Socialdemokratern och oppositionen borde ta det försiktigare i sin kritik av alliansen utförsäkringar

En debatt värd att se mellan Mona Sahlin och Christina  Husmark Persson.

Jag har skrivit lite om sjukförsäkringsdebatten då jag haft fullt upp med förbereda på att ta emot inflödet av nya arbetslösa på det kommunala jobbcentrum jag jobbar inom. Det är ett massivt inflöde av kommunala socialbidragstagare med ett gemensamt. De står alla utanför de socialförsäkringssystem majoriteten av svenskarna tar för givet.

Det handlar om unga, äldre, ensamstående med barn, invandrare, före detta företagare, akademiker till funktionella analfabeter. De är nu arbetsmarknadens C-lag de som har störst behov och minst resurser satsas på av politiska partier.

Men för att återgå till utförsäkringen av vad som på sikt blir 50000 personer låt det vara helt klart. Allianspartierna ska ha stenhård kritik för vad som ju Husmark Persson själv säger handlar om arbetsprövning. En arbetsprövning där både alliansregeringen och försäkringskassan räknar med att ett majoritet av de som ska arbetspröva aldrig kommer ut på den reguljära arbetsmarknaden. Och i många fall kommer att hamna tillbaka i sjukförsäkringen eller med socialbidrag. Spel för galleriet?

Det finns ju underförstått här att det är ‘mest synd om dessa personer för att de inte fått arbeta’ . Sedan finns skattesänknings motivet något jag hela tiden misstänkt som en grundorsak till varför alliansregeringen är så ivrig att genomför utförsäkringen.

Det är mycket billigare att betala aktivitetsersättning än inkomstgrundad sjukpenning något som ju många misstänkt länge som en av grundorsakerna till den moderata ivern att reformera sjukförsäkringen.  Sänkta skatter som ju förövrigt bara går till de som arbetar och inte de som får aktivitetsersättning även om dessa också betalar skatt.

Regeringen letar nu efter pengar som ska betala den skattesänkning som planeras inför budgeten i september.
Ett bidrag kan komma från socialstyrelsens nya riktlinjer för sjukskrivningar, samt insatser för företagshälsovård och för långtidssjukskrivna.
– Det kommer att resultera i att resurser frigörs och de kan vi använda till att sänka skatten för dem som har låga inkomster, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson.
Socialstyrelsens omdiskuterade nya riktlinjer för sjukskrivningar handlar om ett 90-tal diagnoser, däribland utbrändhet och depression.

Husmark Pehrson understryker att regeringen inte har gjort några ekonomiska beräkningar av hur mycket pengar riktlinjerna kan ge till statskassan. Hon säger också att syftet inte har varit att spara pengar, utan att riktlinjerna är vetenskapligt motiverade.
– Men det är mycket pengar som betalas ut, och bara en liten minskning frigör stora resurser.
Regeringen behöver spara miljardbelopp för att klara av den skattesänkning som statsminister Fredrik Reinfeldt utlovade i sitt sommartal i Vaxholm i söndags.
Syftet är komma närmare den skattesänkning på tusen kronor i månaden för vanliga löntagare, som moderaterna talade om i valrörelsen.
– Vi närmar oss den där tusenlappen, sa Reinfeldt i Vaxholm. Jag vill öka drivkrafterna för dem som befinner sig utanför arbetsmarknaden att ta sig in på arbetsmarknaden.

Skärpta sjukregler ska betala lägre skatt | Inrikes | SvD

Likadant ska alliansen ha kritik för den urusla och inkompetenta hanteringen av utförsäkringen något de säkert kommer att få under våren när människor i många fall kommer att stå utan aktivitetsersättning för att a-kassorna inte kan ge besked till  försäkringskassan om vilken ersättning de ska ha. De är knappast lätt för människor med 5-10 års bortavaro från arbetsmarknaden att producera intyg på tidigare anställningar.

Samtidigt undrar jag undrar om inte socialdemokraterna och de övriga oppositions partierna ska ta det försiktigt med sin kritik med tanke på att de själva inte har någon konkret lösning för hur de 100000-tals människor som idag är försatta i permanent utanförskap ska komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Något som ju även socialdemokraterna sagt är att alla som kan ska tillbaka till någon form av arbete tillsammans med de pensionärer som också orkar jobba.Med andra ord stödjer de grundtanken i alliansens arbetsprövning utan att ha direkta egna svar.

Det ingen sagt är var alla dessa nya arbeten ska komma ifrån och hur de ska skapas.

Oppositionen har inga klara alternativ samtidigt som man utlovar i stort återställare till människor som kommer att vara desperata om ett år. Där finns underlaget till en stor svekdebatt.

Sanningen är att många av dessa människor som idag är försatta i långtidsarbetslöshet eller utförsäkras på löpande band av alliansen helt enkelt inte är önskvärda på svensk arbetsmarknad. Och då menar jag inte bara de med nedsatt arbetsförmåga utan även de långtidsarbetslösa.

Det är uppdelningen  i ett A, B och C lag på svensk arbetsmarknad.

Frågan som borde ställas är varför är svensk arbetsmarknad delas i ett A, B och C lag och vad kan göras åt det. Utvecklingen förutsåg svenska arbetsmarknadsforskare redan på 90-talet där man talade om en flexibel arbetskraft kombinerad med en hård kärna som företagen behöll över konjunkturcykler.

Nu är vi där utan att några partier har helhetslösningar. Moderaterna hoppas på marknaden och speciellt på en  marknad för låglönearbeten som inte finns i Sverige ännu. Socialdemokraterna hoppas på utbildning i kombination med företagssubventioner och ett stark nyföretagande som knappast heller finns idag på den svenska arbetsmarknaden.

Det behövs en insikt om att den klassiska svenska arbetslinjen inte längre fungerar i en global kunskapsekonomi. Liksom att den svenska industriella ekonomin från föra seklet inte längre är aktuell.  Arbete är inte något självklart för alla som vill ha det i dagens Sverige. Samtidigt som hela samhällsstrukturen bygger på det.

Uppdelningen i arbetare, tjänstemän eller företagare och löntagare är också lika föråldrade som de organisationer som bygger på denna samhällsmodell.

Vad som behövs är att pyramiderna rivs både inom det inavlade och förkalkade svenska näringslivet liksom de offentliga och privata organisationer. Ge ‘folket på golvet’ möjlighet att utvecklas till både innovatörer och entreprenörer. Investera i människor. Alla människor. Det kräver förstås att man tror på alla människors förmåga att utvecklas och lära nytt.

Det borde vara den stora demokratiutvecklingen inför det fortsatta 2000-talet. Tyvärr är fortfarande ekonomer fast i det sena 1800-talets industriella ekonomi stor styr i stor utsträckning.

Mer i media:
Skärpta sjukregler ska betala lägre skatt; Sahlin: Ni knuffar folk över kanten; Statsmannakonsten som har kraschlandat, Borgerliga webbplatser: Vadå sjukdebatt?,

Bloggat:

Kommunisternas blogg, annarkia, MinaModerataKaramell…, Högbergs tankar, Peter Andersson – me…, Nemokrati, Stockholm enligt Ank…, Peter Andersson – me…, VÄNSTRA STRANDEN, Rasmus Lenefors och Scaber Nestor, Expressen publicerar förtydligande ([ s-buzz ]), När Reinfeldt är orolig tar röda bloggare ut segern i förskott (Kent Persson (m) blogg); Om spel mot ett mål, Fredrik Pettersson, Stockholm enligt Ank… och Rasmus Lenefors, Är det bara tuff valtaktik från (s) sida…

– Det kan mycket väl vara så att det är en av de bidragande faktorerna, säger hon.
Mona Sahlin var nöjd efter debatten. Hon känner medvinden i ryggen.
– Vi har haft en uppåtgående trend i flera större mätningar. Vi hade en fruktansvärt jobbig period från hösten fram till början av våren. Det började vända till sommaren. Det är långt kvar till valet, men vi har väldigt goda chanser att få en rödgrön regeringen. Så känns det i dag, säger S-ledaren.

Reinfeldt måste ta debatten

Och experterna är eniga: Mona Sahlin vann debatten.
– Mona vann. Det är snudd på tjänstefel av regeringen att ställa upp en ganska debattovan fackminister mot Socialdemokraternas partiledare. Det är säkert sätt att fortsätta förlora på den här frågan, säger Gunnar Fröroth, konsult på PR-byrån Diplomat.
Han tycker att det borde stått någon annan där Husmark Persson stod i kväll.
– Alliansen måste skicka fram någon tyngre i det här läget. Det måste vara Anders Borg eller Göran Hägglund som tar den här debatten mot Mona. Kanske till och med Fredrik Reinfeldt, säger Gunnar Fröroth.
Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som också tycker Mona Sahlin vann debatten, håller med om alliansen borde skickat fram en tyngre företrädare.

Experterna: Mona Sahlin vann duellen mot Cristina Husmark Pehrsson – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Socialdemokratern och oppositionen borde ta det försiktigare i sin kritik av alliansen utförsäkringar

 1. Red skriver:

  Även om detta inlägg är "gammalt", så stämmer det fortfarande helt och fullt. Det är nästa så att jag blir avundsjuk över att jag inte själv skrivit det på min egen site i ämnet: sjukregler.se
  Det är tyvärr så att reglerna är stenhårda, men att det förmodligen sett ungefär lika ut med Anna H:s förslag i botten.
  /red

 2. Red skriver:

  Även om detta inlägg är "gammalt", så stämmer det fortfarande helt och fullt. Det är nästa så att jag blir avundsjuk över att jag inte själv skrivit det på min egen site i ämnet: sjukregler.se
  Det är tyvärr så att reglerna är stenhårda, men att det förmodligen sett ungefär lika ut med Anna H:s förslag i botten.
  /red

 3. Helena Viita skriver:

  Mycket, mycket bra skrivet.
  Instämmer samtidigt med Hillary.
  Jakten på sjuka började faktiskt redan under den Socialdemokratiska regeringen. Med Anna Hedborg som lydigt verktyg.
  Även om nuvarande regering gått så långt att deras politiska floskler numera är genomskinliga till och med för minsta barn.
  Ska omgående lägga in en länk i min blogg på det här inlägget, ett kanoninlägg; med en lite bredare analys.

 4. Helena Viita skriver:

  Mycket, mycket bra skrivet.
  Instämmer samtidigt med Hillary.
  Jakten på sjuka började faktiskt redan under den Socialdemokratiska regeringen. Med Anna Hedborg som lydigt verktyg.
  Även om nuvarande regering gått så långt att deras politiska floskler numera är genomskinliga till och med för minsta barn.
  Ska omgående lägga in en länk i min blogg på det här inlägget, ett kanoninlägg; med en lite bredare analys.

 5. hillary2 skriver:

  På tal om strukturer. Vi medlemmar diskuterar sällan eller aldrig ekonomisk politik och än mindre i en vidare betydelse. Vi syns ha givit den fackliga grenen option på och tolkningsföreträde i ämnesområdet. Dessvärre sitter den fackliga grenen, som förspråkare för den svenska modellen, ohjälpligt fast i samma ekonomiska tänkande som sin motpart. Min slutsats är att ett omfattande förnyat ekonomiskt-politiskt tänkande bör starta ute bland medlemmarna.

 6. hillary2 skriver:

  På tal om strukturer. Vi medlemmar diskuterar sällan eller aldrig ekonomisk politik och än mindre i en vidare betydelse. Vi syns ha givit den fackliga grenen option på och tolkningsföreträde i ämnesområdet. Dessvärre sitter den fackliga grenen, som förspråkare för den svenska modellen, ohjälpligt fast i samma ekonomiska tänkande som sin motpart. Min slutsats är att ett omfattande förnyat ekonomiskt-politiskt tänkande bör starta ute bland medlemmarna.

 7. hillary2 skriver:

  Ärligt och modigt skrivet Claes.

  Människor vet naturligtvis att utsorteringen från F-kassan började redan under vår regeringstid. Vår f.d. minister Hedborg lade fram den av oss begärda Socialförsäkringsutredningen (SOU 2006:86) på alliansens bord inte många veckor efter valförlusten 2006.
  Redan i den inledande presenterade sammanfattningen står följande mening att läsa:

  >Bakom utvecklingen att alltfler lämnar arbetslivet till följd av ohälsa ligger en mjuk sjukförsäkring.<

  Den meningen är inte en hård karamell att suga på utan en kladdig mashmallow eller skumgodis.

  Utvecklingen att allt fler lämnar arbetslivet torde snarare bero på att vi accepterat de ekonomiska spelregler, som framkallar en arbetsmarknad dit allt färre har tillträde och där alltfler slits ut i förtid.

 8. hillary2 skriver:

  Ärligt och modigt skrivet Claes.

  Människor vet naturligtvis att utsorteringen från F-kassan började redan under vår regeringstid. Vår f.d. minister Hedborg lade fram den av oss begärda Socialförsäkringsutredningen (SOU 2006:86) på alliansens bord inte många veckor efter valförlusten 2006.

  Redan i den inledande presenterade sammanfattningen står följande mening att läsa:

  >Bakom utvecklingen att alltfler lämnar arbetslivet till följd av ohälsa ligger en mjuk sjukförsäkring.<

  Den meningen är inte en hård karamell att suga på utan en kladdig mashmallow eller skumgodis.

  Utvecklingen att allt fler lämnar arbetslivet torde snarare bero på att vi accepterat de ekonomiska spelregler, som framkallar en arbetsmarknad dit allt färre har tillträde och där alltfler slits ut i förtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *