Missnöjda moderater till SD grunden för uppgången över 4%?

Omkring hälften av dem som gått över till Sverigedemokraterna sedan de lämnade 3-procentsnivån bakom sig kommer från Moderaterna. En fjärdedel kommer från de andra borgerliga partierna och lika många från S.

Är det möjligen dags att avliva myten om Sverigedemokraterna som ett parti fyllt med missnöjda socialdemokrater? Eller att Sverigedemokraterna skulle vara något slags vänsterparti.

Jag skrev för ungefär ett och ett halvt år sedan att jag trodde Sverigedemokraterna hade stor chans att värva missnöjda värdekonservativa väljare från moderaterna. Min gissning är att så har hänt.

Likadant tror jag valet 2010 blir en kamp för varje väljare utan någon större majoritet för något block. Och jokern 2010 tror i alla fall jag blir piratpartiet.

Frågan är om socialdemokraterna och de rödröna är redo för den mobiliseringsansträngning som krävs i kampen med alliansen. Här börjar de rödgröna ur ett underläge.

– Socioekonomiskt ser SD:s väljare ut som socialdemokrater, de har låg utbildning men tjänar ganska bra. Men de har borgerliga värderingar, säger Carl Melin.

Sen undrar i alla fall vilka dessa socialdemokrater med borgerliga värderingar, låg utbildning och hög inkomst är?

Bloggat:
Framåt för det rödgröna blocket., Högerpopulism och vänsterpopulism´, När ska de rödgröna lära sig?, Utslagning presenteras som rehabilitering, Den vilda jakten på sanningen, Mindre än ett dygn kvar ?.., Siffror som talar, PP var inte med i riksdagsvalet 2006, S ökar såklart, SD FJÄRDE STÖRSTA PARTI, Gastkramande, Ta SD på allvar!., United Minds: Sverigedemokraterna sex procent..

 

Tillsammans stöds de rödgröna partierna av 48 procent av väljarna.

– Om det vore val i dag skulle de tillsammans kunna bilda en majoritetsregering, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Med sex procent av väljarna bakom sig, den hittills högsta siffran, är SD mätningens fjärde största parti. Bara S, M och MP är större.

– Debatten om Sverigedemokraterna har gynnat dem, säger Carl Melin.

Men partiet tappar sin position som vågmästare. Enligt mätningen skulle de bli helt utan inflytande eftersom de rödgröna är större än alliansen och SD tillsammans.

Liknar sossar

Omkring hälften av dem som gått över till Sverigedemokraterna sedan de lämnade 3-procentsnivån bakom sig kommer från Moderaterna. En fjärdedel kommer från de andra borgerliga partierna och lika många från S.

Överströmningen till SD är en viktig förklaring till Alliansens kräftgång. Jämfört med den förra mätningen tappar de fyra borgerliga partierna 2,7 procent.

– Socioekonomiskt ser SD:s väljare ut som socialdemokrater, de har låg utbildning men tjänar ganska bra. Men de har borgerliga värderingar, säger Carl Melin.

 

Medvind för Monas gäng | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Missnöjda moderater till SD grunden för uppgången över 4%?

 1. Kjell Dahlin skriver:

  Det var fantastikt Lena, nu använde du insidan av huvudet. Var du en socialdemokrat. GRATTIS

 2. Kjell Dahlin skriver:

  Det var fantastikt Lena, nu använde du insidan av huvudet. Var du en socialdemokrat. GRATTIS

 3. Agnetha skriver:

  @Lena Rosén

  Hehe, din FYRA kommentarer här ger mig bara belägg för det jag trodde: SD-are agerar först och tänker se’n… 😉

 4. Agnetha skriver:

  @Lena Rosén

  Hehe, din FYRA kommentarer här ger mig bara belägg för det jag trodde: SD-are agerar först och tänker se'n… 😉

 5. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen. Jag har ej kommenterat på denna blogg om detta. Censurerar du mig det är fler bland s-bloggare som gjort det. Men jag kommer att försöka kommentera detta till några av andra s-bloggare. Att det skulle vara rättvist att ej ta emot en kommentar, som jag ej gjort tidigare. Detta är lägre än Gloucalnet, eller hur?

 6. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen. Jag har ej kommenterat på denna blogg om detta. Censurerar du mig det är fler bland s-bloggare som gjort det. Men jag kommer att försöka kommentera detta till några av andra s-bloggare. Att det skulle vara rättvist att ej ta emot en kommentar, som jag ej gjort tidigare. Detta är lägre än Gloucalnet, eller hur?

 7. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen. Jag har ej kommenterat på denna blogg om detta. Censurerar du mig det är fler bland s-bloggare som gjort det. Men jag kommer att försöka kommentera detta till några av andra s-bloggare. Att det skulle vara rättvist att ej ta emot en kommentar, som jag ej gjort tidigare.

 8. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen. Jag har ej kommenterat på denna blogg om detta. Censurerar du mig det är fler bland s-bloggare som gjort det. Men jag kommer att försöka kommentera detta till några av andra s-bloggare. Att det skulle vara rättvist att ej ta emot en kommentar, som jag ej gjort tidigare.

 9. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen. Jag har ej kommenterat på denna blogg om detta.

 10. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen. Jag har ej kommenterat på denna blogg om detta.

 11. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen

 12. Lena Rosén skriver:

  Om nu det är så att det är moderater som gått till Sd så verkar det lite konstigt att de som väljer Sd skulle vara lågutbildade. Moderater har ju oftast varit väljare med bättre lön och bättre utbildning. Naturligtvis finns det personer som äver går från s till sd. Jag är den personen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *