Rödgröna föreslår ett samlat stöd till de arbetslösa i ny organisation

Bra men inte tillräckligt hade jag sammanfattat det rödgröna förslaget om att på lokal nivå ge ge sjuka och arbetslösa tillgång till stöd och hjälp från en och samma organisation anpassad efter lokala förhållanden.

Jag har länge hävdat att det både är nödvändigt och helt logiskt att AF och FK tillsammans med kommunernas insatser för arbetslösa samordnas i en organisation. Något som även SKL tidigare föreslagit.

Nu blir det ett halvt steg mot detta i en ny lokal samordningsorganisation med det rödgröna förslaget. På en del håll i landet finns som i Göteborg finns detta redan till viss del. Att det ska ske på lokal nivå är jag skeptisk till i om det innebär att kommunerna ska bli de drivande.

Kommunerna inklusive Göteborg är i allmänhet urusla på att bedriva arbetsmarknadspolitik på lokal nivå som de tvingats till i och med den allt större gruppen arbetslösa som står utanför a-kassan. Ofta prioriteras fel grupper och godtyckliga krav ställs på arbetslösa som tvingas delta i aktiviteter inom ganska amatörmässiga verksamheter. Alla eldsjälar är inte proffs på att ge arbetslösa rätt stöd och hjälp.

Den föreslagna organisationen ska byggas upp i omgångar som försöksprojekt lokalt runt om i landet om jag förstått saken rätt.

Varför inte vara lite djärvare och ta steget fullt ut. Speciellt med tanke på att FK avlövas i och med den nya pensionsmyndigheten som tar över en del av FKs ansvar för pensionerna. Inledd arbetet på ett reformerat socialförsäkringssystem mer tidsenligt än dagens.

Ge en myndighet ansvaret för hanteringen av arbetsmarknadsrelaterad frågor på lokal och riksnivå. Och ge alla arbetslösa anmälda till denna nya myndighet samma stöd oavsett den ekonomiska ersättningen. Ge arbetslösa arbetssökande eller sjuka som inte har andra ersättningar rätt till automatiskt inträde i alfa.kassan utan kvalificeringsvillkor.

Det borde inte vara nödvändigt för kommunerna att som idag upprätthålla sekundära arbetsförmedlingar. Socialsekreterarna ska inte vara arbetsförmedlare lika lite som försäkringskassans handläggare ska ge medicinska bedömningar.

Det de rödgröna partierna heller inte pratar om är vad de ska göra med människor som idag inte behövs eller är önskvärda på den svenska arbetsmarknaden. Människor som i stort har arbetsförmåga men på grund av sjukdom, bristande utbildning, långtidsarbetslöshet och inte minst diskriminering på arbetsmarknaden idag står utanför en egen försörjning.

Jag tror det är kl 10 på Bommersvik de rödgröna presenterar sitt förslag:

Rödgrön pressträff på Bommersvik

Söndagen den 29 november och måndagen den 30 november träffas s, mp och v för överläggningar på Bommersvik.

I anslutning till detta är media välkomna på pressträff med Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly.
Tid: måndagen den 30 nov kl 10.30
Plats: Studiegården, Bommersvik

Andra bloggar om socialförsäkringssystemen:
Roger Jönsson, Oscar Fredriksson (C), Högbergs tankar, Johdan, Ett hjärta RÖTT, BODSTRÖMSAMHÄLLET, annarkia, Ann-Sofie Wågström´s…, HBT-sossen, Karins värld och Mikael Wendt bloggar, Miljöpartiet är verkligen inte liberalt, Om en dörr in till Försäkringskassan, Befriande rödgröna förslag – med någon

Våra tre partier har redan tidigare presenterat tre stora paket mot arbetslöshet, ett utbildningspaket, ett ungdomspaket och ett omfattande ROT-program. Idag föreslår vi särskilda insatser för dem som redan idag står långt från arbetsmarknaden. Om man blir sjuk och inte kan arbeta ska man ha rätt till en sjukförsäkring som både ger snabb hjälp tillbaka till arbetslivet och inkomsttrygghet under den tid det tar.

Den som behöver ska tidigt få individuell hjälp och stöd, en individuellt utformad handlingsplan och de aktiva insatser som behövs. Människor som befinner sig långt från arbetsmarknaden kan ha vitt skiftande bakgrund, vara långtidsarbetslös, långtidssjukskriven eller förtidspensionerad, ha funktionsnedsättning eller aldrig ha kommit in på arbetsmarknaden till följd av sociala problem eller bristande utbildning. Åtgärderna måste anpassas efter varje människa.

För att ge människor en verklig chans och se till att de inte fastnar mellan olika myndigheters ansvarsområden vill vi samla Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och delar av kommunernas insatser för sjuka och arbetslösa i en och samma organisation på kommunnivå – vi kallar det för ”En dörr in”. Medborgaren ska på ett och samma ställe få hjälp och stöd, utan att behöva bollas mellan olika myndigheter.

”En dörr in” ska finnas i hela landet men kunna anpassas efter lokala förutsättningar och den regionala arbetsmarknaden. En ny modell kan byggas upp stegvis så att det nya arbetssättet kan prövas och utvärderas löpande i pilotprojekt runt om i landet.

Tidigare samverkansmodeller har fungerat bra – på platser där det har funnits eldsjälar. Vi menar att det är nödvändigt att nu lagstifta om samverkan på kommunal nivå – nära medborgaren – så att alla oavsett var man bor har möjlighet att få sammanhållet, individuellt stöd.

Samlat stöd till arbetslösa och sjuka | Brännpunkt | SvD

SVd

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Rödgröna föreslår ett samlat stöd till de arbetslösa i ny organisation

 1. Pingback: En dörr in, eller många vägar ut? | Sagor från livbåten

 2. Nemokrati skriver:

  Ja, alltså den första delen var den kommentar på deras förslag som jag skrev på de rödgrönas hemsida – skulle angett det, alltså inte riktat till dig – ber om ursäkt för det misstaget.

 3. Nemokrati skriver:

  Ja, alltså den första delen var den kommentar på deras förslag som jag skrev på de rödgrönas hemsida – skulle angett det, alltså inte riktat till dig – ber om ursäkt för det misstaget.

 4. Nemokrati skriver:

  Man mår illa – ”fungerande arbetslinje” – Hela retoriken om ”arbetslinje” påminner om en högerextrem 30-talsdiskurs. Med minimilöner blir det ännu värre. De minimilöner som kommer att bli följden efter att Lissabonfördraget träder i kraft.
  Det handlar väl inte om att människan till varje pris ska arbeta – för att få ett värde. Ni måste värna människovärdet som sådant. En människa är mer än bara sitt producerade arbete.
  Hur kan ni anpassa er till högerns sätt att resonera. Gissar att det har historiska orsaker.
  Se gärna bloggposten Del II – Den sovande regeringen ZZ.http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/24/del-ii-den-sovande-regeringen-zz/
  Se gärna även
  http://komigenuva.wordpress.com/2009/11/27/mona-och-maud-effekten/

  Att klumpa ihop alla i ”Utanförskapet” och lägga dem i famnen på kommunerna vars ekonomier är extremt ansträngda liknar mer eller mindre vansinne sett från ett vänsterperspektiv. Gissar det här är ett mindre historiskt medvetet förslag från (M)ona som flirtar med unkna högerkrafter – uppenbarligen. Värsta jag läst på länge.

 5. Nemokrati skriver:

  Man mår illa – ”fungerande arbetslinje” – Hela retoriken om ”arbetslinje” påminner om en högerextrem 30-talsdiskurs. Med minimilöner blir det ännu värre. De minimilöner som kommer att bli följden efter att Lissabonfördraget träder i kraft.
  Det handlar väl inte om att människan till varje pris ska arbeta – för att få ett värde. Ni måste värna människovärdet som sådant. En människa är mer än bara sitt producerade arbete.
  Hur kan ni anpassa er till högerns sätt att resonera. Gissar att det har historiska orsaker.
  Se gärna bloggposten Del II – Den sovande regeringen ZZ.http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/24/del-ii-den-sovande-regeringen-zz/
  Se gärna även
  http://komigenuva.wordpress.com/2009/11/27/mona-och-maud-effekten/

  Att klumpa ihop alla i ”Utanförskapet” och lägga dem i famnen på kommunerna vars ekonomier är extremt ansträngda liknar mer eller mindre vansinne sett från ett vänsterperspektiv. Gissar det här är ett mindre historiskt medvetet förslag från (M)ona som flirtar med unkna högerkrafter – uppenbarligen. Värsta jag läst på länge.

 6. Pingback: Män(s)klig eller o(m)änsklig politik? « Viktor Tullgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *