Göteborgsposten – Låt SD bli ett stödparti för alliansen?

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får en vågmästarroll, så är detta ett demokratiskt faktum. Någon anledning till panikåtgärder finns inte. Alliansregeringen kan lugnt sitta kvar och avvakta en förtroendeomröstning i kammaren. Låt Sverigedemokraterna välja vilket block de vill stödja, men förhandla inte med dem och anpassa inte politiken.

Ska jag tolka GPs ledare ovan som att de uppmanar Fredrik Reinfeldt att låta SD bli ett stödparti för alliansen?

Det är vad SDs eventuella intåg i riksdagen handlar om. Regeringsfrågan och vilket av de två partigrupperna som har ett underlag för att styra Sverige genom vad som fortfarande är den värsta globala ekonomiska krisen sedan depressionen på 30-talet. Precis som på 30-talet har också ett parti med affärsiden hets mot folkgrupp och religion chans att bli politiskt etablerade.

SD är inget obetydligt missnöjes parti med två pajaser som partiledare. Det är ett grovt främlingsfientligt parti som öppet hetsar mot i det här fallet muslimer. Och ett parti som ser ut att bli lika stort som folkpartiet 2010. 

Läs återigen vad Jimmy Åkesson skriver nedan och byt muslim mot jude och islam mot judendom. Budskapet framgår ganska klart.

Man utgår från att muslimer inte vill någonting hellre än anpassa sig till ett västerländskt levnadssätt och västerländska normer, liksom att islam i grund och botten är samma sak som kristendom, med den enda skillnaden att muslimer har ett annat namn på gud.

Därmed antar man också att man kommer att kunna tämja islam på samma sätt som sekulära krafter sedan århundraden tillbaka tämjt den europeiska kristendomen och förpassat den till den privata sfären.

Islam skiljer sig dock från kristendom på flera avgörande punkter, till exempel gällande distinktionen mellan andlig och världslig makt och synen på vålds­användning. Islam har ingen motsvarighet till Nya testamentet och inget allmänmänskligt kärleksbudskap. Dessa skillnader har också gjort att islam och den muslimska världen aktivt har avvisat upplysningen och humanismen.

Detta, tillsammans med nästan 1 400 år av krig och motsättningar mellan islam och det kristna Europa, tror sig nu dagens makthavare kunna övervinna i en handvändning.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på Aftonbladet Debatt: Muslimerna är vårt största utländska hot sedan andra världskriget | Politik | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet

Är det detta parti Göteborgsposten uppmanar alliansen att sitta kvar med som regeringsunderlag? För som väl all vet kräver minoritetsregeringar samarbete utanför den egna partigruppen. Precis som GP säger nedan.

För det första är minoritetsregeringar inget att vara rädd för. Det bör inte minst Mona Sahlin veta. Hon har suttit i flera. Med enstaka undantag har socialdemokraterna aldrig haft egen majoritet.

Vilka ska då alliansen om de sitter kvar direkt eller indirekt stödja sig på.

Som opinionsmättningarna sett ut länge finns det två alternativ för en fortsatt Fredrik Reinfeldt regering att stödja sig på. Något eller några av de rödgröna partierna eller SD. Om Mona Sahlin kan hålla ihop de rödgröna i ett fördjupat samarbete är det enda alternativet klart för Fredrik Reinfeldt.-

Skall Fredrik Reinfeldt låta ett antal Sverigedemokrater i riksdagen rösta in alliansen vid en kommande förtroende omröstning om regeringsalternativ 2010?

För att i varje framtida fråga fram till 2014 vara beroende av dessa Sverigedemokrater.

Mona Sahlin liksom de övriga partiledarna misstänker jag har förstått vad frågan handlar om. Den som håller ihop sitt lag bäst vinner. Spricker de rödgröna vinner Fredrick Reinfeldt på walkover. Då har han det största sammanhållna politiska blocket om än med en majoritet.

Var och en får väl göra sin bedömning hur seriöst talet om en blocköverskridande regering var från både Björklund eller Sahlin.

Det är en politikens chickenrace med Sverigedemokraterna som Svarte Petter.

Bloggat:Sahlin till Ohly: Vi släpper er som en het potatis (PJ Anders Linder om politik & samhälle), VÄNSTRA STRANDEN, Kulturbloggen, Linnéa Darells blogg, Thoralf Alfsson, jj.n, Andrea Doria, annarkia, Röda Malmö, Mitt i steget, Johan…, Kommunisternas blogg och Röda Berget

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och får en vågmästarroll, så är detta ett demokratiskt faktum. Någon anledning till panikåtgärder finns inte. Alliansregeringen kan lugnt sitta kvar och avvakta en förtroendeomröstning i kammaren. Låt Sverigedemokraterna välja vilket block de vill stödja, men förhandla inte med dem och anpassa inte politiken.

Det blir bökigt och föga trevligt, men de två alternativ som nämns är betydligt otrevligare.

Att bilda en blocköverskrivande majoritetsregering enbart för att neutralisera Sverigedemokraterna innebär, som statsvetaren Marie Demker påpekat, att etablissemanget bildar front mot antietablissemanget. Det vore att ge Sverigedemokraterna ett drömläge inför valet 2014.

Att låtsas som om Sverigedemokraterna inte finns skapar ingen stabil regeringsmakt. Låt oss säga att Mona Sahlin blir statsminister – med hjälp av Sverigedemokraterna. Dessa kan ju inte berövas sin rösträtt i riksdagen. Antag vidare att Sverigedemokraterna några månader senare väljer att stödja alliansens budget, vilket är helt realistiskt, och vi har en omedelbar regeringskris.

Både till vänster och höger har det föreslagits att denna komplikation skall undvikas genom att minoritetsblocket lovar att lägga ner sina röster i viktiga omröstningar. I praktiken innebär det att riksdagen skulle hemförlova sig under fyra år. Inte är väl Sverigedemokraterna värda ett dylikt undantagstillstånd?

Nej, då är det mycket bättre att respektera valresultatet, tillämpa parlamentarismen och låta eventuellt invalda sverigedemokrater springa sig trötta i riksdagsutskotten.

GP 28/11 -09

Riksdagen schack matt? – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Göteborgsposten – Låt SD bli ett stödparti för alliansen?

 1. Oscar Peterson skriver:

  Du menar att alliansen inte ska tillåta SD att stödja dem i en möjlig regeringsbildning? Hur ska de kunna göra det? Dessutom är SD ett bra parti som vill mnska invandringen och som står upp för svenska värderingar. Måna går med slöja till mosken och stödjer hedersvåld.

 2. Oscar Peterson skriver:

  Du menar att alliansen inte ska tillåta SD att stödja dem i en möjlig regeringsbildning? Hur ska de kunna göra det? Dessutom är SD ett bra parti som vill mnska invandringen och som står upp för svenska värderingar. Måna går med slöja till mosken och stödjer hedersvåld.

 3. Bengt Nilsson skriver:

  Det invandrar-utomeuropeer-fientligt rasistiska svärjedemokraterna är ett högerparti på den yttersta blåbruna kanten och kommer aldrig att stödja det rödgröna blocket med denna kvinna som de kallar ” Måna” som blockledare!
  Däremot kommer de givetvis att stödja det blå blocket med Reinfeldt som högerpartiledare!
  Så därför bör de räknas in i det blåa blocket vid alla valundersökningar framgent!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

 4. Bengt Nilsson skriver:

  Det invandrar-utomeuropeer-fientligt rasistiska svärjedemokraterna är ett högerparti på den yttersta blåbruna kanten och kommer aldrig att stödja det rödgröna blocket med denna kvinna som de kallar " Måna" som blockledare!

  Däremot kommer de givetvis att stödja det blå blocket med Reinfeldt som högerpartiledare!

  Så därför bör de räknas in i det blåa blocket vid alla valundersökningar framgent!

  Bengt Nilsson, röd gråsosse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *