Arbetslösheten inget nytt trots medias plötsliga upptäckt

Aftonbladets artikelserie om arbetslösheten är värd att läsa samtidigt som man kan undra varför bevakningen kommer just nu.

Att arbetslöshet inte är en bra sexig media story för journalister är inte förvånande. Under de glada dagarna när vi hade högkonjunktur för två år sedan var arbetslösheten ett lika stort problem som den är nu. Men det var inte lika roligt att skriva om arbetslöshet medan en majoritet av svenskarna hade köpfest finansierad av lånade pengar och sänkta skatter.

Vem brydde sig om några hundra tusen svenskar utan arbete?

‘Oviljan’ att arbeta hos dessa människor skulle alliansens fixa med drastiskt sänkta ekonomiska villkor och hårdare krav. Det var ju allt som behövdes för att fixa socialdemokraternas misslyckade  arbetsmarknadspolitik.  Detta visste ju  alliansens och det
var den allmänna meningen bland villahäckarna i allianstäta villaområden likt det Bankeryd där alliansens ekonomiska politik slogs fast.

Precis som det hette på 1920-talet då det ansågs att de ‘lata’ arbetarna behövde uppfostras och hållas i sträng disciplin annars skulle de bara supa och lata sig av dåtidens borgerlighet.  

Visst skapas och skapades det jobb och folk får arbete. Oftast de som redan har arbete och byter till något annat eller de i kortare arbetslöshet.

Det folk i allmänhet inte tycks känna till är att det krävs kvalifikationer för att få arbete i Sverige. Utbildning, erfarenheter, kontakter är alla faktorer som spelar in.

Trots heroiska insatser är det heller inte tillräckligt billigt att anställa arbetskraft som hembiträde, städare, barnvårdare, gräs och häckklippare o.s.v

Det är för dyrt att leva som fattig i dagens Sverige. Tyvärr enligt vissa går det inte att sänka standarden tillräckligt för stora grupper svenskar.

Se gärna återigen vad en av de ekonomer som är intellektuella arkitekter till alliansens plan hade att säga.

 

Vad media inte skrev om 2007 under köpfesten var långtidsarbetslösheten. De människor som var försatta i ett permanent eller nästan permanent utanförskap. Ett utanförskap som inte bara handlar om ‘invandrade analfabeter’ utan gamla, unga, svenskar, invandrare, kvinnor och män alla försatta i ett permanent ekonomiskt utanförskap.

Ett äldre ord för detta är förstås klassamhället.

En uppdelning håller på att ske i ett Sverige med radikalt olika förutsättningar för människor baserat på den starkes rätt eller som det sägs i videon ovan.  ‘Hungriga vargar’ jagar bäst.

Att sedan moderaterna talar om sin politik för fler i arbete på sin webbplats säger väl mer om den alternativa verklighet moderaterna lever i än antalet svenskar i arbete som ju är mindre än när moderaterna tog över regeringsmakten.

m

Mer i media:
Så riskerar flera svenska städer att tyna bortSå har arbetslösheten ökat där du bor, Slopa deltidsregeln, David, 48: "Förut sågs vi på jobbet, 15 personer om sina drömmar, Ett naturligt val, Karriärexperten:

Bloggat:
Peter Andersson – me…, Johanna Graf, Peter Andersson – me…, jj.n och | Signerat Kjellberg…
, Arbetslöshet är så oerhört mycket mer än bara kalla siffror (Peter Andersson – med rätt att tycka….); https://www.alliansfrittsverige.nu/2009/11/november-19-2009-moderaterna-har-en.html

Vi journalister letar alltid efter bra storys. Dramatiska, spännande, eller roliga händelser gärna med tydlig dramaturgi. Får vi det är vi nöjda.

Arbetslösheten saknar egentligen det där. Den är, kort beskriven, ganska osexig.

Men jag tror att jag vågar säga att det är den fråga som engagerar svenska folket mest av alla just nu. Åtminstone att döma av reaktionerna på vår artikelserie från Nyfors som inleddes i går. Sällan, om ens någonsin, har min inkorg fyllts med så många läsarmejl på så kort tid och på aftonbladet.se strömmade artikelkommentarerna in under hela dagen. Ris och ros, precis som det ska vara.

Många upprördes över hur unga människor kan gå utan jobb år efter år utan att någon slussar dem ut i arbetslivet. Lika många, eller fler, tycker att ansvaret i slutändan ligger på den enskilda individen.

Roligast under dagen var i alla fall de människor som spontant hörde av sig för att erbjuda jobb till Mirja och Pernilla som reportaget handlade om.

Nyforsbloggen

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Arbetslösheten inget nytt trots medias plötsliga upptäckt

 1. p-o skriver:

  Bra med lite historisk belysning av synsätten av hur en del ser på de som för tillfället råkar vara utanför. Regeringens hemsida beskriver det självt ganska bra

  http://www.regeringen.se/sb/d/2468/a/13461
  Endast högern motståndare

  ”Mellan 1907 och 1909 fick männen äntligen allmän rösträtt till den andra kammaren. Nu ökade naturligtvis kvinnornas krav på samma rättighet. Från och med år 1907 var också de liberala och socialdemokratiska riksdagsmännen eniga i sitt krav på politisk rösträtt och valbarhet för kvinnor. Motståndet fanns bara kvar inom delar av högern.”

 2. ADHD och ADD skriver:

  Bra med lite historisk belysning av synsätten av hur en del ser på de som för tillfället råkar vara utanför. Regeringens hemsida beskriver det självt ganska bra

  http://www.regeringen.se/sb/d/2468/a/13461
  Endast högern motståndare

  "Mellan 1907 och 1909 fick männen äntligen allmän rösträtt till den andra kammaren. Nu ökade naturligtvis kvinnornas krav på samma rättighet. Från och med år 1907 var också de liberala och socialdemokratiska riksdagsmännen eniga i sitt krav på politisk rösträtt och valbarhet för kvinnor. Motståndet fanns bara kvar inom delar av högern."

 3. sE skriver:

  De hungriga lejon/människor som jagar bäst? Jahaja! Det fungerade så bra under depressionen 30-talet, där alla var hungriga. Vilken produktivitet det blev!

  Han själv tillverkar inget produktivt, massa dravel som inte har någon verklighetsförankring. Varför har han inte 4000kr i lön. Kanske han skulle ändra lite på sin verklighetsuppfattning.

  Han har vissa TEORETISKA indicier men PRAKTISKT är det helt åt helvete. Det har blivit 2009 och Svenska folket har jobbat 100år för att generationer ska få det bättre. Därför ska det väl också bli bättre!

 4. sE skriver:

  De hungriga lejon/människor som jagar bäst? Jahaja! Det fungerade så bra under depressionen 30-talet, där alla var hungriga. Vilken produktivitet det blev!

  Han själv tillverkar inget produktivt, massa dravel som inte har någon verklighetsförankring. Varför har han inte 4000kr i lön. Kanske han skulle ändra lite på sin verklighetsuppfattning.

  Han har vissa TEORETISKA indicier men PRAKTISKT är det helt åt helvete. Det har blivit 2009 och Svenska folket har jobbat 100år för att generationer ska få det bättre. Därför ska det väl också bli bättre!

 5. Tord Oscarsson skriver:

  Lönebidrag infördes för länge sedan. Senaste förordningen är Förordning (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga. Jag har under senare år varit huvudansvarig för ett vetenskapligt bibliotek med en enorm boksamling men inga pengar. Men vi har och har haft stor hjälp av arbetsförmedlingen som ger förmånliga villkor för att anlita mycket kompetenta sjuka som blivit så pass friska att de kan jobba halvtid. AF borde ha större frihet att med de insatser som krävs förmedla jobb. En bitter erfarenhet som långtidsarbetslösa berättat för mig är att dock att de avvisats för att de inte in i någon åtgärdsgrupp som det finns pengar för.

 6. Tord Oscarsson skriver:

  Lönebidrag infördes för länge sedan. Senaste förordningen är Förordning (2000:630) om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga. Jag har under senare år varit huvudansvarig för ett vetenskapligt bibliotek med en enorm boksamling men inga pengar. Men vi har och har haft stor hjälp av arbetsförmedlingen som ger förmånliga villkor för att anlita mycket kompetenta sjuka som blivit så pass friska att de kan jobba halvtid. AF borde ha större frihet att med de insatser som krävs förmedla jobb. En bitter erfarenhet som långtidsarbetslösa berättat för mig är att dock att de avvisats för att de inte in i någon åtgärdsgrupp som det finns pengar för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *