Moderaterna döljer sitt misslyckande med utanförskapet – Bygger Potemkin kulliser av arbetsmarknadspolitik

Det är ju alltid roligt när historien upprepar sig fast på den andra foten. Att som Dagens Arena och alliansfritt Sverige skriver nedan moderaterna friserar eller raderar sin egna siffror för utanförskap de själva beräknade 2006 är ju precis vad de anklagade socialdemokraterna för. D.v.s sopa under mattan sin misslyckade arbetsmarknadspolitik med friserad siffror och låstas aktiviteter som Aftonbladet beskriver så strålande.

Att det var just Maud Olofssons som tidigare presenterad sin alternativa verklighet kring arbetslösheten gör det hela bara bättre. Och tydligen kommer alliansen fram till valet 2010 presentera sin alternativa verklighet  som den debattartikel där flera ledamöter från den moderatledda alliansen kom med uppgiften att det var 1 693 000 personer i utanförskap.

"Före valet i juni 2006 befann sig 1 693 000 personer i utanförskap."

 

Den enkla sanningen är att moderaterna har misslyckats om planen var att sätta människor i arbete och ge fler människor en chans till ett bättre liv.

Om nu planen istället var att montera ner stora delar av socialförsäkringssystemen för ‘bidragstagare’ som inte förtjänade dem, rejält försvaga den svenska fackföreningsrörelsen och genomföra moderaternas historiska mission att sänka den svenska skattenivån till nivåer mer jämförbara med det övriga Europa kan moderaterna sägas ha lyckat storartat.

Fredrik Reinfeldt är på god väg att lyckas med det Bo Lundgren aldrig lyckades med.

I det ljuset kanske det nya Fattigsverige och 2/3 dels samhället som växer fram som en naturlig del av ett samhälle som ger mest till de som redan har mest.

Andra bloggar:
Alliansfritt Sverige, Mitt i steget, Stockholmsvänstern, Ali Esbati, Fredrik Pettersson, Peter Andersson, Haningeposten.

UTANFÖRSKAP. Fyra borgerliga riksdagsledamöter skriver i en debattartikel i Norran att

”På grund av den rådande finanskrisen är arbetslösheten hög men trots allt var utanförskapet lägre i september i år jämfört med september 2006.”

Detta stämmer helt enkelt inte. Tittar man på numera raderade artiklar på moderaternas hemsida från valrörelsen 2006 finner man att utanförskapet var 1.209.000 personer. Enligt riksdagens utredningstjänst (Dnr 2009:1262) var utanförskapet med samma mått mätt 1.287.000 personer i september 2009.
För att komma runt detta höjer de borgerliga nu siffrorna för 2006 års utanförskap.
Men, säger vän av ordning, de fyra artikelförfattarna hävdar att utanförskapet 2006 var 1.693.000 människor, inte 1.209.000. Det har figurerat en del andra sätt att beräkna utanförskapet, moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har bland annat nämnt siffran "en och en halv miljon". En tredje metod företräds av statssekreteraren Eva Uddén Sonnegård, som resulterar i oklara siffror.
Notera här hur de fyra artikelförfattarna nu kommer med en helt ny siffra, nämligen närmare 1,7 miljoner. Den har aldrig setts till förut, inte ens i valrörelsen. Hade den varit sann 2006 så hade de borgerliga använt den lite flitigare.

November 5, 2009 – De borgerliga höjer 2006 års utanförskapssiffror med 500.000 | Alliansfritt Sverige

 

Nu är det skarpt läge. Mindre än ett år kvar till valet. Kamp om vilken verklighetsbeskrivning som gäller. Moderaterna har anammat en helt ny taktik för att vinna den kampen: lek med siffror. Genom att höja de så kallade utanförskapssiffrorna för 2006, ser man till att dagens skyhöga siffror ändå hamnar något under. Men det som göms i snö kommer fram i tö – även om Moderaterna själva har raderat sina gamla sidor och dokument, finns de kvar på nätet för allmän beskådan. Pinsamt av ett parti som vill bli "statsbärande".

Dagens Arena | Redaktionsbloggen | Nu börjar M bli desperata

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Moderaterna döljer sitt misslyckande med utanförskapet – Bygger Potemkin kulliser av arbetsmarknadspolitik

  1. Pingback: Om den okritiska granskningen av ‘utanförskapet’ « Ulrika Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *