Vad media bevakar ger bilden av Mona Sahlin

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

Socialdemokratin är ingen enmansshow. Och har aldrig varit. I media framställs det dock tvärtom. Och det gäller för alla partiet. För socialdemokratin så länge media fokuserar på ‘Mona’  istället för Mona Sahlin eller den politik hon företrädare kommer den ensidiga bevakningen fortsätta tror jag.

Det är media som bestämmer bilden av både socialdemokraterna och Mona Sahlin. Och det är i det här fallet en liten grupp stockholmsjournalister som styr den bild som väljarna får av de politiska företrädarna från  alla partiet. 

Och den vinkling de väljer för sina reportage.

Ett utmärkt exempel är Mona Sahlins besök i Göteborg som Aktuellt följde för någon vecka sedan.  Detta utan ta med ett ord av vad Mona Sahlin sade i Göteborg eller vad de Göteborgska socialdemokraterna tyckte och tänkte om Mona Sahlin.

Utmaningen för de socialdemokratiska media strategerna är att vända media bevakningen utan att vända media intresset för Mona Sahlin.

Det är bilden av statsminister kandidaten Mona Sahlin som måste etableras.

Mer i media:
Aftonbladet

Bloggat:
Mitt i steget, Johan…, Linander tycker!, Alliansupproret, jj.n, Motbilder, DRAGAN KLARIC och Ord av Jerry

– Jag tror att det här kommer att släppa efter kongressen. Då kan Mona gå ut med klara och tydliga besked i ryggen och då tror jag att den här bilden kommer att förändras, säger Anna Johansson i Göteborg.

Flera av distriktsordförandena tror att de dåliga förtroendesiffrorna kan vara kopplade till den nya ledarstilen – de kommer sig av att hon inte syns så mycket utåt utan i stället låter andra träda fram.

– I media och också inom partiet lyfter hon fram många nya ansikten. Det är självklart ett förändrat ledarskap, säger Karin Åström i Norrbotten.

– De ledande företrädarna för vårt parti är ett lag, inte en partiordförande. Det var till exempel vår näringspolitiska talesman som uttalade sig om Saab, inte Mona Sahlin. Mona hade kunnat uttala sig om Saab om hon ville få upp sina siffror, i stället har hon låtit laget ta plats, säger Jörgen Hellman i Norra Älvsborg.

Men den bilden stämmer inte, visar en genomgång som SvD har gjort. Mona Sahlin dominerar tvärtom mycket starkt i massmedierna.

SvD har jämfört hur stort utrymme Socialdemokraternas 17 officiella talespersoner får i förhållande till Mona Sahlin i svenska tidningar. Av de drygt 17 000 artiklar som publicerats det senaste året där någon av de högsta företrädarna för partiet uttalar sig eller nämns finns Mona Sahlins namn i över hälften, i tre av fem artiklar.

För fyra år sedan, då Göran Persson var partiledare och statsminister, såg förhållandena helt annorlunda ut. Av alla artiklar där någon av de 22 socialdemokratiska ministrarna uttalade sig eller nämndes året före förra valet figurerade Göran Persson bara i en tredjedel.

Mätverktyget är grovt och siffrorna skulle lika gärna kunna handla om att medierna väljer att fokusera på Sahlin som att hon själv valt att synas, och förutsättningarna skiljer sig i regeringsställning och opposition. Men resultatet är tydligt: Mona Sahlin syns betydligt mer i massmedierna på bekostnad av sina partikamrater än Göran Persson gjorde när han var partiledare.

Ändå är den interna uppfattningen inom S att Sahlin bedriver en helt annan typ av ledarskap än Göran Persson, som ibland kritiserades för att styra partiet som en enmansshow.

Sahlin dominerar bilden av S | Politik | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *