Utförsäkring av sjuka och arbetslösa en följd av moderaternas arbetslinje

Ursäkta men man kan undra om folk är korkade ibland när de blir upprörda över försäkringskassans nya regler utan att se något samband med den politik den moderatledda alliansens fört sedan 2006? 

Utförsäkringarna av tiotusentals svenskar från socialförsäkringssystemen är varken en tillfällighet eller något som den ‘elaka’ personalen på försäkringskassan kommit på egen hand. Det är en mycket konsekvent politik allianspartierna formellt beslutade om i Bankeryd före valet 2006. Det kallades både då och nu arbetslinjen av alliansen. 

Svenskar ska inte leva på bidrag och stopp för överutnyttjande av försäkringssystemen var två av slagorden i valrörelsen 2006 från allianspolitiker.

Det ska uppmuntra folk till att vilja arbeta istället för att leva på ‘bidrag’ som många allianspolitiker beskriver det.m

Ironiskt nog blev både regering och arbetsförmedling blev nyligen själva förvånande över hur dåligt deras beräkningar över hur många som skulle behöva a-kassa stämde. Kostnaden för arbetslöshetsersättningen blev 4 miljarder lägre än vad man trott. Detta trots starkt ökad arbetslöshet.

De historiska mönstren är brutna. En arbetslöshet på en given nivå ger inte längre lika många arbetslösa med rätt till arbetslöshetsersättning som tidigare.

Nya regler kring a-kassan, kortare ersättningstider och en ny sammansättning av arbetslösheten har förändrat förutsättningarna för att göra rättvisa prognoser över hur mycket pengar som kommer att betalas ut i arbetslöshetsersättning, påpekar Clas Olsson. Inför Arbetsförmedlingens senaste utgiftsprognos som presenterades i slutet av oktober har sättet att räkna på därför setts över.

Välkommen till Arbetsmarknaden 

Det handlar om att socialförsäkringarna under alliansen slutgiltigt omvandlats till ett grundtrygghetssystem. Ingen ska svälta men i övrigt inte ha så mycket mer om du inte arbetar.

Här kan man säga alliansen har lyckats i sin politiska förutsättningen. Sverige har råd med en betydligt högre arbetslöshet tack vare alla de arbetslösa som förts över till de betydligt billigare aktivitetsersättningarna inom utvecklingsgarantin. Ersättningar som i många fall ligger runt eller under normen för socialbidrag i Sverige. Och som förstås är beskattade av staten tillskillnad från socialbidragen. 

Nu är det de med sjukpenning som ska föras över till arbetsförmedlingens aktivitetsersättningar som förstås är betydligt lägre än sjukpenningen.

MARIA ARONSSON, 32, KARLSTAD
Hon har kronisk smärta i händerna.

– Det känns som jag ska dö när det är som värst.

Enligt landets främsta läkare måste Maria Aronsson leva med sjukdomen. Det hindrar inte Försäkringskassan att skicka ut henne på arbetsmarknaden efter sex år.

Hon har utretts på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och fått diagnosen tunnfiberneuropati, vilket innebär en svår nervskada.

– Trots konstant värk 24 timmar om dygnet har jag nu fått besked om att jag ska stå till arbetsmarknadens förfogande från och med årsskiftet.

Och trots att det är landets främsta medicinska experter på området som säger att det inte finns någon möjlighet för Maria att klara av att arbeta, tycker Försäkringskassans läkare – som inte ens har träffat henne – att deras intyg inte räcker.

– Det är ett rent hån.

Utförsäkrade: Hur ska vi klara oss? | Ekonomi | Aftonbladet


littorin
Till det kommer förstås den sedvanliga inkompetensen i
hanteringen av politiska frågor som ska genomdrivas på rekordtid av alliansens partier.  Sedan, vad än Littorin med flera säger är det inte alla med sjukpenning som är berättigade till a-kassa.

De som inte har rätt till a-kassa kommer att få 4900 kr i månaden i aktivitets ersättning när de deltar i arbetsförmedlings program för att söka arbete. Före skatt. Vilket kan få katastrofala följder för många sjuka människors ekonomi.

Om nu försäkringskassan och a-kassan hinner betala ut pengarna i tid. A-kassornas problem är att t ex att den förordning som ska styra deras utbetalningar inte finns än. Den beslutas först onsdagen då regeringens propositions klubbas. 

Vem behöver alla dessa sjuka på arbetsmarknaden?

Den fråga ingen ställt, varken alliansen eller de rödgröna, är vilken arbetsgivare vill ha en anställd som inte har 100% arbetskapacitet?

Jag noterade förövrigt att Svenska Dagbladet med flera tidningar ondgjorde sig på ledarplats över att friska ‘sjukskrevs’ av socialdemokraterna på 90-talet.

Tydligen vet SvD att alla dessa långtidssjukskrivna inte har någon koppling till faktisk fysisk oförmåga. Borgerlighetens Pravda förnekar sig inte.

Det har utretts på längden och tvären. Alla vet att långtidssjukskrivningarna till stor del saknar koppling till faktisk oförmåga. Men även en snabb blick på den geografiska spridningen av de sjukskrivna räcker för att konstatera samma sak. Sjukskrivning har varit en avstjälpningsplats för allt man inte velat ta tag i.

Alla reformer har brister i inledningsskedet. Ett perfekt system kanske heller aldrig ens kan förväntas.

Men att på grundval av detta påstå att regeringen är hänsynslös är inte bara lögnaktigt. Det är cyniskt, eftersom oppositionen också uppenbarligen vet att den egna politiken inte på något sätt är bättre.

Friska ska inte tvingas till förtidspension igen | SvD

Jag undrar om SvD hade sagt samma sak ansikte till ansikte med t ex Eva nedan?

EVA KIHLBERG, 44, DEGERFORS
För tio år sedan tvingades hon sluta som undersköterska på grund av dålig rygg och diskbråck.

Sedan dess har Eva Kihlberg gjort allt för att komma tillbaka. Hon gick på rehabilitering och skaffade sig ett kontorsjobb.

– Ryggen klarade inte av det heller.

För ett år sedan arbetstränade hon. Försäkringskassan ville testa hennes arbetsförmåga.

Det slutade på sjukhus och en stor diskbråcksoperation. Nu tvingas Eva tidvis ta smärtstillande tabletter. Och kan ibland inte ens klä på sig själv.

I slutet av januari ska Eva stelopereras. Trots det blir hon utförsäkrad redan vid årsskiftet.

– Nu förbereder jag mig mentalt på att inte få några pengar i januari och hoppas få en tid på socialen så jag kan handla mat till mig och barnen och få hjälp till hyran så jag inte till råga på allt elände också blir vräkt.

Utförsäkrade: Hur ska vi klara oss? | Ekonomi | Aftonbladet

Mer i media:
Reinfeldt försvarar nya sjukregler,   Utförsäkrade: Hur ska vi klara oss?, "Ministern sprider felaktiga uppgifter", Utförsäkrade kan tvingas leva på några hundra kronor;

Bloggat:

Röda Berget, Karins värld, Edvin Ala(m) 3.0, I Cattas lilla värld, Eva-Lenas blogg, Rolf Erikson, Mitt i steget, Johan…, Per Altenberg – ett …, Svensson, Peter Andersson – me… och Peter Andersson – me…, , Björn Andersson, Esbatis kommentarer, Peter Andersson – me…, Alliansupproret, trollhare och Högbergs tankar

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Utförsäkring av sjuka och arbetslösa en följd av moderaternas arbetslinje

 1. Nils Lindholm skriver:

  Det är cirkus 20 000 arbetslösa som inte är arbetslösa !!
  Avtalen om 80% jobbtid o lön, då avskedar inte arbetsgivaren.
  Vilket gör att dom som inte skulle sparkats tvingats ner i lön som då arbetsgivaren överför till dom 20% som skulle sparkats.
  Arbetarna själva tar där en kostnad för arbetslösheten på 2- 3 miljarder.

 2. Nils Lindholm skriver:

  Det är cirkus 20 000 arbetslösa som inte är arbetslösa !!
  Avtalen om 80% jobbtid o lön, då avskedar inte arbetsgivaren.
  Vilket gör att dom som inte skulle sparkats tvingats ner i lön som då arbetsgivaren överför till dom 20% som skulle sparkats.
  Arbetarna själva tar där en kostnad för arbetslösheten på 2- 3 miljarder.

 3. sanna skriver:

  Det här är en enorm katastrof för många tusen familjer vars enda brott är att någon av familje medlemmarna är sjuk.
  Och precis,vem ska anställa alla dessa sjuka?
  Innebär den här ”glassfilen” att jag som 50-årig och bipolär ska ha förtur till jobben?
  Att min arb löse son får fortsätta gå på a-kassa för att hans sjuka morsa ska jobba (vilket det visat sig att jag inte klarar av?
  Vilken vinst gör samhället på det?
  Det enda positiva jag kan se med hela den här soppan är att den här pajasregeringen åker i sept-10.Det är ett som är säkert!

 4. sanna skriver:

  Det här är en enorm katastrof för många tusen familjer vars enda brott är att någon av familje medlemmarna är sjuk.

  Och precis,vem ska anställa alla dessa sjuka?

  Innebär den här "glassfilen" att jag som 50-årig och bipolär ska ha förtur till jobben?

  Att min arb löse son får fortsätta gå på a-kassa för att hans sjuka morsa ska jobba (vilket det visat sig att jag inte klarar av?

  Vilken vinst gör samhället på det?

  Det enda positiva jag kan se med hela den här soppan är att den här pajasregeringen åker i sept-10.Det är ett som är säkert!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *