Desinformation eller sanning om Irans kärnvapen?

Det är intressant hur det återigen är ‘ospecificerade’ underlättelse källor i Washington som läcker dokument som ska visa på Irans kärnvapenprogram. Ska man verkligen tro på Rupert Murdoch ägda Times källan till mycket material som skulle visa på Iraks kärnvapen program och en tidning som fungerar som en av Israels främsta källor för desinformation? 

Hade vi inte nog med ‘smoking gun’ bevis inför Irak kriget.

Jag har heller inga tvivel på att många länder runt om i världen med Israel i spetsen arbetar på att skapa ‘ett case’ för ett västligt ingripande i Iran för att störta regimen där. Med tanke på att USAs utrikesminister en gång i tiden satt i FN med anklagelser mot Irak baserade på felaktigt borde alla vara lite skeptiska mot anonyma källor som grund för utrikespolitiskt agerande mot andra länder.

Oavsett vad Iran gjorde 2007 eller idag kan man även ställa frågan om graden av hot ett kärvapenbestyckat Iran med några bomber skulle utgöra mot omvärlden. Den finns redan en Islamisk republik med kärvapen om det skulle ha någon betydelse. Det är förstås Pakistan. Iran utgör i dagsläget knappast något hot mot varken kärnvapen makten Israel eller Västmakterna i mellanöstern. Vad som än sägs är Iran regimens ledare knappast självmordsbenägna. Däremot utgör Iran definitivt en konventionellt militärt hot mot Israels regionala militära dominans.

Mer intressant är som Arms control Wonk skriver nedan UD3 som material för en bomb och den den anonyma asiatiska underlättelse källa som utgjorde bekräftelse för The Time artikel. Vilket får mig att tänka på Kina och Pakistan.

AQ Khan var ju skaparen av Pakistans kärnvapen Programmet och den ledande i den Pakistanska militärindustri som sålde kärnvapenteknologi till länder som Libyen och Nord-Korea. Både Pakistan och Kina ska ha unders

You have no doubt seen the Times of London story, in which Catherine Philp claims to have obtained a 2007 “technical document” from from Iran that “describes the use of a neutron source, uranium deuteride, which independent experts confirm has no possible civilian or military use other than in a nuclear weapon.” (The Times published a more detailed discussion of UD3 in a separate article).

I have no idea whether the document is authentic, but I do want to confirm that Pakistan appears to have used uranium deuteride (UD3) as a neutron initiator.

The Times story doesn’t adequately convey that this is a relatively novel source of neutrons for a bomb design. Technically inclined readers may recall that earlier accusations against Iran focused on more traditional route of polonium-beryllium (Po-Be). Several colleagues have emailed me, expressing surprise that Pakistan is alleged to have used UD3 instead of the Po-Be.

But yes, it appears that both China and Pakistan explored the use of UD3 as a neutron source. There are two data points of which I am aware.

ArmsControlWonk

Dokumenten som citeras av The Times är från 2007 och beskriver hur Irans kärnfysiker arbetar på en detonator till en atombomb. Fyra år efter det att Iran troddes ha övergivit sitt vapenprogram. Flera länder, såsom Storbritannien, Tyskland och Frankrike, har hela tiden ställt sig tvivlande till att Iran verkligen avslutade sin kärnvapenforskning.

Om dokumenten visar sig vara äkta kommer de att påverka omvärldens krav på nya sanktioner eller rent av ett militärt ingripande mot Iran.

Detonatorn är en så kallad neutrondetonator som enligt civila experter som tidningen talat med inte kan ha något annat civilt eller militärt användningsområde än att användas för att utlösa en atombomb.

– Trots att Iran kan hävda att den ska utnyttjas civilt så finns det inget civilt användningsområde, säger fysikern David Albright som är chef för Institute for Science and International Security i Washington och som har analyserat hundratals dokument med anknytning till Irans kärnvapenprogram.

– Dokumenten är en mycket stark indikation på att det pågår ett vapenarbete, säger han till tidningen.

"Iran arbetar på atombomb" – DN.se

Mer i media:

Bloggat:
George Galloway – Iran og Atombomben, Bör Israel angripa Irans kärnanläggningar?,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik, Underättelsetjänst, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *