Strutsmentalitet eller två olika verkligheter?

Det är knappast förvånande om en majoritet av svenska folket struntar fullständigt i allt tal om kriser. Vadå jobb och finanskris???

‘Jag har jobb, min familj har jobb, mina vänner och släkt har jobb, sluta tjatat om kriser.  Om något borde arbetslösa och sjuka ta sig i kragen och börja jobba istället för att klaga och leva på bidrag.’

Jag hade misstänkt att ovanstående något tillspetsade dialog inte är helt ovanlig i det  ena Sverige. Det Sverige som tack vare sänkt skatter för främst hög och övre medelinkomsttagare aldrig haft det så bra.

I det andra ‘bidrags Sverige’ betalar man förstås högre skatter idag. För det visste du väl att pensionärer, sjuka och arbetslösa med flera betalar mer i skatt än den arbetande svensken?

För den moderatledda alliansen lönande det sig i alla fall med en politik som socialt och ekonomiskt spränger Sverige. De vann ju valet 2006 på det i kombinationen med livspussel frågor för medelklassen i villaområdena.

 

– Med tanke på de prognoser om kraftigt stigande arbetslöshet som kommit från regeringen, Konjunkturinstitutet och andra bedömare är det förvånande att inte fler oroar sig för att någon i hushållet ska förlora jobbet, säger Gunilla Nyström.
Enligt undersökningen är bara tre procent av hushållen mycket oroliga och ytterligare åtta procent är ganska oroliga för att någon i hushållet ska förlora jobbet det kommande året. 26 procent svarar att de inte är särskilt oroliga, 42 procent är inte oroliga alls och resten, 19 procent, svarar att ingen i hushållet har jobb i dag.
– En förklaring kan vara att man är så trött på allt prat om krisen, säger Nyström.
Dessutom har många hushåll fått mer pengar att röra sig med tack vare lägre räntor och lägre inkomstskatt, börsen har repat sig och aktiviteten på bostadsmarknaden har ökat igen.

Få oroar sig för arbetslöshet – Ekonomi & Politik – Göteborgs-Posten

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Strutsmentalitet eller två olika verkligheter?

 1. Hasse skriver:

  ”betalar man förstås högre skatter *idag*”
  Är det inte felskrivet? Betalar dessa grupper högre skatter idag än de gjorde före regeringsskiftet?
  Betalar verkligen dessa grupper högre skatter än de som tjänar pengar genom arbete ? Skatten beror ju inte bara på skattesatsen utan även på hur mycket man tjänar ? Både kommunal, landstings och statsskatt blir större (både absoluta och relativa tal) ju större inkomster.

 2. Hasse skriver:

  "betalar man förstås högre skatter *idag*"

  Är det inte felskrivet? Betalar dessa grupper högre skatter idag än de gjorde före regeringsskiftet?

  Betalar verkligen dessa grupper högre skatter än de som tjänar pengar genom arbete ? Skatten beror ju inte bara på skattesatsen utan även på hur mycket man tjänar ? Både kommunal, landstings och statsskatt blir större (både absoluta och relativa tal) ju större inkomster.

 3. Hasse skriver:

  ”betalar man förstås högre skatter *idag*”
  Är det inte felskrivet? Betalar dessa grupper högre skatter idag än de gjorde före regeringsskiftet?
  Betalar verkligen dessa grupper högre skatter än de som tjänar pengar genom arbete ? Skatten beror ju inte bara på skattesatsen utan även på hur mycket man tjänar ? Både kommunal, landstings och statsskatt blir större (både absoluta och relativa tal) ju större inkomster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *