Oppositionen i fortsatt ledning över den regerande alliansen

opinion

Borde inte rubriken i aftonbladet med flera tidningar varit oppositionen i fortsatt ledning över den regerande alliansen?

Att en regerande koalition av politiska partier efter 3 år i stort sett fått noll i utdelning på sin politik är knappast ett strålande betyg.

Många känner nog att det finns lite ­optimism kring ­ekonomin. Det gynnar säkert ­regeringen, ­säger Carl Melin, ­opinionschef på United Minds.

De fyra borgerliga partierna har ökat till 44,1 procent, men S, MP och V leder fortfarande med 46,6 procent.

Sen undrar jag vem som gjort Carl Melin till uttolkar av vad svenska folket tycker och tänker?  Jag undrar hur optimistiska personerna i de allt längre arbetslöshetsköerna är över ekonomin.

Sverige har i praktiken fått en blå och en röd-grön koalition som befinner sig i ett i stort är i ett jämt läge där valet 2010 kommer att bli en kamp om procent andelar. De som kan mobilisera sina grupper bäst och vinna över marginal grupper kommer att stå som segrare.

Kanske .

Det finns också tre jokrar i form av KD, SD och PP som kan välta alla kalkyler. ’

 

Det visar Aftonbladet/United Minds väljarbarometer.

– Många känner nog att det finns lite ­optimism kring ­ekonomin. Det gynnar säkert ­regeringen, ­säger Carl Melin, ­opinionschef på United Minds.

De fyra borgerliga partierna har ökat till 44,1 procent, men S, MP och V leder fortfarande med 46,6 procent.

Det innebär att gapet mellan de båda blocken ­stadigt har minskat sedan i juni, då de rödgröna var hela 7,3 procent­enheter större.

Bättre tider bidrar

En anledning till ­alliansens framgång kan enligt ­Melin vara att ­svenskarna upplever det som att de nu går mot ­bättre tider, och att ­regeringen ­nyligen i statsbudgeten har presenterat en rad ­satsningar under 2010.

– Det är säkert något som har bidragit till att deras stöd har ökat, säger Melin.

– Ändå ska man komma ihåg att de borgerliga har problem. Jobbfrågan har varit en plusfråga för ­alliansen under hög­konjunkturen. Men när ungdomsarbetslösheten sticker upp straffas den ­sittande regeringen.

United Minds väljar­barometrar illustrerar ­också hur snabbt opinionen ändras.

Alliansen knappar in | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Oppositionen i fortsatt ledning över den regerande alliansen

  1. Pingback: Kultur i massor och skatter för rika från S « Mona For President

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *