Jobbkongress 2009: Obama, Europa – Socialdemokratin och USA

Obama

Det verkar ibland som en del européer inklusive svenskar har ett närmare förhållande till USA än vad amerikaner har till Europa. Om det är rätt politiker som är president i Vita Huset. 

Ett sådant område är utrikes och säkerhetspolitiken. På den nyligen avslutade socialdemokratiska partikongressen valde ombuden efter uppmaning från partiets ledning att lägga sig nära den amerikanska utrikes och säkerhetspolitiken i Afghanistan. Med det beslutet lade de sig även nära den amerikanska säkerhetspolitiken under Obama i det s.k kriget mot terrorismen.

Eller som KK skriver nedan lite överfört. Den socialdemokratiska partikongressen valde att skicka trupper och material till ett krig där vi inte har något inflyttande över strategin.

Med antaganden att nu ska president Obama göra det rätta.

Även Sverige under socialdemokratin tillhörde de länder som tävlade om den amerikanska utrikesledningens gunst i ett permanent samarbete tillsammans med Storbritannien sedan andra världskriget.

Frågan som borde ställas är inte om Sveriges förhållande till NATO utan hur nära det militära och säkerhetspolitiska samarbetet är och har varit med USA. Oavsett vilken president som råkar sitta vid makten i vita Huset.

Är det någon som tror att om europeiska länder exkluderande USA fått FN mandat för en militäroperation i Afghanistan även svenska trupper nu skulle befinna sig där?

Möjligen är det dags att rätta till det fundamentala felslutet i socialdemokratisk utrikespolitisk analys efter det kalla krigets slut om att en ny era av globalt samarbete skulle börja. Detta istället för den gamla maktbalans intressesfär utrikespolitiken mellan konkurrerande stormakter. 

Och ja det är dags för Europa att gå vidare inklusive Sverige där socialdemokratin kunde vara ledande i att forma ett europeiskt utrikes och säkerhetspolitiskt alternativ. Baserad på fred och säkerhet utan behov av externa militära operationer.

Om de mentala ledbanden från Washington kan brytas. Oavsett kan man undra om avsikterna och innebörden i nedanstående stycke från de politiska riktlinjer kongressen beslutade om. 

fred

Visste kongressombuden att de röstade för militära operationer utan FN-mandat av ‘regionala organisationer?

Capture

Till sist kan man undra över stycket om globaliserad demokrati export i kontexten av stycket ovan. Jag antar att alla är medvetna om motiveringen från de amerikanska neokonservativa och högern grupper för Irak invasionen var just ‘nation building’ och demokratiexport där modellen var den västliga liberala marknadsekonomin?

Kan vi förväntas oss fler ‘demokratiskapande’ interventioner militära eller på andra sätt i framtiden med socialdemokratiskt stöd?  Och är det en positivt utveckling?

 

Barack Obama har rötter i Kenya samt den amerikanska mellanvästern, hans barndom utspelar sig i Indonesien­ och på Hawaii. Presidenten personifierar den trend mot ett USA där allt fler saknar koppling till Europa. Globaliseringen flyttar makt söderut och österut. Kalla kriget är över. Obama vet att han måste vända sig till Kina gällande världsekonomin och till Ryssland gällande nedrustningen. Spelplatserna för stormakternas armbrytningar heter i dag inte Berlin, Wien, Warszawa eller något annat ur en John le Carré roman – snarast Kabul, Teheran och Peshawar.

Tankesmedjan European Council­ on Foreign Affairs konstaterar att där USA börjat anpassa sig klamrar sig ­Europa fortfarande fast vid idén att vi har en speciell relation med USA. Men vår ­säkerhet är inte längre beroende­ av amerikanerna på samma sätt och våra­ intressen sammanfaller inte. När ­Europas stater var och en för sig tävlar om USA:s gunst hamnar vi i situationer som att vi i dag har 30 000 soldater i Afghanistan men inget inflytande över strategin.

Henry Kissinger klagade på sin tid över att det inte fanns något telefonnummer att ringa om man ville prata­ med Europa. Ett sådant har vi skaffat oss. Men Barack Obama ringer inte om de centrala frågorna – han är helt enkelt inte särskilt intresserad.

Det är dags för Europa att gå vidare. Hitta en egen roll i en ny värld.

Obama bryr sig inte om Europa | Katrine Kielos | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Jobbkongress 2009: Obama, Europa – Socialdemokratin och USA

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Svenska Afghanistankrigs deltagandet ett socialdemokratiskt arv efter Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *