Kvacksalveri den moderata metoden till anställning? – Hypnos, healing och beröringsterapi till arbetslösa

coaching2 
Se reportaget på Aftonbladet

Att alliansregerings mångmiljardmarknad med
arbetslösa är är lika inkompetent hanterad som det alliansen i övrigt kallar arbetsmarknadspolitik är inte förvånande. Om nu någon nu kommer ihåg sådant som den a-kassa avgift som absolut måste höjas, alla de utförsäkrade som skulle motiveras till att hitta jobb genom sämre ekonomi, slakten på AMS och arbetsmarknadsutbildningar som kallades för trams eller neddragningarna inom den kvarvarande arbetsförmedlingen med 100-tals miljoner och tusentals anställda.

Att arbetsförmedlingen hade mer resurser 2006 i en högkonjunktur än vad den hade i början av 2009 för att hantera en ekonomisk kris som var den värsta sedan depressionen är bara ytterligare en del i hur illa moderaterna har hanterar jobbfrågan .

Precis som den generaldirektör som fick sparken från AF för att han råkade vara tillsatt under en s-regering. Och ytterst kompetenta och erfarna före detta chefen för folktandvården i Stockholm Angeles Bermudez-Svankvist som tillsattes istället. Men så tyckte visst Littorin att hon var häftig. Och så hade hon ju skrivit boken management by love. Säkert en tröst till alla arbetslösa som blir kärleksfullt omhändertagna på den moderata alliansens arbetsförmedlingar.

Det var också en högst kvalificerad grupp kompisar Angeles Bermudez-Svankvist plockade till Arbetsförmedlingens ledningsgrupp. Tydligen fanns det gott om kompetens att leda arbetsförmedlingen på  Eriks ögonsjukhus och Stockholms folktandvård.

Det var också Angeles Bermudez-Svankvist  som rekryterade sina kompisar till Arbetsförmedlingens ledningsgrupp.

Angela

Enligt reglerna ska lediga chefstjänster i staten utannonseras innan de tillsätts. Tanken är att alla med rätt kvalifikationer ska ha en chans att söka.

Det har Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist struntat i vid minst fyra tillfällen.

Jobbat ihop tidigare

I stället har hon handplockat nyckelpersoner från sin förra arbetsgivare, S:t Eriks ögonsjukhus. Två av dem har även jobbat med henne på Folktandvården i Stockholm.

De fyra är:

l Personalchefen Annette Ekström, 46. Hade samma tjänst på ögonsjukhuset. Kommer från Folktandvården. Tjänar 83 000 kronor i månaden. Sitter i ledningsgruppen.

l Bengt Nilsson, 66, administrativ chef. Även han hade samma tjänst på ögonsjukhuset och har jobbat med Bermudez-Svankvist på Folktandvården. Tjänar 80 000 kronor i månaden.

l Anne Odergren, 50, avdelningschef för upphandling.

Jobbade som chefsläkare på ögonsjukhuset. Blev tf vd där när Bermudez-Svankvist gick till Arbetsförmedlingen. Lön

på nya jobbet: 83 000 kronor i månaden.

l GD-assistenten Ann-Cathrine Frécon, 40, var informationschef på ögonsjukhuset. Lön: 44 000 i månaden.

Ska spara en miljard

När Bermudez-Svankvist tillträdde i höstas var det anställningsstopp på Arbetsförmedlingen.

Den stora omorganisationen från 21 myndigheter till en innebar 500 miljoner mindre från regeringen förra året. Totalt ska myndigheten spara en miljard.

Konsekvensen är stora personalnedskärningar. De som jobbar med stödverksamheten, till exempel it, statistik och personal, har minskat från 2 400 till 1 250 personer. Bland annat har alla som är över 63 år erbjudits avtalspension.

Hävde anställningsstoppet

I oktober hävde generaldirektören anställningsstoppet. Två månader senare började hon värva sina gamla kollegor. Bengt Nilsson och Anne Odergren, har fått skräddarsydda tjänster som tidigare inte funnits på myndigheten.

Angeles Bermudez-Svankvist menar att hon varit tvungen att rekrytera personer utifrån. Kompetensen fanns inte på Arbetsförmedlingen.

Dessutom var det bråttom, menar hon.

– Vi behövde få folk på plats fort för att stå rustade i sysselsättningskrisen.

Hennes vänner fick toppjobben | Nyheter | Aftonbladet

Claeskrantz.se » Sökresultat » arbetsförmedlingen generaldirektör

Detta är var vad alliansen kallar arbetsmarknadspolitik. Där ökade utbetalningar till a-kassan för att de arbetslösa blir allt blir satsningar på arbetslösa. Där skattepengar satsas inte på att hjälpa de arbetslösa utan skickas till kvacksalveri och bluffbolag.

Kunde inte de arbetslösa i alla fall fått en utbildning med moderaterna?

Jag hade kallat det passivitet och på gränsen till kriminell inkompetens från den regering eller i alla fall statsminister som tydligen hela 54% av svenska folket har stort förtroende till för deras kompetens?? 

Det är Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Sven-Otto Littorins politik från 2006 som nu genomförs både på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Likt det  3 miljarder som fanns att tillgå för att privatisera arbetsförmedlingens grundtjänster. För det är exakt vad en arbetsförmedlare tidigare gjorde som coacherna i alliansens 3 miljarders satsning skulle gjort. En satsning som det var så bråttom med att genomföra att arbetsförmedlingen inte ens fick tid att ordentligt kontrollera de 952 privata coachning bolag som skulle börja ta emot arbetslösa. Trots varningar i de tidiga pilot projekten i t ex sundsvall. 

Kvacksalveri den moderata metoden till anställning?

Jag sitter i en fåtölj hemma hos Britt-Marie Johansson, en av Arbetsförmedlingens jobbcoacher. Jag har precis berättat att jag kommer bli uppsagd från mitt arbete. Nu ska hon hjälpa mig att bli av med min nervositet inför en anställningsintervju.

Men allt är påhittat. En dold kamera rullar i min väska.

Britt-Marie Johansson berättar att hon för tillfället coachar tolv arbetssökande. Fler är på ingång. Oavsett om dessa tolv får ett nytt jobb kan Britt-Marie Johansson tjäna 108 000 kronor på sin coachning. Och allt finansieras av skattebetalarna.

Knackar med fingrarna

Britt-Marie Johansson berättar att hon ”väver in” den alternativa metoden EFT i sin coachning. Trots att terapeutiska metoder är förbjudna av Arbetsförmedlingen.

– Jag har ganska mycket att göra med jobbcoachningen, det har ju bara ramlat in. Men det är jätteroligt och som sagt där väver jag ju in EFT när det verkligen behövs, säger Britt-Marie Johansson.

[…]

Vårt möte, som jag har betalat 500 kronor för, inleds med att jag får precisera vad det är med arbetsintervjun som oroar mig. Jag påstår att jag är orolig för att bli missförstådd. För att frigöra energin i min kropp ber Britt-Marie Johansson mig att knacka med två fingrar på ena handkanten.

Om och om igen ska jag upprepa samma mening:

”Fastän jag är nervös inför intervjun på fredag, jag är så rädd att jag ska bli missförstådd, så accepterar jag och älskar mig själv på ett djupt plan.”

”Säg att du älskar dig” | Nyheter | Aftonbladet

Allt detta pågår medan var tredje arbetslös redan nu är långtidsarbetslös och bara ropar på hjälp med något som kan kvalificera till arbete eller ens praktik.

Och som arbetsförmedlingen också säger är coachning effektivt bara i början av en arbetslöshet. När coacherna gör det arbetsförmedlingen tidigare gjorde d.v.s hjälper till att sammanställa ansökningspapper och kontakter med tänkbara arbetsgivare.

De som inte får hjälp är de långtidsarbetslösa och den allt större gruppen i utanförskap tack vare den moderata regeringens totala misslyckande med sin arbetsmarknadspolitik.  Var tredje arbetslös är idag långtidsarbetslös vilket i siffror motsvarar 125000 personer.

Sverige är delat socialt och ekonomiskt i ett 2/3 dels samhälle mellan de som har arbete och de som inte har arbete tack vare en politik som varken hjälper de arbetslösa eller företagande.

Var det detta moderaterna ville uppnå med sin arbetslinje? Att färre svenskar än någonsin har ett arbete och fler än någonsin står i ett utanförskap som moderaterna inte vill tala om längre.

Uppenbarligen har i alla fall inte Aftonbladets läsare något förtroende för den moderata alliansregerings metod med jobbcoacher att bekämpa arbetslösheten.

coaching

Frågan är om eller när de övriga 70% av svenska folket kommer att reagera på en arbetsmarknadspolitik i kaos? 

Eller om de kommer att fortsätta sitta tryggt med sin fastanställning och inställningen att alliansens inkompetens berör inte mig medan de räknar 100-lapparna de fått i skatterabatt betald av nedskärningar för just arbetslösa och sjuka.

För visst kan de arbetslösa och sjuka ta sig i kragen och börja jobba istället för att leva på bidrag bara de vill.

Det var ju så det hette i valrörelsen 2006…

Mer i media:
Här avslöjas miljardfiaskot, Säg att du älskar dig,   Krismöte efter Aftonbladets granskning;
Det här är bara början;
Bloggat:

Jobbcoachskandalen drabbar regeringen, Det är endast Jesus som är frälsningen och svaret för människorna, Jag fattar inte hur de fick jobbet…, New Age-arbetsförmedling är ett logiskt resultat av alliansens propaganda, Vanvettigt kvacksalveri. Daniel Scythe, Mad World, Ipse Cogita!, Beta Alfa, Badlands Hyena och Amanda Brihed,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Kvacksalveri den moderata metoden till anställning? – Hypnos, healing och beröringsterapi till arbetslösa

 1. Callisto skriver:

  Hur många av alla de som röstat om jobbcoacherna har en egen uppfattning som inte baseras på ABs luddiga och bristfälliga ”granskning” av coacher? Hur många vet vad ”coaching” är? I alla fall verkar inte de som skrivit artiklarna ha en susning. Lite mer research än en AB-artikel vore nog på sin plats innan man bildar sig en uppfattning.

 2. Callisto skriver:

  Hur många av alla de som röstat om jobbcoacherna har en egen uppfattning som inte baseras på ABs luddiga och bristfälliga "granskning" av coacher? Hur många vet vad "coaching" är? I alla fall verkar inte de som skrivit artiklarna ha en susning. Lite mer research än en AB-artikel vore nog på sin plats innan man bildar sig en uppfattning.

 3. erik skriver:

  952 coacher har kostat 3miljarder… de mest betalda coacherna har få ca 700 tkr. dvs totalt har såluna max 700 miljoner har betalats ut… Då frågar man sig hur arbetsförmedlingen kan ha kostat 2,3 miljarder för att administrera saken??

 4. erik skriver:

  952 coacher har kostat 3miljarder… de mest betalda coacherna har få ca 700 tkr. dvs totalt har såluna max 700 miljoner har betalats ut… Då frågar man sig hur arbetsförmedlingen kan ha kostat 2,3 miljarder för att administrera saken??

 5. Dick M skriver:

  3 miljarder är väl vad sossarna slarvade bort årligen bara på att ”i medmänsklighetens namn” skänka pengar till socialistiska diktaturer!? Arbetslösheten var 9,5% i juni 2005 då ditt politiska alternativ regera med världens högsta skatter och mitt under global högkonjunktur. idag ligger arbetslösheten på 8,3% under den värsta globala ekonomiska krisen sedan 1930-talet.

  Förklaring, Claes?

 6. Dick M skriver:

  3 miljarder är väl vad sossarna slarvade bort årligen bara på att "i medmänsklighetens namn" skänka pengar till socialistiska diktaturer!? Arbetslösheten var 9,5% i juni 2005 då ditt politiska alternativ regera med världens högsta skatter och mitt under global högkonjunktur. idag ligger arbetslösheten på 8,3% under den värsta globala ekonomiska krisen sedan 1930-talet.

  Förklaring, Claes?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *