Arbete åt alla mot arbetslöshetsalliansen i valet 2010 – Ett alternativ för ett rättvist Sverige

mona

Det är jobben och åter jobben valet 2010 handlar om. Och i förlängningen kampen för att återvinna ett rättvist Sverige. Arbete åt alla är medlet till målet om ett rättvisare Sverige. Ett Sverige med plats för alla. Ett Sverige där människor inte delas i grupper och värderas olika.

Alla ska med. Och har en plats tillskillnad från alliansens Sverige.

Alliansens arbetslinje  är och har varit passivitet. 100000 Svenskar har på ett år försvunnit ut i en arbetslöshet där alliansens enda åtgärd varit träning i att skriva CV. Något man satsat miljarder på i en delprivatisering av arbetsmarknadspolitiken. Sverige har delats i ett nytt 2/3 dels samhälle där de icke arbetande ska kontrolleras och bestraffas.

Talet nedan till kongressen var ett klassiskt socialdemokratiskt  kongresstal. Det var ett tal avsett för ombud och parti menat att lyfta dessa.  Personligen tycker jag dock Mona var bäst i Göteborg där hon också antydde hur tufft det kommer att bli även vid en valvinst 2010 att bygga tillbaka den välfärdskärra som sakta rullar nedåt i en utförsbacke. Det är mycket mer som måste göras långt efter 2010 för att rätta till det delade sverige.

Jag kan bara hoppas ombud, parti och det som brukar kallas rörelsen förstår detta? 

Jag hoppas också den socialdemokratiska partiledningen lyssnar på Jens Stoltenbergs alla goda råd till socialdemokraterna och Mona Sahlin nedan. Speciellt om hur viktigt fotfolket är i rörelsen. Det är klassiskt valarbete av just detta fotfolk både i direkta kontakter med väljarna och kontakter via nya digitala medier som vinner 2010.

I Norge har det också haft erfarenhet av det rödgröna samarbete som många inom socialdemokratin ser misstänksamt mot. Ett samarbete som Stoltenberg sade givit upphov till både kompromisser och nya infallsvinklar för socialdemokrati. 

Likadant kan man hoppas att bilden nu framträder av en Mona Sahlin som den idag mest erfarna ledande aktiva svenska politikerna precis som Jens Stoltenberg säger nedan när han talar om hur läge han känt Mona Sahlin som aktiv politiker.   

Mer i media:
AB1, DN, SVD, AB2

PERSPEKTIV Lena Hennel- Vänstersvängar är inte välkomna, S-kongressen inledd. "Vi viker inte en tum: arbete åt alla," sa Mona Sahlin i sitt inledningsanförande, Sahlin vill återta jobbfrågan från Alliansen, JUST NU: "Sverige slits allt tydligare isär"; Piskad "“ att vinna, Sämre än Göran Persson, Mona;

Mona Sahlin går till attack mot Moderaterna S-ledaren på kongressen: Sverige halkar efter. Eric Erfors: "Löjligt att skylla krisen på M." Mer impopulär än hårt kritiserade Göran Persson "Ett parti kan inte vara så ledarlöst som Socialdemokraterna är just nu."

Bloggat:
Om att välja sina strider, en reflektion (Mitt i steget, Johan Westerholms blogg); #jobb09 Tips från progressiva bloggar ([ s-buzz ]); Jobben behöver också S-kongressens debattid (Peter Andersson – med rätt att tycka….); Den hälsosamme ekono…, Den hälsosamme ekono…, Dick Erixon, SCHLAUG.SE, Fi Västra Götaland, Alliansupproret, John Johansson(s) bl…, Skattepolitik och sa…, Viktor Tullgren, guero och Björnbrum, Skygga eller kortväxta?, Tydliga skillnader i synen på NATO, Vänsterpartiets misslyckande och arbetarrörelsens reorganisering

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i jobbkongress 2009, Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Arbete åt alla mot arbetslöshetsalliansen i valet 2010 – Ett alternativ för ett rättvist Sverige

 1. Tobias skriver:

  Har inte sossarna arbetat for orattvisornas sak lange nog. Fastighetsskatten ar inte ett dugg rattvisare for att man utgar fran att alla som ager en villa for tre miljoner ar hoginkomsttagare. I Stockholm ar det normalpris.

  Segregationen funkar inte alls i sossarnas Sverige. Man kan inte alls valja var man vill bo.

  A-kassan ar inte rattvisare i Sossarnas version. Varfor ska man fa stampla om man inte ar arbetslos? Varfor betalar alla lika for a-kassan och man far olika.

  Visst kan dom bygga pa sin valfardsskottkarra, men visst fan rullar den ner for backen anda.

  Sossarna star inte for rattvisa alls. Forsamringen av valfarden pa 90-talet ar det inte nagon som glommer, att man kallar det finanssanering ar bara att dolja sanningen. Man avskaffade lokalpolis, forsamrade sjukvarden, privatiserade allt som rorde sig och fortidspensionerade ungdomar for att battra pa statistiken. Gar man pa den har propagandan ar man dum som taget.

  Jag tror politiker och manniskor i ovrigt menar val. Men under sossarnas tal om lika varde sa marker man att vissa ar lite mindre lika varda an andra.

 2. Tobias skriver:

  Har inte sossarna arbetat for orattvisornas sak lange nog. Fastighetsskatten ar inte ett dugg rattvisare for att man utgar fran att alla som ager en villa for tre miljoner ar hoginkomsttagare. I Stockholm ar det normalpris.

  Segregationen funkar inte alls i sossarnas Sverige. Man kan inte alls valja var man vill bo.

  A-kassan ar inte rattvisare i Sossarnas version. Varfor ska man fa stampla om man inte ar arbetslos? Varfor betalar alla lika for a-kassan och man far olika.

  Visst kan dom bygga pa sin valfardsskottkarra, men visst fan rullar den ner for backen anda.

  Sossarna star inte for rattvisa alls. Forsamringen av valfarden pa 90-talet ar det inte nagon som glommer, att man kallar det finanssanering ar bara att dolja sanningen. Man avskaffade lokalpolis, forsamrade sjukvarden, privatiserade allt som rorde sig och fortidspensionerade ungdomar for att battra pa statistiken. Gar man pa den har propagandan ar man dum som taget.

  Jag tror politiker och manniskor i ovrigt menar val. Men under sossarnas tal om lika varde sa marker man att vissa ar lite mindre lika varda an andra.

 3. Pingback: Högerns vision är gammal mörkblå historia « Ett hjärta RÖTT

 4. Pingback: Drottning Mona av (s) « Röda Berget

 5. Pingback: Kryssa Åsa Westlund » S: Ipred lagen måste förändras

 6. Pingback: » Schyffert på kongressen

 7. Pingback: Detta är kongressens viktigaste bidrag till (s) | Thomas Hartman | In The Pendent

 8. Pingback: Gärna låna pengar till infra(s)truktur men inte till sänkta skatter | Thomas Hartman | In The Pendent

 9. Pingback: Föräldraförsäkringen – en jobbfråga « Ulrika Falk

 10. Erik skriver:

  @ckrantz
  Att Alliansen inte heller har lyckats särskilt väl med arbetslösheten gör inte sossarnas gamla fantasilösa arbetsmarknadspolitik ett dugg bättre. Om varken Alliansen eller Vänstergänget har några bättre idéer än de som redan har visat sig i stort sett verkningslösa är mitt tips att valet inte kommer att handla om ”jobben och åter jobben”, utan andra frågor. Alliansen har iallafall klarat statsfinanserna bra under krisen och det vet svenska folket. Med Lars Ohly och miljömupparna vid ratten riskerar Sverige att hamna i en lyxfälla som efterföljande generationer får betala dyrt.

 11. Erik skriver:

  @ckrantz

  Att Alliansen inte heller har lyckats särskilt väl med arbetslösheten gör inte sossarnas gamla fantasilösa arbetsmarknadspolitik ett dugg bättre. Om varken Alliansen eller Vänstergänget har några bättre idéer än de som redan har visat sig i stort sett verkningslösa är mitt tips att valet inte kommer att handla om "jobben och åter jobben", utan andra frågor. Alliansen har iallafall klarat statsfinanserna bra under krisen och det vet svenska folket. Med Lars Ohly och miljömupparna vid ratten riskerar Sverige att hamna i en lyxfälla som efterföljande generationer får betala dyrt.

 12. ckrantz skriver:

  @Erik

  Vad som är fantasilöst är väl att sätta människor utan relevanta kunskaper och erfarenheter att skriva CV till jobb som inte finns?

  Och att passivisera 100-tusentals svenskar med dessa åtgärder

  Förutom slöseri med miljarder i skattepengar och mänskliga resurser är det urbota korkat.

  Erik :

  Monas enda idé för att sänka arbetslösheten verkar vara att återställa (höja) skatter och a-kassa till de nivåer som rådde när man lämnade över till Alliansen 2006. Är det inte rätt fantasilöst? Det var ju just den arbetsmarknadspolitiken som inte fungerade och som gjorde att man förlorade valet 2006.

 13. ckrantz skriver:

  @Erik

  Vad som är fantasilöst är väl att sätta människor utan relevanta kunskaper och erfarenheter att skriva CV till jobb som inte finns?

  Och att passivisera 100-tusentals svenskar med dessa åtgärder

  Förutom slöseri med miljarder i skattepengar och mänskliga resurser är det urbota korkat.

  <blockquote cite="#commentbody-3875">

  Erik :Monas enda idé för att sänka arbetslösheten verkar vara att återställa (höja) skatter och a-kassa till de nivåer som rådde när man lämnade över till Alliansen 2006. Är det inte rätt fantasilöst? Det var ju just den arbetsmarknadspolitiken som inte fungerade och som gjorde att man förlorade valet 2006.

 14. Erik skriver:

  Monas enda idé för att sänka arbetslösheten verkar vara att återställa (höja) skatter och a-kassa till de nivåer som rådde när man lämnade över till Alliansen 2006. Är det inte rätt fantasilöst? Det var ju just den arbetsmarknadspolitiken som inte fungerade och som gjorde att man förlorade valet 2006.

 15. Pingback: Papandreou rockade fett igår kväll på jobbkongressen

 16. Erik skriver:

  Monas enda idé för att sänka arbetslösheten verkar vara att återställa (höja) skatter och a-kassa till de nivåer som rådde när man lämnade över till Alliansen 2006. Är det inte rätt fantasilöst? Det var ju just den arbetsmarknadspolitiken som inte fungerade och som gjorde att man förlorade valet 2006.

 17. max skriver:

  gäsp

 18. max skriver:

  gäsp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *