2 kongressdagen – Socialdemokraternas ombud väljer fortsatt deltagande i USAs Afghanistankrig

afghanistan

Vart är den socialdemokratiska utrikespoltiken på väg när de socialdemokratiska utrikesföreträdarna väljer att lägga sig nära den amerikanska högern och militäretablissemangets önskan om mer soldater till Afghanistankriget??

Det är de amerikanska neokonservativas bild av den blodtörstige talibanen som talare efter talar från den socialdemokratiska partistyrelsen framförde. Några nyanser fanns knappast.

Den socialdemokratiska linjen går också tvärt emot det motstånd som finns inom t.ex NATO länder som Tyskland och Frankrike till mer trupper i Afghanistan.

Som flertalet militära experter, generaler och västpolitiker privat redan konstaterat går det inte att åstadkomma en militär politisk seger över vad som i praktiken är ett krig mot pashtun klaner i södra Afghanistan och Pakistan.

Det går inte att åstadkomma demokrati eller mänskliga rättigheter genom gevärspipan vad än de socialdemokratiska ombuden röstade för igår på kongressen. Vad socialdemokratin tvärt om underlättat för är fler döda civila Afghaner där redan nu USA/NATO enligt FN stått för 30-40% av de dödade civila.

En miljard i ökat bistånd som ett komplement till den miljard som spenderas på att hålla trupper i Afghanistan är i det här sammanhanget snarare att räknas som blodspengar.

Vad som tvärt om håller på att hända i Afghanistan är att samma ‘talibaner’ som enligt Jan Eliasson med flera utsända från den socialdemokratiska partistyrelsen skulle hugga fingrarna av de röstade i valet troligen kommer att plockas in i en framtida afghansk regering.

Utan då den marionett väst tillsatt i Afghanistan annars känd som borgmästaren i Kabul. 

Motståndarna till den svenska insatsen fick dock mothugg av partistyrelsens föredragande förre utrikesministern Jan Eliasson och från andra ombud.

– Jag vill bara slå fast att vi har ett glasklart FN-mandat för vår närvaro, sade Jan Eliasson, och lade ned hela sin prestige för att övertala ombuden.

Men Jan Eliasson ska ha beröm för sin diplomatiska formuleringskonst. Visst har NATO FN-mandat att föra kring i Afghanistan. Med svensk hjälp.

Nu är det upp till den amerikanska militärlinjens socialdemokratiska förespråkare att visa fram den humanitära framgång Afghanistan kommer att bli med beslutet den 29 oktober 2009.

– De barn som växer upp i Afghanistan har, liksom sina föräldrar, bara upplevt krig. Till dem sänder vi inte humanitärt bistånd, utan soldater och stridsvagnar. Är det så vår internationella solidaritet ser ut år 2009? frågar förre försvars­ministern Thage G. Peterson och förre FN-ambassadören Anders Ferm i en debatt­artikel i LO-tidningen.

– USA:s och Natos dröm om militär seger i Afghanistan underminerar freden, menar förre FN-ambassadören Pierre Schori i ett annat inlägg.

Men i går nämnde inte Mona Sahlin ens kriget i Afghanistan i sitt inledningstal till kongressen. De internationella frågorna finns inte med trots att Sverige numera deltar i den Nato-ledda offensiven i Afghanistan. Social­demokraterna i riksdagen har beslutat att stödja regeringen som vill skicka fler soldater.

Det är ett beslut som den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin kommer att få försvara i debatten i kväll. Kritiken mot kriget kommer nämligen inte bara från gamla ambassadörer. Flera kongress­motioner kräver att den svenska truppen tas hem.

Solidaritet

Urban Ahlin har redan mildrat sin militära retorik.

I kväll kommer han att svara kritikerna med en ökad satsning på bistånd och en utvärdering av hela insatsen om två år. Men först och främst vill han alltså skicka fler soldater.

Han borde lyssna på de diplomater som verkligen har erfarenhet av FN:s fredsarbete. Svenska socialdemokrater ska inte springa USA:s ärenden. De ska slåss för fred och frihet åt dem som aldrig upplevt annat än krig.

Åtta år senare borde den social­demokratiska debatten om Afghanistan handla om solidaritet en och humanitär offensiv.

 

Mer i media:
AB,

 

– Sverige är indraget i USA:s krig mot terrorism efter 200 år av fred. Åtta år av krig har inte hjälpt folket i Afghanistan. Tvärtom. Åtta år av krig har inte befriat kvinnorna. Tvärtom, sade Maj Britt Theorin, ombud från Stockholm.

Hon var en av flera som pläderade för att Socialdemokraterna ska kräva att Sverige drar tillbaka sina trupper.

Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö, menade att det svenska deltagandet i Afghanistan är väldigt långt ifrån det Olof Palme stod för.

Motståndarna till den svenska insatsen fick dock mothugg av partistyrelsens föredragande förre utrikesministern Jan Eliasson och från andra ombud.

– Jag vill bara slå fast att vi har ett glasklart FN-mandat för vår närvaro, sade Jan Eliasson, och lade ned hela sin prestige för att övertala ombuden.

– För att barnen ska få gå i skolan måste vi finnas där med militären, menade riksdagsledamoten Åsa Lindestam, som refererade till att flickor inte fick gå i skolan under talibanstyret.

S-ja till svensk trupp i Afghanistan | Politik | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på 2 kongressdagen – Socialdemokraternas ombud väljer fortsatt deltagande i USAs Afghanistankrig

  1. Pingback: Sverige måste lämna Afghanistan « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *