Behövs två nyliberala partier i Sverige? – Dags att slå ihop C och FP

fp

Med tanke på att center och folkpartiet kannibaliserar på varandra i kampen om den krypande skaran av nyliberala ‘true belivers’ vore det inte bättre om dessa slogs ihop?

Varför ska två partier tävla med varandra om vem som är bäst i att föra fram Svenskt näringslivs politiska agenda.

Slå ihop de två partierna. Om inte annat kan jag tänka mig att moderaterna hade önskat de hade en kraftfull partner inställt för två små partier som tävlar inbördes.

Speciellt nu när SD ser ut att ersätta KD som regeringsunderlag för alliansen.

Förövrigt notera att varken centern eller folkpartiet har vunnit något på sina två partiledares ofta förekommande utspel i media. Eller för den delen Maud Olofssons heroiska insatser för de svenska företagarna under den nuvarande alliansregeringen.  

 

FP ökar – C tappar

Enligt opinionsmätningarna ökar FP – medan C tappar väljarstöd.

– Det handlar om att definiera vilka frågor man ska dominera i, och sedan få många människor att bry sig om de frågorna, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

– Centerpartiet har inte varit lika duktiga på att identifiera någon enskild sakfråga. De försöker vara mest liberala, de vill luckra upp arbetsrätten. Men det är inte frågor som uppfattas som lika angelägna av breda väljargrupper.

Folkpartiets ledare Jan Björklund vill tona ner konkurrensen mellan partierna.

– För mig är det allra viktigaste att alliansregeringen blir återvald. Den exakta procentfördelningen mellan de borgerliga partierna är mindre viktig.

Men finns det inte en risk att väljarna uppfattar er som för lika?

– Historiskt har problemet snarare varit splittring. Att vi är mer eniga är inget problem.

Men vissa har tröttnat på balansgången samförstånd kontra konkurrens.

Runo Johansson (FP) föreslår inför landsmötet att man helt enkelt slår ihop partierna. Samma tanke lanserades i somras av Magnus Andersson, ledare för Centerpartiets ungdomsförbund.

”Krävs ett nederlag”

Men enligt statsvetaren Henrik Oscarsson är det i dagsläget inte en realistisk lösning.

– Den typen av dramatiska händelser måste föregås av ett rejält valnederlag. Att båda hamnar utanför regeringen och att något faller ur riksdagen, säger han.

Lika barn leka bäst | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *