Enad rödgrön majoritet mot den borgerliga alliansens minoritet 2010

sahlin

Mona Sahlins tal om en blocköverskridande regeringen för att hindra politiskt kaos i riksdagen efter valet 2010 är högst relevant. Det uppmärksammar svagheten i det borgerliga regeringsalternativet inför valet 2010.

En svaghet som media hittills undvikit att ta upp.  Partierna som van valet 2006 är idag svagare än någonsin där 3 års borgerlig politik tycks vara på väg att radera ut två av allianspartierna.

Väljarna har med andra ord knappast belönat den borgerliga alliansen med ökat stöd.

Sedan handlar vad Mona Sahlin säger heller i första hand inte om SD. Vad nu än diverse röda och blåa kämpar för fortsatta låsta blockgränser säger. Precis som FPs inviter till MP om samarbete efter valet 2010.

Det handlar om politisk taktik och möjligheten att spräcka regeringsunderlaget för Fredrik Reinfeldt och moderaterna efter 2010 när som det ser ut två nästan jämstora block kommer att stå mot varandra i riksdagen.

SD i riksdagen har socialdemokraterna räknat med sedan 2006 som ett tänkbart resultat av valet 2010. Därav samarbetet med MP och inviterna till FP och C. Det gäller att säkra makten med socialdemokraterna som den centrala spelaren oavsett resultatet 2010. 

För alliansen innebär SD’s framgångar problem. Det enda sättet den moderatledda alliansens kan sitta kvar som opinionssiffrorna sett ut länge är genom att direkt eller indirekt stödja sig på SD efter 2010. Samtidigt har de två mittenpartierna gjort klart att de inte kommer att samarbeta med SD. Svagheten i det borgerliga regeringsalternativ är ju uppenbar och något som borde angripas stenhårt av de rödgröna hela vägen fram emot valet 2010.

Man kan bara hoppas de socialdemokratiska valtaktikerna fortsätter på den inslagna vägen och hamrar in dessa två budskap tillsammans med ett klar rödgrönt budskap om att Sverige behöver förändring.

1. Risken för en borgerlig minoritets regering 2010 och medföljande kaos i riksdagen.

2. Att det inte kommer att ske något samarbete med SD från socialdemokraterna eller de rödgröna. 

3. Ställ frågan om en röst på alliansen kommer att innebära en röst på SD?

Det är samtidigt roligt att se de tre samspelta rödgröna partiledare som var i Göteborg för en vecka sedan och pratade om det rödgröna alternativet inför 2010. Trots att det handlar om tre olika partier och en mycket ovan roll för socialdemokratin fanns det en klar vilja att ge och ta. 

När Fredrik Reinfeldt vill vara Tage Erlander och Lars Ohly nu citerar Gustav Möller – ”endast det bästa är gott nog åt folket” verkar det som alla vill vara socialdemokrater.

Vilket ju inte är ett helt fel läge att vara i inför 2010.

Mer i media DN1 och DN2 samt SvD och Expressen.

Bloggat:
Mona Sahlin – låter sverigedemokraterna bli regeringsbildare, Bloggoskop november 2009, Blocken blockerar, SD kan tacka Aftonbladet, C pankslagna, nu S i panik.,   Monas skygglappar, Ensam är stark, eller "sköt dig själv, skit i , Viss (men långtifrån total) klarhet i , KAOS BOR GRANNE MED MONA?, Huggsexan inför 2010 har börjat, Sahlins sd-halmstrå till makten, Råd till Sahlin: Lyssna på Reinfeldt, Majoritetsregering krav från (S) men bara , Mona erkänner; Rödgrön valallians skrotas , Sveriges framtid, Sahlin lämnar Walk Over?, Sahlin: politiskt kaos hotar efter valet 2010, Rödgrön ledning i DN/Temo – Moderaterna , Sahlin har delvis rätt 

Enligt Synovates opinionsmätning, som publiceras i Sydsvenskan och Dagens Nyheter, får Sverigedemokraterna (SD) 4,7 procent av väljarstödet. Det är det högsta stöd SD någonsin fått i just dessa mätningar och innebär att inget av de två politiska blocken skulle kunna bilda majoritetsregering om siffrorna blev valresultat. Uppgången är dock inte statistiskt säkerställd.

Varnar för politisk katastrof

De rödgröna får ett sammanlagt stöd på 48,7 procent, medan regeringspartierna får 45,4 procent.

S-ledaren Mona Sahlin anser att det måste bildas en blocköverskridande regering om SD kommer in i riksdagen.

– Inget annat än en blocköverskridande majoritetsregering är acceptabelt. Med de utmaningar som Sverige står inför de kommande åren vore det politisk katastrof med en minoritetsregering som är beroende av Sverigedemokraterna, säger hon till DN.

Styr hellre över blockgränsen – än låter SD bli vågmästare | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Enad rödgrön majoritet mot den borgerliga alliansens minoritet 2010

 1. Pingback: (M)ona-och-(M)aud-effekten « Nemokrati

 2. Pingback: Glöm opinionsundersökningarna – det är långt kvar « Röda Berget

 3. Joel skriver:

  Det du helt missar i detta inlägg är ju möjligheten att få en alliansregering som samarbetar med MP. Det är helt uppenbart att MP är närmare alliansen än vad något alliansparti är vänsterkartellen. Det finns ingen rimlighet i att tro att C eller FP skulle stödja en regering där V ingår.

 4. Joel skriver:

  Det du helt missar i detta inlägg är ju möjligheten att få en alliansregering som samarbetar med MP. Det är helt uppenbart att MP är närmare alliansen än vad något alliansparti är vänsterkartellen. Det finns ingen rimlighet i att tro att C eller FP skulle stödja en regering där V ingår.

 5. Daniel J skriver:

  Hej!

  Jag är i princip i det närmaste helt oenig med dig om vad partiledningen bör göra i denna sak. Detta ständiga fokus på vem som ska och vem som inte som vem som kan tänka sig att, om något händer, regera med varandra gynnar bara det lilla rasistpartiet till höger. Det är uppriktigt sagt beklämmande att partiledningen har fått för sig att det går att locka samvetsträngda socialliberaler genom att tjata om Sverigedemokraterna. Dessa socialliberaler röstar antingen redan på Miljöpartiet eller kan från Folkpartiet och Centerpartiet räknas med ena handens fingrar. Det till skillnad från alla dem partiet riskerar att stöta bort, inte helt otroligt rakt in i den främlingsfientliga järnnäven, när det numera flörtar med två borgerliga partier.

  Det finns mycket, mycket mer att säga i denna sak. Men budskapet är enkelt: Sluta prata om Sd, om vågmästarroller, om allt sådant där. Utan acceptera i stället Fredrik Reinfeldts förslag att det block som blir störst också får bilda regering, med passivt stöd av det näst största blocket. Och börja prata höger- och vänsterfrågor, jobb, rättvisa och välfärd. Följ Ohlys råd om att det vi ska vara rädda för är inte för stor skillnad mot högern utan för liten. Så kanske vi kan få den där rödgröna majoriteten i Sveriges riksdag som folket så väl förtjänar.

 6. Daniel J skriver:

  Hej!

  Jag är i princip i det närmaste helt oenig med dig om vad partiledningen bör göra i denna sak. Detta ständiga fokus på vem som ska och vem som inte som vem som kan tänka sig att, om något händer, regera med varandra gynnar bara det lilla rasistpartiet till höger. Det är uppriktigt sagt beklämmande att partiledningen har fått för sig att det går att locka samvetsträngda socialliberaler genom att tjata om Sverigedemokraterna. Dessa socialliberaler röstar antingen redan på Miljöpartiet eller kan från Folkpartiet och Centerpartiet räknas med ena handens fingrar. Det till skillnad från alla dem partiet riskerar att stöta bort, inte helt otroligt rakt in i den främlingsfientliga järnnäven, när det numera flörtar med två borgerliga partier.

  Det finns mycket, mycket mer att säga i denna sak. Men budskapet är enkelt: Sluta prata om Sd, om vågmästarroller, om allt sådant där. Utan acceptera i stället Fredrik Reinfeldts förslag att det block som blir störst också får bilda regering, med passivt stöd av det näst största blocket. Och börja prata höger- och vänsterfrågor, jobb, rättvisa och välfärd. Följ Ohlys råd om att det vi ska vara rädda för är inte för stor skillnad mot högern utan för liten. Så kanske vi kan få den där rödgröna majoriteten i Sveriges riksdag som folket så väl förtjänar.

 7. Pingback: Sahlin är på väg att gå vilse « Smurfgodis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *