Ytterligare en seger för nöjesindustrin lobbyister?

Capture

Det är ganska intressant att se hur i land efter land samma scenario upprepas. Fildelare ska stängas av från internet, stämmas på miljonbelopp och förstås slängas i fängelse medan yrvakna politiker talar om det värsta hotet sedan Al Quaida upptäcktes.

Allt förstås efter att den globala nöjesindustrins lobbyister knackat på dörren med pengar och ‘rätt information’ till dessa politiker. Det är den globala nöjesindustrins kamp för sin egen existens mot sina egna kunder. Och som Guardian skriver en kamp inte de berörda artisterna är överens om.

With a government consultation deadline on the issue less than a week away, bitterly divided musicians are making a last-ditch attempt to find common ground.

Artists, internet service providers, record labels and consumer groups were shocked last month when Mandelson went against the government’s own anti-piracy proposals and called for persistent illegal filesharers to have their broadband connections suspended.

[—-]

Mandelson’s toughened stance sparked public outcry. There are concerns among consumer groups, musicians and internet service providers that people’s privacy rights and freedom of expression will be infringed.

"I do think he was surprised by the level of concern that was expressed about his revised proposals and I do think he is trying to quell things down a bit," said one industry source last night.

The issue has divided the music industry. Record labels and industry lobby groups have broadly welcomed the plans, while a coalition of artists including Billy Bragg and Radiohead’s Ed O’Brien have condemned them as "extraordinarily negative" and "disproportionate and unenforceable". The Featured Artists Coalition has been at pains to stress it does not condone illegal filesharing but questions whether internet suspension is the way to deal with it.

The coalition, which also includes Annie Lennox, Tom Jones and Blur’s Dave Rowntree, has failed to reach a joint position with labels. A growing number of artists are also against the coalition’s stance.

Lily Allen has criticised it for implying the government’s proposed legislation is "an attack on freedom and liberty". James Blunt says legislation is crucial and Elton John has sought to distance himself from the FAC’s views, arguing that "unchecked proliferation" of illegal downloading will have a seriously detrimental on young musicians and those composers who are not performing artists.

Mandelson defends plan to disconnect download pirates | Business | The Guardian

Uppenbarligen har i alla fall en del artister i Storbritannien förstått att slänga sina fanns i fängelse eller banlysa dem från internet inte är den bästa lösningen. 

När piraterna är består av ‘15 årige kalle’ eller ‘75 åriga Eva’ d.v.s den breda allmänheten är alla förslag som Peter Mandelson dömda att misslyckas

Och i USA där de flesta av dessa olika förslag redan prövats har alla misslyckats.

Det är andra ekonomiska modeller för distribution av av digital underhållning som behövs. Men det kräver att underhållningsindustrin tänker om sina affärsplaner.

Illegal fildelning är moraliskt och ekonomiskt förkastligt, säger den brittiske närings- och industriministern lord Peter Mandelson.

Det nya brittiska lagförslaget är tänkt att fungera i två steg.

I ett första steg ska internetanvändare som laddar ner eller sprider upphovsrättsskyddat material kunna få sin bredbandshastighet begränsad eller bli förbjudna att använda vissa nedladdningsprogram.

I ett andra steg ska fildelare som fortsätter att bryta mot lagen kunna stängas av från internet, utan att det först sker en rättslig prövning.

Tanken är att den första delen av lagförslaget ska börja gälla i april 2010 och den andra hårdare delen under våren 2011.

"Chockad"

Enligt förslaget ska den brittiska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Ofcom, vara tillsynsmyndighet för den ny lagen, uppger BBC.

– Jag blev chockad när jag hörde att 1 av 20 nedladdade låtar laddas ner olagligt i Storbritannien. Men jag tror inte att den nya lagen kommer att leda till massavstängningar. Fildelarna kommer att få två varningar, och stängs de av ska de kunna överklaga, sa Lord Mandelson under en debatt i går enligt BBC.

Nelson tilläger att han inte tror att den illegala fildelningen kan stoppas med lagar i enbart Storbritannien. Han förväntar sig därför ett utökat samarbetet mellan europeiska länder för att stoppa piraterna.

Han vill stänga av fildelarna – från internet | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Kultur, Media och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *