Folkpartiet vill satsa på kulturella topplistor för svensk kultur

Folkpartiet tycks satsa på rollen somt uppfostringspartiet i Svensk politik. Att det just är svensk kultur som ska listas är säkert heller ingen tillfällighet. Det hade förstås varit roligt att höra folkpartiet definiera vad som utgör högklassig svensk kultur men det vill man tydligen överlåta specialkompetenta organisationer.

Tydligen vill även FP satsa på samma kulturmission som KD i kampen om väljarna inför 2010.

 

Folkpartiet överväger att göra folkbildande topplistor till en valfråga.

– Sverige är inne i ett så snabbt förändrande skede att kulturarvet måste tydliggöras, annars riskerar vi att gå vilse, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens kulturutskott.

Tanken är att staten ska uppdra åt specialkompetenta organisationer eller högskolor  att välja ut särskilt viktiga kulturarv i flera olika kategorier.

– Enbart den stora diskussionen om till exempel tio-i-topp-listor kommer att bli bildande för många, tror Christer Nylander.

Han menar inte att en svensk kulturkanon måste bli bindande i skolundervisningen, men vill låta listorna fungera som referens för vad man bör veta om sitt land.

Men frågan är laddad. När Folkpartiet för tre år sedan lanserade idén om en litteraturkanon utbröt en stor debatt, påverkad av att Danmark samtidigt gjorde en kunskapslistning som uppfattades som nationalistisk. Enligt Christer Nylander handlar det inte om att ställa krav på alla, utan om att inkludera alla.

Folkpartiet vill ha kulturella topplistor | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Kultur, Media och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *