Svensk trupp borde vara i Afghanistan enbart under FN-ledning – Utrikespolitik borde diskuteras med på s-kongressen

Afghanistan

Frågan som den Socialdemokratiska partistyrelsen borde ställa är om det behövs mer soldater i Afghanistan. Och om dessa soldater ska ledas av en amerikansk NATO-General av militäralliansen NATO. Även om denna general och trupperna har ett mandat från FN att vara där.

Att USA med flera länder länge haft som mål ersätta FN med NATO som den etablerade internationella säkerhetsorganisationen tycks helt ignoreras av de socialdemokratiska utrikespolitiska företrädarna också. Om nu målet är att stärka FNs roll i världen?

Partistyrelsen och huvudföredragande Urban Ahlin (S) betonar starkt att det finns ett FN-mandat och att målet med den svenska insatsen är att afghanska myndigheter själva ska kunna ansvara för säkerheten i sitt land. Att den långsiktiga freden och stabiliteten skulle riskeras om FN lämnade Afghanistan i förtid. ISAFs och OEFs uppdrag ska hållas isär, anser partistyrelsen, även om ”samordning mellan styrkorna är behövlig”.

Ytterligare en fråga är om hjälparbete ska bedrivas av militärstyrkor. Eller om Sverige ska delta i nationsbyggande av stormakter som med våld genomför politiska förändringar i andra länder.

Det var en vattendelare när USA med flera länder fick mandat från FN att störta ett annat lands regering. Detta med motivering självförsvar även om Talibanerna inte hade medverkat till 11 september. Det är FN inklusive Sverige som medverkat till attacker länder utanför Afghanistan som Pakistan och till en militarisering av hela central-asien i ett nytt kallt krig.

Något som socialdemokratiska utrikesföreträdare också tycks omedvetna om?

Det var även en vattendelare när den svenska socialdemokratiska regeringen under Göran Persson acceptera detta och i stort köpte motiveringen för det amerikanska kriget mot ‘terrorismen’ 

Sen är det bedrövligt att Sverige inte längre kan tycks ha förmåga att tala med egen röst i omvärlden. Sedan när blev Sverige passiva efterföljare till den utrikespoltik som förs i Washington? Eller Bryssel?

Barack Obama eller för den delen George W. Bush är inte presidenter i Sverige. EU-medlemskap innebär inte att Sverige ska eller måste sitta passivt tysta i med i EU som deltagande observatörer. Vilka åsikter har socialdemokratin om de säkerhetspolitiska och militära planerna som pågår inom EU.  Eller den utrikespolitik som EU ska föra i framtiden.

Det verkar som de socialdemokratiska utrikespolitiska företrädarna helt enkelt kommer att fortsätta i Göran  Perssons fotspår med det närmande och samordning av svensk utrikespolitik med amerikanska och europeiska stormakters intressen.

Frågan är om detta gagnar fred eller säkerhet?

 

Direkt efter kongressen, 3 november, är det dags för regeringen att lägga en ny proposition om den svenska ISAF-styrkan. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) vill nu förstärka styrkan och dess utrustning ytterligare. Exakt hur mycket är oklart.
– Regeringen har markerat i budgeten att de vill ha mer pengar. Vi har mindre pengar i budgeten till utlandet än de, säger Anders Karlsson (S) ordförande i försvarsutskottet. 
Partiledningen har inte satt ned foten än, men argumenterar för den nuvarande insatsen i kongressens motionsutlåtande: ”Det måste finnas en militär närvaro i Afghanistan för att garantera en säkerhet för medborgarna men också för biståndsarbetarna och för att möjliggöra återuppbyggnad av landet.”
Men först är det alltså kongress, vilket betyder att den debatten får en mycket avgörande betydelse för riksdagsgruppens beslut. Det var först efter intern debatt och tilläggskrav som S-riksdagsgruppen gick med på den senaste utökningen av den svenska FN-truppen i november 2008. Då krävde partiet samtidigt en långsiktigare och bredare strategi för det svenska engagemanget i Afghanistan ”med tonvikt på en framtida ökad civil närvaro och en minskad militär närvaro”.
S förklarade också att agerandet från USAs då nya administration skulle vara avgörande för det framtida svenska ställningstagandet. Nu ser det ut som om president Obama kommer att öka trupperna till Afghanistan. USAs Operation Enduring Freedom, OEF, krigsföringen mot al-Qaida och talibanerna, har hårt kritiserats för civila offer och kohandel med krigsherrar. Samtidigt går dagligen talibanerna till nya offensiver med det ökade förtryck det innebär, inte minst mot kvinnorna.

AiP / S-strid om svensk trupp i Afghanistan

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *