Fredrik Reinfeldt skrev på avtal om högre bonusar

reinfeldt_bonusar

Moderaterna inom alliansregeringen har gått ut hårt mot den s.k bonuskulturen inom näringslivet.

reinfeldt_bonusar2

Uppenbarligen var detta hetluft från en alliansregering som hellre pratar om allt annat än den globala ekonomiska krisen eller de katastrofala arbetslöshetssiffrorna  och en misslyckade arbetslinje.

Det var billiga retoriska poänger avsedda för inhemsk svensk publik där moderaterna visste mycket väl att de inte skulle komma att hända något internationellt.

– Nu räcker det. Vi behöver komma ifrån den nuvarande ersättningskulturen som baseras på kortsiktiga bonusar. Som jag ser det, sprack bonusbubblan ikväll, sa statsminister Fredrik Reinfeldt efter att ha lett ett EU-toppmöte i Bryssel den 18 september. På mötet kom EU:s ledare överens om att driva frågan om hårdare bonusregler hårt vid G20-toppmötet i Pittsburgh veckan efter.

G20-mötet beskrev statministern efteråt som en framgång, särskilt i bonusfrågan.

– Vi välkomnar väldigt mycket slutsatstexterna som de nu ligger. Jag ser det som stora svenska framgångar och framgångar för EU, sa Fredrik Reinfeldt till TT.

– Här finns ju nu formuleringar om bonussystem och hur vi ska hantera ersättningssystemen, som är mycket bra. De lägger grund för att koordinera detta, sa han vidare.

Tydligen är det först nu som svensk media läst det dokument som skulle utgöra grunden för något nytt istället för den rena företagsplundring som skett av en liten grupp högre tjänstemän inom finanssektorn.

Det är riktlinjer för ersättning som tagit fram av Financial Stability Board, ett organ som G20 gett i uppdrag att utforma de nya reglerna för finansmarknaderna.

I avsnittet om ersättningar ”för högre chefer och andra anställda som har en påverkan på hela firmans risktagande” står:

”En betydande del av ersättningen skall vara rörlig…”

Användande av ordet should – skall eller bör på svenska – har fått flera i den svenska bankvärlden att höja på ögonbrynen.

Istället för en krigsförklaring mot bonusar kan det tolkas som uppmaning, till och med en instruktion, till bankerna att betala ut rörliga löner till sina chefer. Längre ner i dokumentet framgår att med ”betydande del” menas 40–60 procent. En så hög bonusandel av den totala lönen är mer än vad de svenska storbankerna har idag. Det som står i dokumentet skulle också kunna tolkas som att banker som inte har bonus måste införa det.

Mats Odell bekräftar att formuleringen finns med i dokumentet från Pittsburgh.

Helt om i bonusdebatten | Näringslivsnyheter | SvD

Vad som nu sker är att finanssektorn återigen är på väg in stratosfären inklusive den banksektorn som bara i Sverige fått miljarder i skattepengar direkt och indirekt.

Det är en märklig tid vi lever i. Det senaste årets katastrofer på den internationella finansmarknaden i allmänhet och den baltiska marknaden i synnerhet gör att Swedbanks gigantiska förluster börjar bli vardagsmat. Bankens samlade resultat för årets tre kvartal är nu nere i minus 8,7 miljarder kronor. Det ska ställas mot lika mycket i vinst för ett år sedan. Det är en negativ förändring på 16 miljarder kronor på 12 månader. Hisnande.

Ändå levererar Swedbanks vd Michael Wolf en rapport som i stora delar kommer in i linje med förväntningarna. Rörelseresultatat på minus 2,5 miljarder var visserligen lite sämre än förväntat men kreditförlusterna – huvudnumret i rapporten – var precis så stora som aktieanalytikerna hade trott, 6,1 miljarder.

Sedan årsskiftet har Swedbank gjort kreditförluster på nästan 20 miljarder kronor. Av de 20 miljarderna är det en mindre del, 1,6 miljarder, som är realiserade kreditförluster. Resten är reserveringar för kommande kreditförluster.

ANALYS | Swedbanks rapport | Näringslivsnyheter | SvD

Det är svenska folket som nu betalar för att de av alliansen så omhuldade svenska bankerna ska kunna fortsätta som vanligt.

Via skattepengar och ränteskillnader. Och med hjälp av snömos från Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och den övriga alliansen.

Bloggat:
Reinfeldt felinformerad? Eller dubbelspel, Tyrolerhatt med Remulade, Oktober 20, 2009 – Inget stopp för , Börsen inleder uppåt och kommer att testa , Säg nej och bonusar, Om Bullshit och retorisk moonwalk, Dagens dumheter 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Fredrik Reinfeldt skrev på avtal om högre bonusar

  1. Pingback: En social kris skapad av regeringen « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *