Allianspolitikerna trodde aldrig de långtidssjukskrivna egentligen var sjuka

 

Det slog mig idag efter att ha läst ledare efter ledare likt nedanstående i borgerliga tidningar. De borgerliga allianspolitikerna med moderaterna i spetsen tror helt enkelt inte att det handlar om sjuka människor som nu utförsäkras för att ‘slussas in i arbetslivet’. 

I grunden är regeringens sjukförsäkringsreform bra. Den medför ett brott mot den tidigare hänsynslösa politiken då långtidssjukskrivna människor förtidspensionerades för att hyfsa statistiken, utan chans att återvända till ett aktivt arbetsliv.

En ändring i sista stund – Ledare – www.gp.se

Under tio och ett halvt år med den förra regeringen tvingades 140 personer per dag till vad som i praktiken är förtidspension. Under en period då Sverige har haft världens friskaste befolkning, då arbetsplatserna varit säkrare än någonsin, då välfärdsstatens hjälpande institutioner varit som mest utvecklade och kostsamma, och då välståndet nått vad som för de flesta fortfarande är ofattbara nivåer, har socialdemokratisk politik lyckats döma ut 140 personer om dagen som arbetsoförmögna och icke rehabiliteringsbara. En by om dagen.

Det har utretts på längden och tvären. Alla vet att långtidssjukskrivningarna till stor del saknar koppling till faktisk oförmåga. Men även en snabb blick på den geografiska spridningen av de sjukskrivna räcker för att konstatera samma sak. Sjukskrivning har varit en avstjälpningsplats för allt man inte velat ta tag i.

Friska ska inte tvingas till förtidspension igen | SvD

Istället är det  ‘i grunden arbetsföra människor som genom en hänsynslös politik från socialdemokraterna’ för att fixa till arbetslöshetssiffrorna under 90-talets inhemska depression tvingats in i förtidspension. 

Nu ska alla dessa ‘glada och friska’ människor genom den moderatledda alliansens omsorg få komma ut och arbeta istället. Som SvD skriver nedan inte kan det handla om sjuka människor då Sverige hade världens bästa arbetsplatser, bästa och dyrast välfärdsstat och alla svenskar levde i ett välstånd på ofattbara nivåer.

Vilken värld lever dessa borgerliga politiker och ledarskribenter kan man undra. För att inte tala om alla dessa borgerliga väljare som tycks leva i sin egen alternativa verklighet bland förorternas villaområden.

Eller har de inte förstått att 90-talets depression i Sverige var en hänsynslös utresning av alla de som inte kunde prestera till 100%. Liksom en produktivitets höjning utan motstycke när de kvarvarande efter industri och jobb döden fick arbeta än mer hårdare.

Nu är knappast socialdemokraterna eller de övriga oppositionspolitikerna oskyldiga till att som LO beskriver ha administrerat en del av fattigdomsöknings och utslagningen i ett permanent ekonomiskt och socialt utanförskap för många svenskar. Eller för den delen LO som suttit tyst under hela 90 och 2000-talet. 

Både alliansregeringen och den förra S-regeringen bär ansvar för de växande inkomstklyftorna. Mellan 1991 och 2007 har de rikaste fått ökade disponibla inkomster med 88 procent. För de fattigaste har de bara ökat med 15 procent. De senaste sex åren har förvärvsarbetande realt fått i genomsnitt 3,3 procent om året i inkomstökning. Siffran för arbetslösa och sjuka är 0,86 procent. Det stora språnget skedde mellan 2006 och 2007 när alliansregeringens första åtgärder slog igenom, men även under den förra S-regeringen skedde en liknande utveckling

”Skillnaden mellan fattiga och rika ökar dramatiskt” – DN.se

Frågan som både S och M borde ställa men inte gör är vilken arbetsgivare vill ha dessa människor på dagens svenska arbetsmarknad. Men det görs inte. Precis som moderaterna i sin arbetslinje tycks ha trott att det fanns arbete för de utan rätt kvalifikationer och erfarenheter på dagens svenska arbetsmarknad verkar majoriteten av av riksdagspartierna tro att det finns arbete för de som inte kan prestera 100%. 

Likadant är det inte dags att avliva myten om att alla arbetslösa och sjuka egentligen är helt friska och redo för för arbetsmarknaden bara de får några månaders coachning av arbetsförmedlingen? En myt som är mycket populär bland ekonomiska teknokrater likt Ander Borg.

Eller är det möjligen lättare att inte se hur Sverige långsamt driver isär mot ett permanent 2/3 dels samhälle. Är fattigdom och social missförhållanden någon annans fel och ansvar behöver man ju inte göra något. Detta 2/3 dels samhälls kallades en gång i tiden för det svensk klassamhället. Nu är det tillbaka.

Till sist undrar jag om de allianspolitiker som in i det sista driver på för att få ut alla dessa icke-sjuka på en arbetsmarknad som inte vill ha dem någonsin såg ansikten framför sig på alla de 17000 som ska ut och jobba. Ansikten likt Anna Olsson nedan.

Anna Olsson kämpade i flera år mot sin sjukdom, men bröts långsamt ned. Hon blev 40 år.
Mamma May säger idag till Expressen:
– Den här lagändringen är ett hafsverk utan någon ordentlig konsekvensanalys.
– Min dotter arbetade som socialsekreterare men var sjukskriven på grund av sina svåra cancersjukdom. Hon satte sig in i lagförslaget och såg vilka fruktansvärt svåra konsekvenser det skulle få för alla svårt sjuka. I ett brev som skickades till 70000 personer med sjukpenning stod ungefär att om du inte räknar med att dö inom tre månader har du inte rätt till sjukpenning.

"Visste att hon var döende"

Anna slog larm offentligt.
Hon ringde bland annat radioprogrammet "Ring P1".
Till SVT:s "Västnytt" sa Anna:
– Varje morgon vaknar jag och tänker på att jag lever med en cancer som inte kan botas och att då bli utsatt för detta från försäkringskassan är kränkande. Jag har inte ord för hur man kan göra så här mot människor
Till slut fick Anna sjukpenning.
May:
– Det var för att hon gick ut offentligt i medierna och bråkade, kritiserade lagförslaget offentligt. Och så visste försäkringskassan att hon var döende.
– Men politikerna har inte gjort någonting åt detta förrän nu när lagen ska träda i kraft. Då går politikerna ut och lappar och lagar i smådetaljer. Nu säger de att svårt cancersjuka ska undantas. Men det är ju en liten grupp. Det finns ju andra svårt sjuka människor, med lungsjukdom och reumatiker till exempel. Hela lagen måste rivas upp.

"Krossar människor"

May Olsson fortsätter dotterns kamp mot de nya reglerna. I fredags ringde May till "ring P1" och berättade då att Anna avlidit bara några dagar tidigare:
– Politikerna krossar en massa människor. Om du är svårt sjuk och flyttas från sjukkassa till arbetsförmedling blir du ju inte plötsligt frisk. Och om man inte kan jobba återstår bara socialbidrag som ligger på existensminimum.

Anna kämpade mot reglerna in i det sista – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Mer i media:
GP, SvD1, SvD2, Expressen1, Expressen2, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5

Bloggat:

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Allianspolitikerna trodde aldrig de långtidssjukskrivna egentligen var sjuka

  1. Pingback: ”Snälla ministern snabbt är inte alltid rätt” « Viktor Tullgren

  2. Eva Olsson skriver:

    Medborgare har visat mer solidaritet med sjuka människor än vad någonsin de ständigt friska eller på pappret ständigt friska riksdagsledamöterna gjort. Jag hoppas att alla riksdagsledamöter som godkände hela eller delar av den nya sjukförsäkringslagen inte har så hårt skinn på sina näsor att de inte observerat den näsknäpp de nu fått.

  3. Eva Olsson skriver:

    Medborgare har visat mer solidaritet med sjuka människor än vad någonsin de ständigt friska eller på pappret ständigt friska riksdagsledamöterna gjort. Jag hoppas att alla riksdagsledamöter som godkände hela eller delar av den nya sjukförsäkringslagen inte har så hårt skinn på sina näsor att de inte observerat den näsknäpp de nu fått.

  4. Pingback: Människor krossas när M gör omelett « Ett hjärta RÖTT

  5. Pingback: Reinfeldt – den cyniske statsminstern i egen hög person yttrar sig äntligen « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *