Solidaritet och rättvisa i socialdemokraternas budget mot mer till de som redan har

budget 

Att det från diverse tidningar skriks högt som att oppositionen vill höja skatten för de rika säger väl en del som tidningarnas prioriteringar. Eller möjligen att man vill sälja lösnummer.

Den moderat ledda alliansregeringens har under 3 år ökat skillnaderna mellan olika samhällsgrupper. Fattigsverige eller bättre beskrivet 2/3 dels Sverige är en verklighet.

De i utanförskap står allt längre ut i utanförskapet medan de som redan hade mycket har fått än mer i och med alliansens skattesänkningar. En tusenlapp till en person med arbete och 18-19000 i månadslön är knappast att jämför med t ex de 50000 i skattesänkningar som gått enbart till Fredrik Reinfeldt.

Det mesta har gått till de som redan hade.

Skattesänkningarna har också hittills betalats av sjuka, arbetslösa, pensionärer och kommer i fortsättning ske via lånade pengar om moderaterna under finansminister Anders Borg får som de vill. 

Sverige behöver en regering som vill satsa på alla svenskar. Både de i utanförskap och medelklassens villaområden.  Och som aktivt vill gör något istället för att passivt se på medan t ex arbetslöshetsköerna växer

1000000 utbildnings och praktikplatser behövs, något måste göras åt det kaos som råder inom myndigheter som försäkringskassa och arbetsförmedlingen någon måste satsa på nyföretagande och innovation, någon måste hitta ny näringar som kan utvecklas. Socialförsäkringssystemen ska inte vara ett grundtrygghetssystem som de utvecklats till med alliansen.

En förmögenhetsskatt som ger upp till 3 miljarder i ytterligare intäkter för staten är knappast en struntsak.  Att det handlar om 700kr mer i skatt för en höginkomsttagaren totalt med det socialdemokratiska förslaget är det ingen tidning som säger.

Det måste till en regering som faktiskt vill göra något för att ge folk en chans. Socialdemokraterna visar med sin budget att de vill något annat än alliansen. Sen är det är upp till väljarna om de vill ha ett mer solidariskt Sverige. Eller fortsatt nedmontering av den svenska välfärden med alliansen.

Mer i media om budgeten:
Aftonbladet, Expressen, SvD,

Bloggat:
Death and taxes, Oppositionen eniga och oeniga, Socialismens återtåg, höjda skatter och, Socialdemokraterna lånar utan täckningJobbfokus med kvaliteten i välfärden och, Skattehöjarpartiet (s) vill höja skatten för 3, Stackars sossar…, Ojojoj, stackare!, Vår sista egna budget, (S) budget: Om form och riktning  

Under en treårsperiod får kommunerna fem miljarder i ett sysselsättningsstöd, för att slippa säga upp folk. Ytterligare tre miljarder satsas på kvaliteten i skolan, och lika mycket på kvaliteten i sjukvården.

Mer utbildningsplatser

I skuggbudgeten finns också satsningar på 50000 fler utbildningsplatser, en ny fond för att stärka tillgången till riskkapital, och ett särskilt riskkapitalavdrag för privatpersoner. Ett utvidgat rot- avdrag som omfattar bostadsrätter och hyresfastigheter finns också bland förslagen.
Kostnaden för att vara med i a-kassan sänks med upp till 75 procent, nivån återställs till 80 procent, och taket höjs till 950 kronor per dag.
Pensionärerna får i skuggbudgeten sänkt skatt. Den pensionär som har en inkomst på 14 000 kronor i månaden får 400 kronor i sänkt skatt.

Rika får skatta mer

Alla satsningar ska bland annat finansieras genom en skattehöjning för höginkomsttagare. De som tjänar 115000 kronor i månaden eller mer blir av med alla fyra steg i jobbskatteavdraget, och får därmed mer än 1700 kronor i skattehöjning i månaden med Socialdemokraternas förslag

S vill chockhöja skatten för rika – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Solidaritet och rättvisa i socialdemokraternas budget mot mer till de som redan har

 1. Jens skriver:

  Hur kan man hävda att ”Skattesänkningarna har också hittills betalats av sjuka, arbetslösa, pensionärer”? Ingen av de grupperna betalar in mer till staten än vad de får ut alltså har de inte betalat något.

  ”1000000 utbildnings och praktikplatser behövs” Säker på att du inte fått någon nolla fel där? Vad som verkligen behövs är att personer kommer fortare in i arbete inte att de går utbildningar och praktiserar. Kopplingen mellan utbildning/praktik och att man får arbete är för låg för att det ska vara en vettig satsning för någon så stor grupp. Finns helt klart grupper som behöver det men inte så många.

  ”En förmögenhetsskatt som ger upp till 3 miljarder i ytterligare intäkter för staten är knappast en struntsak. Att det handlar om 700kr mer i skatt för en höginkomsttagaren totalt med det socialdemokratiska förslaget är det ingen tidning som säger.” Tror att det beror på att ingen tidning vill göra bort sig. För det första är det skillnad på att ha höginkomst och vara förmögen. För ofördelaktigt skattesystem för att höginkomsttagare ska bli förmögna. För det andra är det så att 3 miljarder delat med 700kr blir 4 285 714 och riktigt så många förmögna människor eller som du kallar dem höginkomsttagare har vi inte i Sverige.

 2. Jens skriver:

  Hur kan man hävda att "Skattesänkningarna har också hittills betalats av sjuka, arbetslösa, pensionärer"? Ingen av de grupperna betalar in mer till staten än vad de får ut alltså har de inte betalat något.

  "1000000 utbildnings och praktikplatser behövs" Säker på att du inte fått någon nolla fel där? Vad som verkligen behövs är att personer kommer fortare in i arbete inte att de går utbildningar och praktiserar. Kopplingen mellan utbildning/praktik och att man får arbete är för låg för att det ska vara en vettig satsning för någon så stor grupp. Finns helt klart grupper som behöver det men inte så många.

  "En förmögenhetsskatt som ger upp till 3 miljarder i ytterligare intäkter för staten är knappast en struntsak. Att det handlar om 700kr mer i skatt för en höginkomsttagaren totalt med det socialdemokratiska förslaget är det ingen tidning som säger." Tror att det beror på att ingen tidning vill göra bort sig. För det första är det skillnad på att ha höginkomst och vara förmögen. För ofördelaktigt skattesystem för att höginkomsttagare ska bli förmögna. För det andra är det så att 3 miljarder delat med 700kr blir 4 285 714 och riktigt så många förmögna människor eller som du kallar dem höginkomsttagare har vi inte i Sverige.

 3. Andreas skriver:

  Bla bla bla … ett helt blogginlägg med bara påståenden som inte är underbyggda. Kan du inte visa var du får dina påståenden ifrån istället för att bara leka propagandamaskin?

 4. Andreas skriver:

  Bla bla bla … ett helt blogginlägg med bara påståenden som inte är underbyggda. Kan du inte visa var du får dina påståenden ifrån istället för att bara leka propagandamaskin?

 5. ckrantz skriver:

  @Toralf
  Kunde lika gärna tagit carl bild med sina 220000 i skattesänkning.

  Poängen var att arr de som har mest har också fått mest i totala skattesänkningar.

  Varför ska Fredrik Reinfeldt ha 50000 i skattesänkning och en undersköterska 1000kr?

  Speciellt om det sker för lånade pengar

 6. ckrantz skriver:

  @Toralf

  Kunde lika gärna tagit carl bild med sina 220000 i skattesänkning.

  Poängen var att arr de som har mest har också fått mest i totala skattesänkningar.

  Varför ska Fredrik Reinfeldt ha 50000 i skattesänkning och en undersköterska 1000kr?

  Speciellt om det sker för lånade pengar

 7. Toralf skriver:

  En tusenlapp till en person med arbete och 18-19000 i månadslön är knappast att jämför med … (konstig felaktig? jämförelse med statsministern)

  Hur kan du säga att en tusenlapp mer i månaden till någon som inte har så det räcker inte är värt något? Det är denna blindhet som skrämmer.

 8. Toralf skriver:

  En tusenlapp till en person med arbete och 18-19000 i månadslön är knappast att jämför med … (konstig felaktig? jämförelse med statsministern)

  Hur kan du säga att en tusenlapp mer i månaden till någon som inte har så det räcker inte är värt något? Det är denna blindhet som skrämmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *