Stimulansåtgärder löste den ekonomiska krisen säger GP – Är din kris över?

Det mesta tyder nu på att krisen nått botten – ekonomiskt sett. Som alltid släpar arbetslösheten efter..

Är botten på en ocean ett positivt läge att befinna sig?

Man kan tro det om man läser diverse borgerliga ledarsidor som hyllar Anders Borg för hans krisbekämpning d.v.s miljardstöd till de svenska banker som återigen spelat bort spararnas pengar på spekulationer. Och förstås skattesänkningar för de svenskar som redan har mest. Bekostad av indragen välfärd för sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Nu trodde jag ekonomin bestod av mer än ränteskillnaden på de pengar bankerna lånar från staten och de räntor de tar ut från individer och företag som vill låna från dem. Det är ju staten som håller uppe de svenska bankernas balansräkningar. Och skattebetalarna som dubbelt upp står för kalaset. Men tydligen har jag fel där.

Det ska bli intressant att se det ekonomiska miraklet som håller på att ske där företagen ska öka sin produktion för att de får lägre lönekostnader kombinerat med ett skattesystem

Det är den ekonomiska potatisteorin d.v.s Says lag tillämpad i praktiken som nu tydligen en del vill införa även inom hela EU.  Enkelt handlar det om en ekonomisk teori där ‘utbudet skapar sin egen efterfrågan’ enligt förespråkarna. Vilket tydligen inkluderar både Anders Borg och Göteborgs Posten.

Utbudet i det här fallet råkar vara alla de som är eller kommer att vara arbetslösa inom en snar framtid.

De intressanta är förstås att Says pratade om potatisar i det sena 17000-talets Frankrike i sitt exempel. Därför kallar jag det också potatisteorin. En del hade dock hävdat att det finns viss skillnad på utbudet av potatisar och arbetslösa i dagens Sverige….  

 

 

Det mesta tyder nu på att krisen nått botten – ekonomiskt sett. Som alltid släpar arbetslösheten efter. När ekonomin vänder tar det tid innan företagen slår i kapacitetstaket och behöver nyanställa. Och som alltid efter en djup lågkonjunktur blir inte allt som förut. Några jobb kommer aldrig tillbaka. De måste ersättas med nya.

Då räcker det inte med åtgärder som förhoppningsvis underlättar framväxten av nya jobb. Arbetslösheten behöver också angripas från motsatt håll. Européer som riskerar att gå från tillfällig arbetslöshet till långtidsarbetslöshet måste ges goda skäl att byta bransch och kanske flytta. Effektivast och enklast torde vara att göra detta lönsamt.

Det svenska jobbskatteavdraget borde tjäna som förebild, anser EU:s kommissionär för ekonomiska och monetära frågor, Joaquin Almunia.

I går reste finansministrarna hem från Göteborg. Stimulanspolitikens tid är inte ute. Men tack och lov börjar det också bli dags att fundera över hur EU skall samordna avvecklingen av stimulansåtgärderna.

EU har bevisat sin nytta – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *