Fortsatt kaos på arbetsförmedlingen – AF förlänger inte avtal med existerade coacher

Ytterligare ett tecken på det kaos som råder i det alliansens kallar arbetsmarknadspolitik är att nu ska AF inte förlänga de avtal som finns med existerande jobbcoach företag utan nu påbörja en ny upphandlingsrunda.

Vilket förstås innebär att de varken 952 olika jobbcoachföretagen som nu under 1 års tid byggt upp en verksamhet och etablerat kontakt med arbetslösa eller de arbetslösa själva vet vilka som får fortsätta.

När ska alliansregeringen och den politiskt tillsatta ledningen för arbetsförmedlingen sluta ‘leka’ med de arbetslösa och genomföra en seriöst inriktad politik inriktad politik på att stärka de arbetssökandes möjligheter till att hitta ett nytt arbete. Organisatoriskt kaos hjälper knappast de arbetslösa i det AF som nu också ska ta emot 50000 utförsäkrade från sjukförsäkringen och introducera nyanlända flyktingar.

Sen går det fortfarande inte att coacha människor till arbeten de saknar kvalifikationer eller erfarenhet till. Speciellt inte om det står 1000 än mer kvalificerade i kön till de sökta arbetena.

Bloggat:
Svag arbetsmarknadspolitik som försvagas ännu mer, November 6, 2009 – Samarbete med jobbcoacher avbryts, Rätta ragget

Arbetsförmedlingen förlänger inte avtal med jobbcoacher
2009-11-06 13:00 
Arbetsförmedlingen utnyttjar inte sin möjlighet att förlänga avtalen med de externa jobbcoacherna. I stället kommer Arbetsförmedlingen att gå ut med en ny upphandling som tydligt specificerar de tjänster som jobbcoacherna erbjuder de arbetssökande.

Den18 december förra året fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att upphandla kompletterande aktörer som ska erbjuda arbetssökande en personlig jobbcoach. Ett centralt önskemål var att en mångfald av olika aktörer engagerades och att mindre lokala företag fick möjlighet att medverka. Arbetsförmedlingen gick därför ut med ett förfrågningsunderlag som tog fasta på mångfaldsperspektivet. 952 olika jobbcoachföretag fick sina anbud godkända.

Arbetsförmedlingen har den 13 oktober 2009 fattat beslut om att inte utnyttja möjligheten att förlänga pågående avtal efter den 30 juni 2010. Arbetsförmedlingen kommer i stället att göra en ny upphandling som dels syftar till att tydligare specificera de tjänster som jobbcoacherna erbjuder de arbetssökande, dels bakar in centrala kvalitetsindikatorer i avtalen som gör att Arbetsförmedlingen kan försäkra sig om att de arbetssökande får relevant stöd och service.

– Våra erfarenheter av tjänsterna som de externa jobbcoacherna har ger arbetssökande är till övervägande del mycket positiva. De flesta företag har arbetet seriöst, men det gäller tyvärr inte alla, säger Anne Odergren, chef för avdelningen Kompletterande Aktörer på arbetsförmedlingen.

– Att inte alla arbetssökande har fått det stöd och bemötande som de kunde förvänta sig av sin externa jobbcoach är delvis vårt fel eftersom vi prioriterade mångfald, troligen på bekostnad på kvalitetskraven, i upphandlingen. I den nya upphandlingen ska både kvalitet och att arbetssökande över hela landet har olika jobbcoacher att välja på prioriteras. Men för det behövs inte över 900 coachningsföretag, säger Anne Odergren

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Fortsatt kaos på arbetsförmedlingen – AF förlänger inte avtal med existerade coacher

  1. Pelle skriver:

    Ett pajaseri med skattebetalarnas pengar utan like.Låt dessa riksdagmän och kvinnor betala misslyckandet med sina egna löner.De löner som vi arbetare redan bidragit till !!.

  2. Pelle skriver:

    Ett pajaseri med skattebetalarnas pengar utan like.Låt dessa riksdagmän och kvinnor betala misslyckandet med sina egna löner.De löner som vi arbetare redan bidragit till !!.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *