Jobbkris – Vad gör arbetarrörelsen idag? – inte 2011

Peter Andersson skriver om den jobbkrisen som fortsatt växer i styrka. I tysthet, medan den 70procentiga delen av Sverige som har fast anställning njuter av sin semester.

Min fråga blir var finns kampen för allas rätt till arbete?  För rättvisa och solidaritet. Har den också sommar uppehåll?

Var finns fack och arbetarrörelse medan arbetslöshetsköerna växer i det tysta?

Jag vet inte. Hade jag varit en cyniker hade jag undrar om ett Sverige som håller på att slitas sönder socialt och ekonomiskt finns med på den politiska dagordning.

Till skillnad från det tydligen stora problemet att lösa livspusslet för den arbetande medelklass familjen i villaförorten?

Vad fackföreningsrörelsen och politiska partier borde göra är att agera nu för att sätta största möjliga politiska tryck på den moderatledda regeringen.

Det gör man inte genom att lägga fram politiska förslag vad man vill göra 2011. Det gör man genom att äga frågan om jobben och en arbetslinje som gäller för alla.

Vad gör ett LO som verkar så organisatoriskt handlingsförlamat att de inte ens kan ordna en demonstration för en annan arbetsmarknadspolitik i det värsta arbetsmarknadsläget en i bästa fall 90-talet.

LO klarar inte ens av vad några tusen villaägare gjorde 2006 i en demonstration mot fastighetsskatten. Organisera protester mot den dåvarande regeringen.

Menar arbetarrörelsen allvar med talet för rättvisa, solidaritet och jämlikhet kan man inte byråkratisera politiken så allt handlar om stadgar, motioner och kongresser. Politik handlar inte enbart om förvaltning eller administration av det etablerade. Det handlar både om visioner och en förmåga att se verkligheten efter de värderingar man har.

Det handlar om att varje dag stå upp och säga vi accepterar inte det där. För andras eller egen räkning. Det som brukar kallas solidaritet. 

Alternativet är att överlåta jobbkrisen till den moderat ledda regeringen med förhoppningen om att de ska göra något.  Vilket för mig knappast är ett alternativ.

Mer i Media:
DN / Svd.

Jag skrev att det finns anledning till sommarjobbävning. Det är fortfarande angeläget. Ser att Arbtesförmedlingen har släppt nya siffror om arbetsmarknadsläget. Förre veckan hade man 248.606. inskrivna. Det är en ökning med 75 procent eller 106.545 personer jämfört med 2008. Enligt preliminära siffror för juli har 3.875 varslats om uppsägning. Förra året var siffran för hela juli 2.398.
Samtidigt har antalet personer som fått ett arbete med hjälp av stöd minskat med 11.452 från förra året till 73.663. Förmedlingens sista dystra uppgift är att antalet anmälda platser till förmedlingarna sjunker, 3.218 nya platser förra veckan, en minskning med 2 169 jämfört med samma tid förra året.
Jag tycker att den borgerliga regeringen kunde vara lite mer på hugget och offensiva för att möta jobbkrisen!

Peter Andersson – med rätt att tycka….: Nya mörka siffror om jobben

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *