En partikongress om storstäder eller om värderingar

Tydligen har media bestämt att den socialdemokratiska partikongress som börjar i morgon ska handla om storstäderna. Något som en del socialdemokratiska företrädare också tycks ha fått för sig. Det är de kreativa klasserna i storstäderna som ska lockas till socialdemokratin. Detta med en politik anpassad till vad statsvetarna Ulf Bjerelds och Marie Demkers kallar fria logotyper.

Personligen lämnar den politiken mig ganska kall. Och oförstående. Urbana liberala eliter som gärna kämpar för klimatpolitik, kvinnors roll i tredje världen eller mot global fattigdom men som inte kan se tiggaren eller den hemlösa utanför sin egen dörr gör mig på ren svenska förbannad. Lika förbannad som PP gör med sitt prat om en ny medborgarrättsrörelse för frihet på ett internet som blivit en elitlekplats eller utopiska socialister eller liberaler som gärna bygger sitt framtida ideal samhälle.

Socialdemokratin har alltid varit en praktisk, pragmatisk rörelse för socialförändring. Det handlade om praktisk politik för att ge alla människor en plats. Och en tro på människans inneboende vilja till att förändra sin egen situation.

Vad Aftonbladet skriver nedan borde bli den socialdemokratiska berättelsen inför 2000-talet precis som den var inför 1900-talet.

Det är en revanschsugen ­socialdemokrati som samlas till kongress och ett parti som skriver politisk historia genom det rödgröna samarbetet.

Denna gång handlar kongressbesluten inte om vad som blir regeringspolitik utan om vad det socialdemokratiska förhandlingsmandatet ska vara ­inför bildandet av en rödgrön regering.

Det borde leda till en frimodig och ideologiskt spännande debatt. Nu är tiden inne att formulera den socialdemokratiska berättelsen för 2010-talet.

Den borde ha fyra bärande (S) i sig:

Sysselsättningen

Regeringen tror att sänkta skatter leder till fler jobb. Massarbetslösheten talar sitt tydliga språk. Det behövs en aktiv ­arbetsmarknadspolitik och ett alternativ till den skrämmande höga ungdomsarbetslös­heten.

Solidariteten

Utanförskapet ökar i Reinfeldts Sverige och den generella­ välfärden gröps ur. Både välfärdssektorn och socialförsäkringarna måste restaureras. Miljardvinster till aktieägare i stället för till skolor och omsorg upprör. Höj skatten och värna solidariteten.

Sammanhållningen

Sverige slits isär. Det mångkulturella samhället ifrågasätts av högerpopulister. Trygghet och rättvisa är bästa integrationspolitiken. Socialdemokratin bör berätta hur ett samhälleligt ”vi” kan skapas utan att det förtrycker ett ”jag” eller bildar murar mot ett ”de”.

Sol, vind och vatten

Klimatpolitiken är vår tids ödesfråga. Lyft fram det gröna folkhemmet som alternativ till regeringens ­betonggrå kärnkrafts­kramande.

I veckan går Michael Moores film, ”Capitalism – a lovestory”, upp på biograferna.

4 punkter för framtidens S | Ledare | Aftonbladet

Rättvisa, Solidaritet, Jämlikhet.

Det borde inte behövas med än de tre orden ovan för att definiera ett socialdemokratiskt budskap inför framtiden.   Det handlar om allas möjlighet till ett bra liv. Ett samhälle som inte dömer ut människor. Ett samhälle där alla har en chans oavsett bakgrund.

Det borde vara detta budskapet som socialdemokratin tar till den urbana elit som kommit att bli definierande för storstadsdebatten. Att ett socialdemokratisk alternativ handlar om mer än möjligheten att välja dagis eller skola för barnen. Att det handlar om en politik för hela Sverige där för att låna ett tidigare valbudskap ‘alla ska med’.

Det förutsätter förstås att socialdemokratiska företrädare tror på detta och kan se hela Sverige.

"Styrka: Går till val med en ökande arbetslöshet. Svaghet: Svårt nå ut i storstäderna."

Det är om denna bristande räckvidd partikongressen kommer att handla. Riksdagsval avgörs numera i Stockholm, Göteborg och Malmö. I EU-valet blev Socialdemokraterna bara fjärde största parti i Stockholm – efter Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. I Göteborg och Malmö vann Socialdemokraterna, men med Moderaterna endast tiondelar efter.

Nu är ett EU-val långt ifrån ett riksdagsval. Frågorna är andra, valdeltagandet betydligt lägre. Men Socialdemokraterna satsade hårt och misslyckades. På nervositeten är inte att ta miste.

Socialdemokraterna sliter med att individualisera en kollektivistisk ideologi. Hur långt kan man gå storstädernas vimmel av individer till mötes utan att partiet tappar fotfästet?

Socialdemokratins ideologi, där höga skatter finansierar en politikerstyrd generell välfärdspolitik, bottnar i den tidiga industrialismens verklighet. Då var svenskarna i gemen lika fattiga, lika maktlösa och bar på samma behov av anständiga arbets- och livsvillkor. Majoritetens liv och drömmar rymdes väl inom kollektiva lösningar.

Fattiga finns fortfarande, klasskillnader likaså, men ingen stor och enhetlig arbetarklass. Utvecklingen avspeglas i socialdemokratins politiska reträtt, från 70-talets absoluta nej till all valfrihet i den offentliga sektorn till att partistyrelsen nu säger ja till att privata företag driver offentligt finansierade skolor med vinst.

"Vi vill kvalitetssäkra alla svenska förskolor, grundskolor och gymnasieskolor – oavsett vem som driver dem", skriver Mona Sahlin på mangementsvenska i Tiden.

Socialdemokratins ledande yrkespolitiker söker efter en politik som skall ge partiet makten åter. Den ideologiska fernissan blir allt tunnare.

Gert Gelotte: Sahlin tänjer på ideologin – Ledare – www.gp.se

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på En partikongress om storstäder eller om värderingar

  1. Anna - Maria Andersson skriver:

    Hej! Varför har socialdemokraterna övertagit alliansens pr – språk? Använder man sig av begreppet utanförskap slopar man hela den samhällsekonomiska analysen och vart hamnar vi då? Jo, fokus hamnar på individen istället för samhället. Man ska tydligt ange vad det handlar om:pratar vi om arbetslöshet finns det vissa parametrar att utgå efter och sak samma vad det gäller sjukskrivning. Är ni papegojor till högern?

  2. Anna - Maria Anderss skriver:

    Hej! Varför har socialdemokraterna övertagit alliansens pr – språk? Använder man sig av begreppet utanförskap slopar man hela den samhällsekonomiska analysen och vart hamnar vi då? Jo, fokus hamnar på individen istället för samhället. Man ska tydligt ange vad det handlar om:pratar vi om arbetslöshet finns det vissa parametrar att utgå efter och sak samma vad det gäller sjukskrivning. Är ni papegojor till högern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *