikt Hamid Karzai’s bror, lokal boss i Kandahar.

Numerous reports link Ahmed Wali Karzai to the drug trade, according to current and former officials from the White House, the State Department and the United States Embassy in Afghanistan, who would speak only on the condition of anonymity. In meetings with President Karzai, including a 2006 session with the United States ambassador, the Central Intelligence Agency’s station chief and their British counterparts, American officials have talked about the allegations in hopes that the president might move his brother out of the country, said several people who took part in or were briefed on the talks.

"We thought the concern expressed to Karzai might be enough to get him out of there," one official said. But President Karzai has resisted, demanding clear-cut evidence of wrongdoing, several officials said. "We don’t have the kind of hard, direct evidence that you could take to get a criminal indictment," a White House official said. "That allows Karzai to say, where’s your proof?"

Neither the Drug Enforcement Administration, which conducts counternarcotics efforts in Afghanistan, nor the fledgling Afghan anti-drug agency has pursued investigations into the accusations against the president’s brother.

Reports link Karzai’s brother to heroin trade – The New York Times

Sen är det det alltid upprepade påståendet om att om Talibanerna återkommer skulle de leda till fler terrordåd som om det fanns någon direkt koppling mellan 11 september och Talibanerna. Vilka dessa nu är i nätverket av klan och stamlojaliteter som styre lansbyggden i Afghanistan. Såvida man inte gör jämförelsen Pashtun- Taliban. Vilket ju skulle placera Hamid Karzai som Taliban då hans klan till den större Pashtun gruppen. Majoriteten av Pashtunska klankrigare struntar fullständigt i väst men är redo att slås mot alla styrkor lokalt, speciellt om dessa hotar klanhedern.

Jag gillar inte att man på DNs ledarsida bygger upp en falsk bild av verkligheten eller nonchalerar misslyckandet för väst i Afghanistan.  Speciellt inte om syftet är att motivera fortsatta/ökade militära insatser.

Om målet nu var att bygga ett nytt demokratiskt Afghanistan är det ett totalt fiasko. Det går inte att fortsätta på den väg som Bush administrationen ledde in väst i Afghanistan.

Här har de socialdemokratiska politiker som köpte Bush administrationens argument och accepterade en amerikansk ledning av det s.k kriget mot terrorismen ett stort ansvar.

I grunden måste det till en ny västlig poltik för Afghanistan. Om man menar allvar med att Afghanistan kriget inte handlar om att göra om Afghanistan till ett NATO/USA protektorat vore det bra om man började med att slänga ut de korrumperade krigsherrar och klanledare som sitter som väst-marionetter och slutar med att bygga demokratiska Potemkin kulisser. Bygg från grunden istället.

Säkerhetsbyggande och ekonomisk/demokratisk utveckling måste ske på by nivå. Men det kräver en massiv insatts av både kapital och folk. I en omvänd ordning från dagens där miljarder dollar satsats på Afghanistan kriget och väldigt lite till återuppbyggnad.

DN kanske skulle bli  förskräckta men till det kommer politiska förhandlingar med taliban/pashtun ledare med utgångspunkten att väst kommer att lämna Afghanistan. Förhandlingar som redan förts med britter, saudier, amerikaner och Taliban/Pashtun ledare placerade i Afghanistan.

Bloggat:
Afghanistan är fronten mot fundamentalismen, Svenska soldater dömda i förväg?, Ofred,

 

 Capture

Det innebär att de svenska soldaterna kommer få det tuffare en lång tid framöver. Regeringen måste i så fall vara beredd på kritik. Döda svenskar kommer väcka frågan om vad unga svenska soldater har i Afghanistan att göra.

Det finns flera skäl för det. Sverige är en del av världssamfundet och måste ta sitt ansvar för alla länders gemensamma säkerhet. Det är obestritt att talibanerna under sin tid vid makten upplät landet för Osama Bin Ladins terrornätverk och risken är överhängande att de skulle göra det igen om de fick en chans att komma tillbaka.

Afghanistan står för 90 procent av världens opiumproduktion – opiater som används för heroinframställning och smugglas till Europa. Talibanerna har dessutom notoriskt kränkt mänskliga rättigheter, utövat ett brutalt våld mot civilbefolkningen och ett långtgående kvinnoförtryck som bland annat yttrat sig i attacker mot flickskolor. De har byggt sin maktställning på rädsla och har ett mycket svagt stöd bland vanliga afghaner.

Att lämna Afghanistan innan landet har en egen armé som kan kontrollera territoriet vore ett säkerhetspolitiskt fiasko och samtidigt ett svek mot civilbefolkningen. Svek har redan förekommit. Afghanernas förtroende för de utländska styrkorna har tärts när de inte hållit vad de lovat. Nato-soldater har befriat ett område från talibanstyre men sedan dragit sig tillbaka. Hotet från talibanerna kvarstått.

Bristen på amerikanska markstyrkor har även lett till ett överdrivet användande av flygbombningar som drabbat civilbefolkningen. Politiken har varit valhänt. Att Barack Obama nu ökar truppnärvaron i området är ett steg i rätt riktning. Frågan är om det räcker. Markoffensiven kommer inledningsvis att leda till mer våld, vilket även lär drabba civila.

Talibanerna kommer att göra vad de kan för att undergräva västvärldens försök att vinna förtroende i landet. Talibanerna vet att bristen på lag och ordning är en förutsättning för deras existens. Byggandet av en fungerande afghansk stat är därför avgörande för stabiliteten. Det kommer att ta tid i ett land där centralmakten långa tider varit en papperstiger.

Talibanerna är även fullt medvetna om att västmakterna kan få svårt att hålla ut, med hemmaopinioner som är känsliga för stigande dödssiffror.
Kritiken lär hårdna. Men kriget i Afghanistan är inget kolonialkrig utan syftar till ett självstyrande och demokratiskt Afghanistan. Det handlar också om internationell säkerhet. Men det kan bara vinnas med afghanernas stöd. I annat fall är risken stor att det utvecklas till ett Vietnamkrig i repris – den här gången med svenska soldater vid fronten.

Ett nytt Vietnam? – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *