Mer om den moderata alliansens coachning skandal – hjärntvätt som coachning metod

Jag undrar om scientologerna hade ansökt om att få bli jobbcoacher deras ansökan också släppts igenom med den slentriankontroll som arbetsförmedlingen tydligen använt för sitt politiskt givna uppdrag att få igång en privatiserad svensk arbetsförmedlings marknad så snabbt som möjligt?

För det är samma metoder scientologerna använder som även landmark Education har tillämpat och tillämpar. I grunden hjärntvätt av sårbara personer som plockas på pengar.

Tydligen har landmarks metoder nu kommit in i den svenska coachning världen där företag nu ska tjäna miljoner på att få svenska arbetslösa att “medvetandegöra” och “ifrågasätta” sitt förhållningssätt till hur de söker arbete.

Eller med andra ord. Tala om för redan utsatta människor att anledningen till att de inte fått något arbete är att de själva inte försökt tillräckligt  och det är deras eget fel.  De arbetslösa ska pressas maximalt psykologiskt och ekonomiskt att göra vad som helst för ett arbete.

Något som förövrigt stämmer väl överens med den moderatleda alliansens retorik från 2006 om bidragstagare som inte vill jobba. Det andra hade kallat förakt för svaghet och att sparka på de som redan ligger.

Nu är det förstås så att ingen anställs idag i Sverige utan rätt kvalifikationer, utbildning och erfarenhet. Och efterfrågan på ny arbetskraft. Något som den borgerliga trojkan Reinfeldt, Borg och Littorin inte tycks ha känt till när de inför 2006 års val tog fram planerna på det som blev den borgerliga arbetslinjen.

Eller som en ekonom beskrev det. Alliansens arbetsmarknadspolitik tydde på en fundamental okunskap om hur svensk arbetsmarknad fungerade.

På socialdemokraternas tid fick i alla fall de arbetslösa en utbildning under det som borgerliga politiker 2006 kallade AMS-trams och skynda sig att lägga ner när de vann valet.

Frågan man kan ställa från svensk horisont är hur mycket av alliansens 3 miljarders satsning på jobb coacher består av new-age kurser betalda av skattebetalarna?

Speciellt om hanteringen och kvalitén varit så dålig av jobbcoach företagen att arbetsförmedlingen inte förlänger ett enda kontrakt med de 952 coachning företagen utan istället börjar om från början.

En landmark kritisk video från australien.

 
Och för lite balans en landmark godkänd video om hur landmarks livscoacher tränar folk i positiv egen utveckling. Det verkar så lämpat för svensk arbetsmarknad….


Var det detta Fredrik Reinfeldt, Anders Borg
och Svenotto Littorin menade 2006 när de talade om arbetslinjen?

När ska folk reagera på det moderata flum politiken  i det som kallas arbetsmarknadspolitik?  Det är om inte annat skattebetalarna som får stå för de arbetslösas ‘lär känna dig själv coachning’.

Bloggat:
HYPNOS SOM ARBETSMARKNADSPOLITISKT VERKTYG…, Högerflummet förnekar sig inte, Anmäl Fixa jobb med tarot-terapi, Scientologiska jobbcoacher, Ge mig mina skattepengar tillbaka!, Ytterligare ett regeringsfiasko,

Mer i media:
"Säg att du älskar dig"; "Du behöver inte vara rädd"; DÅ: Vd för sekt NU: Jobbcoach;

Karin Tenelius var i slutet av 1990-talet vd för Landmarks svenska bolag.

I dag är hon en känd profil i coachkretsar och utbildar andra jobbcoacher i en metodik som hon har utvecklat själv.

Metoden handlar om att ”medvetandegöra” och ifrågasätta sitt förhållningssätt.

– Men vilka tekniker man använder sig av framkommer inte alls och det är väl egentligen det man skulle vilja ha reda på, säger sektexperten Peter Åkerbäck, religionsforskare vid Stockholms universitet, som studerat hennes metod.

Kan ge 2,6 miljoner kronor

Karin Tenelius driver också flera nya bolag. Ett av dem är Jobbkompaniet, ett coachföretag som fått tre avtal med Arbetsförmedlingen för att hjälpa arbetslösa i Stockholm, Solna och Södertälje. Avtalen kan ge hennes företag uppemot 2,6 miljoner kronor på ett år.

Men varken i underlaget till Arbetsförmedlingen, eller i hennes cv som förekommer på flera av hennes hemsidor, har Tenelius redovisat sin bakgrund inom Landmark Education.

– Det är för att jag gjort så otroligt mycket mer saker som är starkare meriter än den perioden. Men sen är det också så att jag inte vill skylta med det eftersom Landmark har så dåligt rykte, säger hon.

Hur ser du på kritiken mot Landmark?

– Landmark har fått mycket kritik men har också fått upprättelse, främst i USA. Men visst kan jag ha åsikter om deras marknadsföring.

Hur menar du då?

– Nja, jag har väl inte så allvarliga åsikter om dem, men de har väl inte varit så smidiga på att bemöta kritik.

I början av 2000-talet avvecklades Landmarks svenska bolag efter massiv kritik och granskningar i TV4:s Kalla Fakta och Dagens Nyheter. Men än i dag finns en svensk hemsida där de utländska kurserna marknadsförs.

DÅ: Vd för sekt NU: Jobbcoach | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Mer om den moderata alliansens coachning skandal – hjärntvätt som coachning metod

 1. tack skriver:

  Tack för att du belyste detta! Jag var på vippen att välja just jobbkompaniet, men destruktiva sekter tål jag bara inte. Man kan inte ändra sitt förflutna, men man kan styra sitt förhållningssätt och gottgöra misstag. Jag tycker inte att hon, åtminstone här, tar tillräckligt avstånd. Så jag får väl börja leta efter en annan…

 2. Pingback: Wikileaks, Scientologi och Censur « Kungabloggen

 3. ckrantz skriver:

  Håller med och rekommenderar läsningen. Misstänker de flesta svenskar har få kunskaper om de tankar som ligger till grund för dagens borgerliga politik.

 4. ckrantz skriver:

  Håller med och rekommenderar läsningen. Misstänker de flesta svenskar har få kunskaper om de tankar som ligger till grund för dagens borgerliga politik.

 5. Nemokrati skriver:

  Jag tycker det är viktigt att ta fram idéhistorien bakom nyliberalismen också – det är ju bara ett omkok på Adam Smith (ekonomerna hade väl fått idétorka på 80-talet så man hämtade upp lite mindre ätliga rester från historiens skåpmat) och då fick man med sig Adam Smiths idéhistoriska grundvalar från den presbyterianska religionen som i sin tur fått den av Calvins idé om dubbel predestination – dvs idén om den ”Osynliga handen” – alltså Guds hand som fördelar gracerna efter ett system där det är förutbestämt vilka som är goda respektive hopplösa fall – och de hopplösa fallen skall man enligt Adam Smiths råa kapitalism därför lämna åt sitt öde, för det har Gud bestämt därför låter man hans ”Osynliga hand” råda när det gäller att fördela rikedom respektive fattigdom på ”rätt” personer så att säga, dvs enligt ett förutbestämt schema som Gud bestämt.
  Se gärna min bloggpost ”Vår Gud är oss en väldig Borg” – http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/

 6. Nemokrati skriver:

  Jag tycker det är viktigt att ta fram idéhistorien bakom nyliberalismen också – det är ju bara ett omkok på Adam Smith (ekonomerna hade väl fått idétorka på 80-talet så man hämtade upp lite mindre ätliga rester från historiens skåpmat) och då fick man med sig Adam Smiths idéhistoriska grundvalar från den presbyterianska religionen som i sin tur fått den av Calvins idé om dubbel predestination – dvs idén om den "Osynliga handen" – alltså Guds hand som fördelar gracerna efter ett system där det är förutbestämt vilka som är goda respektive hopplösa fall – och de hopplösa fallen skall man enligt Adam Smiths råa kapitalism därför lämna åt sitt öde, för det har Gud bestämt därför låter man hans "Osynliga hand" råda när det gäller att fördela rikedom respektive fattigdom på "rätt" personer så att säga, dvs enligt ett förutbestämt schema som Gud bestämt.

  Se gärna min bloggpost "Vår Gud är oss en väldig Borg" – http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *