Anders Borg säger krisen är över – I USA rasar börserna återigen

Borg

– Ekonomin håller på att stabiliseras efter finanskrisen; vi ser gröna skott och väntar på blommor. Men det är tillväxt som är beroende av ekonomisk konstgödning och det vore fel att dra tillbaka dessa åtgärder nu. De kommer att behöva fortsätta även under 2010, sade Anders Borg.

De säger en del att samtidigt som Anders Borg talar sig varm för att nu är krisen över rasar de amerikanska börserna återigen. Trots tappra försök från alliansföreträdare tror jag inte det kommer att gå att prata sig ur en global ekonomisk kris. Varken för svenska eller Europeiska politiska företrädare. Det är en globala kris som jag inte hade sagt är över förrän efterfrågan på arbetskraft ökar i USA och i Väst-Europa. För, som väl  alla förstått utlöste den finansiella härdsmältan även en kris i den verkliga tillverkningsekonomin? Ingen har väl missat att högst verkliga arbetstillfällen gått förlorat i den svenska tillverkningsindustrin medan Anders Borg spenderat miljarder på att hålla de svenska bankerna under armarna.

Den svenska fordonsindustrin hör definitivt inte till de som hyllar Anders Borg och den moderata alliansens krishantering av döma av debattinlägg som det nedanstående på DI-debatt.

Vi talar om en bransch som 2008 var Sveriges viktigaste näringsgren och svarade för 13 procent av landets varuexport och dominerade investeringar, forskning, utveckling och teknikspridning.

Att 60 procent av en sådan nyckelbransch har försvunnit på ett år är en mycket anmärkningsvärd siffra som dock inte sätter några spår i regeringens krispolitik.

Om nedgången beror på generella konjunkturfaktorer eller är strukturell till sin karaktär bör inte några särskilda åtgärder sättas in för en viss bransch.

Om det däremot finns specifika faktorer i krisförloppet som drabbar en viss bransch temporärt finns skäl att vidta åtgärder så att inte en omotiverad permanent utslagning skapas.

Alla biltillverkarländer i världen utom Sverige bedömer att den senare situationen föreligger och sätter in åtgärder. Sverige ensamt står passivt inför raset i fordonsindustrin.

Den extrema och tvära nedgången i fordonsindustrin orsakas av att de finansiella problemen i krisförloppet drabbar just den branschen på ett speciellt sätt, vilket har klargjorts i en av Finanspolitiska rådets rapporter 2009:3:
https://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\10\02\355075&sectionid=Debattnyheter

Siffran jag hört är 50 miljoner förlorade arbeten inom den globala ekonomin sedan krisen startade i USA 2007.  Det kommer att ta lång tid att komma tillbaka. De 100-tusentals svenska jobb som förlorats är permanent förlorade.  Och det har inte kommit några nya.

Det säger även något om den moderata alliansregeringens prioriteringar att att Anders Borg med flera tycks strunta totalt i arbetslöshet som ett samhällsproblem. Och, skulle jag säga, tvärtom ser en stark efterfrågan på arbete från arbetslösa som något positivt. Det driver ju ner lönerna. Så är också den ansvariga statsekreteraren hos Sven-Otto Littorin expert på lönebildning, inte arbetsmarknad.

Det visar på en verklighetsbild där man ser världen från ett snävt ekonomiskt perspektiv. Teoretisk ekonomisk rapporter från efterföljare till Milton Friedman med fler har legat till grund för svensk inrikespolitik och moderaternas tro på en arbetslinje utan kopplingar till modern svensk arbetsmarknad.

EU-ministrarna är på väg att enas om hur en ”exit strategi” ska se ut, om hur krisinsatserna ska dras tillbaka. Det lät som en blåkopia av svenska regeringens så kallade jobblinje när EU-finanskommissionären Joaquin Almunia presenterade den:

* Det handlar om att få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden, att få fler äldre att arbeta längre och att få ner långtidsarbetslösheten.

* Det behövs reformer för att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden.

– Det måste löna sig att arbeta, sade Almunia.

Än viktigare är frågan om det verkligen är den rätta vägen för EU att satsa på den svenska regeringens arbetsmarknadspolitik där sänkta löner ska ge nya arbeten. Vilka dessa nu är?

Är verkligen minskad efterfrågan och överföringar av kapital via selektiva skattesänkningar till de som har mest vägen in i framtiden?

Att den moderata arbetsmarknadspoltik
, ett totalt fiasko, nu ska marknadsföras inom EU är en fräckhet som man bara kan beundra från moderaterna och Anders Borgs sida. För det är väl inte så att de själva tror att de skapat arbeten?

Den ekonomiska krisen är inte över. Tvärtom ser det ut som om världen är på väg mot en permanent lägre efterfrågan och med en sjunkande löner och priser.

Bloggat:
Anders Borg på försäljningsturné – med va´då?, Om att sälja idéer och något om trädgårdsorakel, Anders Borg säljer utanförskap, Badlands Hyena, Roger Jönsson, Strandh.DigitalPR, Rosings Blogg och John Johansson(s) bl…

– Ekonomin håller på att stabiliseras efter finanskrisen; vi ser gröna skott och väntar på blommor. Men det är tillväxt som är beroende av ekonomisk konstgödning och det vore fel att dra tillbaka dessa åtgärder nu. De kommer att behöva fortsätta även under 2010, sade Anders Borg.

Och Eurogruppens ordförande, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, bedömde att det kan bli läge att dra tillbaka stimulanspaketen tidigast 2011.

EU-ministrarna är på väg att enas om hur en ”exit strategi” ska se ut, om hur krisinsatserna ska dras tillbaka. Det lät som en blåkopia av svenska regeringens så kallade jobblinje när EU-finanskommissionären Joaquin Almunia presenterade den:

* Det handlar om att få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden, att få fler äldre att arbeta längre och att få ner långtidsarbetslösheten.

* Det behövs reformer för att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden.

– Det måste löna sig att arbeta, sade Almunia.

https://www.dn.se/ekonomi/anders-borg-saljer-in-jobbpolitiken-1.965502

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *