Svenskt Näringsliv alliansens arkitekt – Bra a-kassa och sjukförsäkring hot mot företagande

046


– Socialdemokraternas förslag om ett riskkapitalavdrag är bra, även om det kunde vara större, och Miljöpartiet har flera bra idéer. 

Är det bara jag som ser något ologiskt i att svenskt näringsliv i en mening klagar på generella  ‘bidrag’ som går till vanliga människor inte ger ‘incitament’ till arbete för att i nästa mening ge beröm till förslag om ‘bidrag’ till företag.

Eller så är det helt logiskt med tanke på att det kommer från Sveriges största särintresse och lobby organisation. Arkitekten bakom alliansens slakt på socialförsäkringssystemen och talet om bidragslinjen.

Det är svenskt näringsliv som t ex står bakom politiken att 50000 svenskar ska utförsäkras från sjukförsäkring. De 50000 människor som är ‘för sjuka för att jobba och för friska för att vara sjuka’. Strategin är ju enkel. På så sätt öppnar alliansen för ytterligare skattesänkningar.

Det klagomål SN hade i övrigt var ju att sådant som förmögenhetsskatten återinförande och några hundralappar mer i månaden för de som har mest i skattehöjningar hotade företagens vilja att investera och nyanställa.

Det förstås en annan möjlighet.  Varför inte dra in de miljarder som direkt eller indirekt går som stöd till svenska storföretag.

Om de svenska skattebetalarna slapp stå för det subventionerade svenska näringslivet kanske det skulle finnas en eller annan krona över i stöd till de som behöver mest hjälp bland vanliga svenskar. Och så slapp man bidragsmentaliteten bland de svenska storföretagen…

Självklart står de svenskt näringsliv och dess medlemmar fritt att fullständigt strunta i hur det går för det övriga Sverige bara dess egna medlemmar kan bygga på sina egna förmögenheter. Men i längden tror jag von anka mentaliteten svensk näringsliv uppvisar kommer att spränga Sverige socialt, ekonomiskt och politiskt.

Borde inte  alliansens och svenskt näringslivs valspråk vara mer till de som redan har mest?

Bloggat:
Bottenbetyg för S, V och Mp!, Inte så förvånande, Svenskt Näringsliv gynnar företagare, inte företagen, Börsveckan 48 (Saab, Dubai, risk för topp) och analyser inför vecka 49Skillnaden mellan näringslivet och SN,

– Det finns bra förslag hos alla oppositionspartierna, men generellt har de röd-gröna fortfarande ett bidragstänk i företagarfrågor. De vill gå in med riktade stöd till utvalda branscher eller i särskilda situationer i stället för att göra det enklare för alla att driva företag, säger Signhild Arnegård Hansen.

Hon efterlyser en större frihet både för företagare och löntagare. Det måste vara lättare att tjäna pengar på sitt företagande och det måste vara lönsamt för människor jobba och utbilda sig.

– Det är fortfarande bidragslinjen som gäller för oppositionen och inte arbetslinjen.

Svenskt Näringslivs analys visar att de röd-grönas politik innebär skattehöjningar som kommer att göra det mindre lönsamt för företagen att investera och nyanställa. Socialdemokraterna vill höja skatterna med 20 miljarder kronor under det första året bland annat genom en återinförd förmögenhetsskatt. Miljöpartiet planerar att höja skatterna med 17 miljarder och Vänsterpartiet vill höja mest, med 47 miljarder första året.

Dessutom vill oppositionen minska skillnaderna mellan att arbeta och att inte arbeta genom att höja ersättningsprocenten i a-kassan och sjukersättningen och höja taken i ersättningarna.

– Om man gör det mindre lönsamt för människor att arbeta blir det också svårare för företagen att rekrytera, säger Signhild Arnegård Hansen.

Lågt betyg för de röd-grönas företagarpoliti – Svenskt Näringsliv

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Svenskt Näringsliv alliansens arkitekt – Bra a-kassa och sjukförsäkring hot mot företagande

  1. Investera pengar skriver:

    Ursäkta jag kommenterar er post, ville bara skriva att vill ni läsa mer om investera pengar så kan ni göra det på investerapengar.se, där kan ni läsa mer om tex warranter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *