Den moderata alliansens sönderfallande jobbpolitik och förakt mot svaghet

Jag undrar vilket det är. Tror verkligen den moderatledda alliansens politiker på sin jobbpolitik eller är det bara ursäkten för att genomför det moderata systemskiftet?

Det var påståendet att de som är arbetslösa eller sjuka valt att vara det som förde alliansen fram till valvinst 2006. Det kallades då arbetslinjen. De arbetslösa, sjuka och förstås pensionärer skulle nu aktiveras från sin skadliga passivitet av den nya borgerliga regeringen.

Det nu uppenbara misslyckandet för aktiveringspolitiken för moderaterna får mig att fundera över grunderna i den Reinfeldtska politiken. Mycket hittar man i den bok han en gång skrev under det tidiga 90-talet när Sverige befann sig i en annan ekonomisk kris. Det sovande folket.

Vad Fredrik Reinfeldt skrev i det sovande folket förtjänar återigen att belysas med i all fall några av de steg han ville ha då. Och den förlamande passivitet som den moderatledda alliansregeringen visat. Tror man inte på politiken som ett verktyg för att åstadkomma förändring

Både synen på den offentliga sektorn, avknoppningar av offentlig verksamhet och bidragstagarna känns bekant hade jag sagt. Liksom att det var staten med sin trygghet som hindrade folket från att vakna.

Från Fredrik Reinfeldt det sovande folket

Det politiska ledarskapet för att väcka det sovande folket består av fem steg:

1. Gör upp med villfarelsen om välfärdsstaten.
Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion. De som kortsiktigt vinner överröstar alltid de som långsiktiga har att betala. Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt. Politiker skapar inga resurser och kan därför inte heller ställa ut löften om resursernas fördelning.

2. Ta egna initiativ till avknoppningar.
Omvandlingen av den offentliga sektorn vinns inte i sammanträdesrummen. Beslutsfat- tarna måste själva ut i verksamheten och övertyga personalen om att starta eget. Stor vikt måste läggas vid den pedagogiska framtoningen. Peka på det ökade egna ansvarstagandet, möjligheten att i högre utsträckning påverka verksamhetens innehåll och förhoppningsvis de förbättrade möjligheterna att tjäna pengar på deras eget kunnande.

3. De hälsosamma riskerna och den välförtjänta belöningen.
De som arbetar måste veta att de kan tjäna pengar på sitt kunnande och att detta uppmuntras. De som lever på bidrag eller är ovilliga att acceptera erbjudna arbeten skall göra detta väl medvetna om att det kan leda till att ingen standard garanteras. Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.

 

Från Aftonbladets ledare

Passivitet från de arbetslösa

Grundantagandet bakom regerings-politiken är att arbetslösheten är resultatet av passivitet från de arbetslösas – och sjukas – sida. Därför har ersättningarna från trygghetsförsäkringarna sänkts och därför har villkoren skärpts. Därför har yrkesutbildningar och aktiva åtgärder ersatts av privata coacher och uppmuntrande tillrop.

I ett sådant klimat är det inte förvånande att hitta mirakelmodeller som hypnos eller snabbmetoder för terapi.

Resultatet är förödande. Vid sidan av haveriet med coacherna brottas regeringen just nu med flera problem. Väntetiderna i a-kassan är, bland annat till följd av regeringens allt snårigare regler, nu orimligt långa. Något ansvar tänker dock arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inte ta.

”Jag har mycket begränsad makt”, förklarade han i torsdags i riksdagen.

Vill inte se jobbhaveriet

Samtidigt kommer årsskiftet allt närmare, och därmed det ögonblick när tiotusentals personer med sjukersättning ska föras över till Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan konstaterade i förra veckan att en tredjedel av de utförsäkrade inom några månader kommer att vara tillbaka som nya sjukfall. Det kan visa sig bli betydligt fler.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är inte orolig. För henne är det ”självklart” att tusentals av de personer vars sjukersättning nu dras in faktiskt är för sjuka för att arbeta.

Jobbpolitiken, den fråga de borgerliga partierna gick till val på, faller i stycken. Det är snart bara regeringens ministrar som inte vill se haveriet.

IP

Jobbpolitiken faller sönder | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *