Myten om de lätta jobben – moderaternas fundamentala okunskap om svensk arbetsmarknad

Statsministern lät irriterad.

– Det går att få jobb i Sverige. Det spelar roll hur drivkrafterna ser ut, framför allt för dem som tjänar lite, sa ­Reinfeldt.

Den ‘allmänna’ uppfattningen är och har varit bara man ‘anstränger’ sig går det att få jobb i Sverige.  Villket är kvalificerat struntprat. S’å fungerar inte den moderna svenska arbetsmarknaden.

Det är flertalet andra faktorer som spelar in och påverkar arbetsgivares vilja att anställa. Ålder, kön, språkförmåga, utbilddning och erfarenheter, rätt kontakter och social förmåga, samt även förstås utseende.

Du ska helst också se svensk ut för många arbeten enligt den allmänna normen för vad som är svenskt. Det är idag t ex inte ovanligt att arbetsgivare vill ha foto på arbetssökande vilket ju gör att man kan anta utseende är ett kriteri för att bli anställd.

Här har i alla fall socialdemokraterna tänkt om och tänkt åt rätt håll efter att de fick sparken av väljarna 2006.

Det kunskapslyft kombinerat med en ombyggnad av arbetsförmedligen mot ett kompetensförmedling där individens förutsättningar för att få ett arbete stärks är rätt väg att gå.  Istället för den moderata alliansens passiva CV-skrivande till arbeten de arbetslösa inte har kompetens för. 

Det behövs yrkesutbildningar, arbetsmarknadsutbildningar och högskoleutbildningar eller med andra ord ständigt förnyad kunskap för att konkurrera i en kunskapsekonomi.  Kombinerat med ett entreprenörskap som är inriktat mot alla. Dagens industriarbetare eller sjukvårdare som vanlig anställd kan vara morgondagens entreprenör om man öppnar upp begreppet företagande från alliansens trångsynta småborgerliga och ganska föråldrade bild av företagandet. 

Helt avgörande är dock  efterfrågan på arbetskraft.  Inte utbudet som många ekonomer tycks tro. Och allianspolitiker. Där ju alliansen valt att sänka efterfrågan hos en stor grupp av människor d.v.s arbetslösa, sjuka och pensionärer som beskattas hårdare och fått sänkta ersättningar i socialförsäkringarna. D.vs mindre möjligheter att konsumera medan den övre medelklassen med redan stora ekonomiska marginaler fått ännu större tack vare riktade skattesänkningar.

Människor väljer inte arbetslöshet vad än Fredrik Reinfeldt med flera allianspolitiker tycks tro.

Tillsist en intervju med Sven-Erik Österberg gjord av bloggare på den socialdemokratiska jobbkongressen som diskuterar just företagande och arbetsmarknadspolitik.

 

Mer om alliansens misslyckade arbetsmarknadspolitik
AB1, AB2

Bloggat:
1, 2, 3

 

Statsministern lät irriterad.

– Det går att få jobb i Sverige. Det spelar roll hur drivkrafterna ser ut, framför allt för dem som tjänar lite, sa ­Reinfeldt.

Det klassiska ”det finns jobb bara man vill”-argumentet. Och regeringen anser sig sitta på verktygen för att skapa denna vilja.

Sänkt skatt för den som har ett jobb, sänkt ersättning till arbetslösa och sjuka. Hårdare krav för att få ersättning, bidrag med regeringens språkbruk.

Och dessutom coachning för de arbets­lösa.

Resultatet har Aftonbladet berättat om de senaste dagarna. Arbetslösa utsätts för tvivelaktiga terapimetoder, hypnos och till och med handpåläggning. Avarter de ansvariga natur­ligtvis tar avstånd ifrån, men är de egentligen­ så överraskande? Om problemet – som i Reinfeldts föreställningsvärd – är de ­arbetslösas motivation blir hypnos kanske ett rimligt svar.

Dilemmat är att den utgångspunkten tycks ha ganska lite med verkligheten att göra. I en undersökning från i somras frågade TCO chefer på 1 885 arbets­platser om deras syn på anställning. Resultatet borde få den mest lojale arbetsförmedlingschef att säga ifrån.

TCO:s undersökning visar nämligen att det faktiskt inte finns jobb, i vart fall inte för den som har en historia av arbetslöshet eller sjukskrivning. Bara sju av hundra är positiva till att anställa sjukskrivna från andra arbetsplatser. Tolv av hundra skulle gärna ge jobb åt en långtidsarbetslös.

Det är jobb som saknas | Ingvar Persson | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *