Afghanistan – "Rätt" fuskare vann valet för väst

Britt-Marie Mattsson i Göteborgsposten nedan skriver som det är. Det Afghanska valet var nödvändig demokratisk fernissa för den fortsatta västliga närvaron i Afghanistan. Talet om FN-mandat, demokrati och nationsbyggande är kvalificerat strunprat oavsett vilka partirepresentanter det kommer ifrån.

Som det skrivs i GP artikeln där senator John Kerry citeras handlar det om för USAs del om maktpolitik, militärt och säkerhetspolitiskt inflyttande främst i Pakistan men också i hela central-asien.

Det är det nya ’great game’ i central asien för de som förstås referensen. Legitimerat via det FN-mandat som socialdemokratiska politiker så gärna citera.

Kontentan är förstås att demokrati och mänskliga rättigheter knappast är en förstahandsprioritet under den fortsatta västliga närvaron i Afghanistan och rivalitetetn mellan stormakter om kontroll över området.

…när Abdullah Abdullah kastade in handduken var det full fart framåt för fortsatt internationellt stöd till Karzai-regimen. FN, som beskrivit valfusket, har visserligen tillfälligt lämnat Afghanistan men det är inte i protest mot valet utan av rädsla för att FN-medarbetarnas säkerhet inte kan garanteras.

Få tror att Karza iär den starke ledare som kan styra in Afghanistan på en väg där afghanerna själva kan ta hand om utvecklingen och försvaret av landet. Men det är inte lätt att se någon annan som skulle kunna klara det bättre.Problemet är att den internationella legitimeringen av Karzai skapar intrycket av att han har ett demokratiskt mandat som ger honom rätt att styra nationen.

Det är tydligt att den demokratiska fernissan var viktig för USA och de övriga länderna – inklusive Sverige – som finns i Afghanistan under det Nato-styrda FN-mandatet. Karzai svor eden med USA:s utrikesminister Hillary Clinton på plats i Kabul. Clinton log brett vid ankomsten till Afghanistan men hälsade med ett betydligt stelare ansiktsuttryck när hon tog Karzai i hand.

Men när formaliteterna med presidentinstallationen var över kunde länder som har soldater i Afghanistan meddela det som i praktiken varit beslutat sedan länge.

Den svenska riksdagen gav klartecken till ytterligare soldater och USA:s president Barack Obama närmar sig nu tillfället då han skall berätta hur många fler amerikanska soldater som skall sändas iväg.

Den berättigade frågan ”varför är vi där?” kvarstår inte minst av att skälet förändras allt eftersom. Det ursprungliga, som FN- mandatet byggde på, var USA:s rätt till vedergällning efter terrordåden 2001. Usama bin Ladin hade fått skydd av talibanregimen i Afghanistan.

”Rätt” fuskare vann i Kabul – Världen – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *