Schysta jobb åt alla. Inte sänkt arbetstid åt arbetsmarknadens A-lag

Jag såg att Birger Schlaug beklagade sig över att det inte blir något beslutat om sänkt arbetstid på socialdemokraternas jobbkongress.

Jag hade sagt att beslutet är bra som situationen ser ut nu på arbetsmarknaden. Vad som behövs nu är mer arbete och tryggare anställningar.  För alla svenskar. Inte mindre arbete och sämre anställningsvillkor för stora grupper av svenskar.

Bara den som har sin försörjning tryggad för alla framtid kan unna sig lyxen av att tala om för andra att de ska jobba mindre.

Det var förövrigt Birger Schlaug som en gång i tiden talade om att det behövdes ett socialt hållbart samhälle som grund för ett framtida ekologiskt hållbart. Något man knappast kommer att uppnå i dagens 2/3 dels Sverige. Speciellt inte om arbetslöshetsalliansen sitter kvar.

Vad som behövs en en diskussion om totalarbetstiden. En arbetstid som även idag knappast är 40timmar effektiv arbetstid.

En  mer flexiblare arbetstid där man kan gå ner eller upp i antalet arbetande timmar efter ålder och levnadssituation borde vara målet. Och att alla arbetande svenskar har den möjligheten. Inte bara de som tack vare avtal eller position kan det idag.

Det som borde tas bort är en arbetstid som styrs efter en fabriksvissla som inte finns längre.

Hennes tanke är att välfärden inte kan upprätthållas utan mer arbete. Vilket måste bygga på ett missförstånd. Kanske har den socialdemokratiska ledningen fått för sig att det bara är skatt på arbetstid som kan finansiera vård, skola och omsorg. Så enögt i så fall!
Om några veckor startar den stora klimatkonferensen i Köpenhamn. Klimatfrågan tycks inte beröra Sahlin, det viktigaste är inte klimatet. Det viktigaste är 40-timmarsveckan, med allt vad den innebär: ökad konsumtion, ökad miljöbelastning.
Miljöpartiet har verkligen fått ett block om foten.
Det är dags att lämna konsumtions- och tillväxtsamhället för att ta nästa steg i samhällsevolutionen genom att kräva övergång till utvecklingssamhället. Där fri tid, kultur och social närvaro ses som viktiga politiska mål. Sahlin tycks se konsumtionssamhället som den enda vägen.
Full sysselsättning, som Sahlin predikade, handlar i realiteten om alltför mycket ful sysselsättning, sysselsättning som skadar klimatet. Se gärna filmen här!

SCHLAUG.SE: S-kongress 2: Har har du jobben, Mona!

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *