Den moderata arbetslinjen ökade antalet socialbidragstagare

Låt oss ta det igen. Moderaterna gjorde det svårare att vara med i a-kassan för stora grupper svenskar. De sänkte ersättningarna och började på allvar utförsäkra arbetslösa till jobb och utvecklingsgarantin.  En utvecklingsgarati som i stort består av lär dig skriva CV kurser hos någon extern coach där deltagarna kan vara glada om de slipper hypnotiseras eller utsättas för beröringsterapi.  Eller med andra ord förvaring av arbetslösa där de ska söka arbeten som inte finns.

Moderaterna höjde a-kassa avgifterna så att en halv miljon svenskar under ett antal månader lämnade a-kassan för att aldrig komma tillbaka. Man kan också tala om de halverade komvux platserna, de försvårade möjligherna till universitetsstudier och  inte minst slakten på allt som var AMS utbildningar för arbetslösa. Det var ju det sista borgerliga politiker 2006 döpte till ams-trams.

Detta och mycket mer gjordes som en del i den moderata arbetslinje Fredrik Reinfeldt och Anders Borg drog upp inför valet 2006.  De arbetslösa var latta och slappa!  Det visst ju alla bland villahäckarna i Danderyd, Täby eller varför inte Göran Hägglunds Bankeryd där planerna för den moderata ekonomiska politiken drogs upp.

Att sedan försämringarna i socialförsäkringssystemen skulle göra det möjligt att sänka skatten för främst för de övre medelklassinkomsttagare och höginkomsttagare gör det hela bra ’än bättre’.  Och visst var4för ska medelklassens och höginkomsttagare behöva betala för till ett socialförsäkringssystem de aldrig tänkte använda.  För inte blir man arbetslös eller sjuk som höginkosttagare. Förövrigt säger ju de moderata ideologin att man då sak stå för sitt eget försäkringsskydd villket jag är säker på att alla klarar ekonomiskt…..

Nu kan man i alla fall se resultatet. Moderaterna skapar utanförskap med sin politik. Stora grupper av svenskar har helt enkelt ställts utanför alla möjligheter att komma in i det etablerade
samhället. De i det redan existernade utanförskapet står ännu längre bort i  en kön som hela tiden fylls på med fler svenskar. Detta var väl inte avsikten 2006 när moderaterna talade om arbetslinjen. Eller?

I Göteborg är idag socialkontoren överfulla av allt från 18 åring  till 55 åringar. Alla har de gemensamt att de är utkastade eller aldrig kommit in i det socialförsäkringssystem som moderaterna valde att börja montera ner. De är arbetslösa. Som det skrivs i artikeln nedan har den moderat ledda regeringen och Arbetsförmedlingen förvånats över de låga a-kasseutbetalningarna. Jag är det inte eftersom jag nästan dagligen ser resultatet av förändringarna moderaterna gjorde där jag råkar jobba nu. D.v.s arbetslösa socialbidragstagare.

Det moderata utanförskapet kommer att leda till drastiska förändringar i den kommunala ekonomin och troligen organisation för många kommuner. En stor del av kommunernas intäckter kommer att behövas för att ta hand om arbetslösa de närmaste åren tror jag.

Bloggat:
I Vimmerby ökar budgeten utanförskapet igen…, Kraftig ökning av socialbidrag, Om pajer och pragmatism, Män(s)klig eller o(m)änsklig politik?Politiskt självmord?, Utmaningar lokalt, nationellt och globalt, Välfärdssystemet blir mer bidragstungt, Kostymnissarna kan bli samhällets olycksbarn, Lunchnotis: om bidrag som tyvärr ökar i Sverige

Exklusive ersättningar till flyktingar låg ökningen på 23 procent jämfört med samma kvartal i fjol, enligt Socialstyrelsens senaste statistik.

”Ökningen kan ha flera orsaker men till största delen handlar det nog om den rådande lågkonjunkturen och ökande arbetslöshet”, skriver Mary Nilsson, chef för enheten för individ- och familjeomsorg vid Socialstyrelsen.

Totalt betalade kommunerna ut 2.722 miljoner kronor under tredje kvartalet, inklusive introduktionsersättning till flyktingar.

[…]

Statistiken över socialbidragen visar att det är stora skillnader i landet.

– Man kan väl ana att det handlar om arbetsmarknaden, säger Mary Nilsson på Socialstyrelsen.

Det finns även andra kopplingar. Siffrorna över a-kasseutbetalningarna hittills i år har tagit både regeringen och Arbetsförmedlingen på sängen. Ökningen har inte alls varit så stor som väntat. Mary Nilsson kan se att de kraftigt ökade socialbidragen hänger ihop med det.

– Det är många som inte är medlemmar i a-kassorna, den kopplingen kan ju finnas, säger hon.

Dessutom är det svårare att nå upp till villkoren för arbetslöshetsersättningen.

Siffrorna antyder att Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) egen prognos på 18 procents ökning i år kommer att överskridas.

– Ökningstakten verkar inte avta, säger Leif Klingensjö, utredare på SKL.

Värst är det för ungdomar och flyktingar, enligt Klingensjö. De kommer inte in i systemet när arbetsmarknaden är svår. Då blir det ingen a-kassa.

– Det är ingången på arbetsmarknaden som är det största problemet. Har du inte haft någon kontakt med arbetsmarknaden blir det problem, säger Klingensjö.

Enligt kommunernas egen bedömning ökar socialbidragen för unga människor under 25 år mer än dubbelt så mycket som för människor i allmänhet. Efter de åtta första månaderna gjorde kommunerna prognosen att ökningen för ungdomar skulle landa på 35 procent för helåret 2009, enligt SKL:s sammanställning.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialbidragen-okar-kraftigt-1.1004401

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Den moderata arbetslinjen ökade antalet socialbidragstagare

  1. Pingback: Två viktiga upprop – maktskifte 2010 « Ett hjärta RÖTT

  2. Morgonsoffan skriver:

    Man får ge fan att använda a-kassan då och skaffa ett jobb. Det finns jobb det är bara att man måste acceptera att man kanske inte kan bli IT chef eller arkitekt, men det finns andra jobb. Om men lysnar på Arbrbetsförmedlingens hot reklam (som kommenteras på morgonsoffan) kommer det att finnas arbete så det blir över, sök er dit vet ja.

  3. Morgonsoffan skriver:

    Man får ge fan att använda a-kassan då och skaffa ett jobb. Det finns jobb det är bara att man måste acceptera att man kanske inte kan bli IT chef eller arkitekt, men det finns andra jobb. Om men lysnar på Arbrbetsförmedlingens hot reklam (som kommenteras på morgonsoffan) kommer det att finnas arbete så det blir över, sök er dit vet ja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *