Visst handlar alliansens sjukförsäkringspolitik om arbetslinjen

Visst handlar alliansens sjukförsäkringspolitik om arbetslinjen som AB skriver nedan. För både alliansen och socialdemokratin. Sen är frågan hur man väljer att genomföra politiska reformer där moderaterna under Fredrik Reinfeldt valt att agera med dumdryg arrogans. Och inkompetens.

Det är inte pedagogiken det är fel på utan handlaget hos regeringen. Folk är inte dumma. De till skillnad från regeringen ser verkligheten. En verklighet där människors inkomster drastiskt skärs ner utan hopp om andra alternativ med vaga hänvisningar om att de ska arbetsprövas på en arbetsmarknad

De minnesgoda känner förstås igen handlaget. Så har regeringen Reinfeldt agerat i fråga efter fråga från a-kassans nedskärning till hanteringen av försvaret. Om nu någon kommer ihåg när Odenberg avgick.

Det handlar knappast om lyssnande moderater om man med lyssnande menar en dialog med svenskarna. Den moderata regerings politiken ligger fast oavsett hur verkligheten ser ut.

För Sverige handlar det om risk för arbetskrafts brist de närmaste åren samtidigt som vi troligen har massarbetslöshet med 500-600 tusen arbetslösa 2011. Vilket väl får räknas till det slutgiltiga misslyckandet för alliansens arbetslinje.

Något som ju den moderata alliansen inte förstått är att förutom vilja till arbete handlar det om att ge människor bättre förutsättningar till arbete. Det senare kallade förstås borgerliga politiker 2006 AMS-trams.

Mer i media:
Tid för Reinfeldt, Reinfeldt: De kommer i kläm;

 

Bloggat:

Den hälsosamme ekono…, Högbergs tankar, Rolf Erikson, Eva Hillén Ahlström, Peter Andersson – me…, Roger Jönsson, Kulturbloggen, Kent Persson (m) blo…, In Your Face, annarkia och Martin Mobergs blogg, Sanning och konsekvens för Reinfeldt, Nu är borgfreden över, nu börjar valrörelsen. Om debatter och tjuvstarter (Mitt i steget, Johan Westerholms blogg);

 

Och visst har Fredrik Reinfeldt en åsikt. Han uttryckte den härom dagen.

Valet blir, förklarade han, en folk­omröstning om regeringens ”arbets­linje”, segervapnet från det senaste valet.

En utmaning, men kanske inte av det pedagogiska slaget. Snarare ser vi den politiska retorikens begränsning.

I vardagen har människor kunnat se haveriet i sjukförsäkringen. De har sett hur de nya reglerna med stupstockar och fasta tidsgränser fått orimliga konsekvenser, och de har upplevt hur ett trygghetssystem fått allt starkare inslag kontroll och bestraffning.

Det har skapat starka känslor och oro, det visar inte minst de massiva läsarreaktioner vi på Aftonbladet får varje gång vi skriver om frågan. Människor är inte överdrivet förtjusta i ”det nya tuffa Sverige”.

Ändå är det förmodligen inte alla som kopplat samman Cristina Husmark Pehrssons framfart med just jobb­politiken. Att tvinga sjuka människor att ställa sig i arbetslöshetskön låter ju inte precis som en arbetslinje.

Allt det där slapp Fredrik Reinfeldt diskutera i den senaste valrörelsen. Han behövde inte heller förklara hur försämringar av a-kassan skulle skapa fler arbeten, eller varför möjligheterna för vuxna att studera skulle begränsas.

Då räckte det att leverera ett budskap, som det brukar heta när parti­strategerna drar upp riktlinjerna.

Nu är det annorlunda, det handlar inte längre om ord. Nu förändras mycket konkreta villkor för riktiga människor. Och när det visar sig att ”jobb­politiken” i praktiken inte innebär jobb, utan sänkta ersättningar och märkliga introduktions­program hjälper slag­orden inte längre.

Pedagogik räcker inte | Ingvar Persson | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *