Saabs död Maud Olofssons ansvar – Fundamental inkompetens och dumdryg arrogans från alliansen

Capture 

Alliansregeringen och dess näringsministers hantering av krisen i den svenska fordonsindustrin visar på samma dumdryga arrogans som i hanteringen av a-kassan eller sjukförsäkringen. Nu är Saab på väg bort och med det till att börja med 8000 jobb inom fordonsindustrin och dess underleverantörer.

Det är en mindre ekonomisk tsunami som kommer att gå igenom svensk ekonomi. Det handlar inte bar om de 8000 arbeten som påverkas direkt. Till det kommer de 12000 jobben som enligt tillväxtverket indirekt påverkas inom alla olika näringar indirekt beroende av bilindustrin.

Till det kommer de som förlorar jobben och i bästa fall får en halverade inkomst om de inte kan hitta ett nytt arbete snarast.   Även där handlar det om en förlorad efterfrågan som kommer att påverka ekonomin.  Jag undrar förövrigt hur många Saab anställda var det som lämnade a-kassan när alliansens höjde avgiften och försämrade villkoren?

Ännu mer elände kommer det att bli för stat och kommun. Om 20000 jobb påverkas direkt eller indirekt med minskade skatteintäker kommer de att slå mot välfärden.

För det är ju faktiskt skattebetalande svenskar som står för den välfärd Maud sade sig vill skydda genom att inte ge ekonomiska stöd och agera aktivt för den svenska fordonsindustrin.

8 000 förlorar jobben

Förutom 3 500 jobb på Saab försvinner 4 500 hos underleverantörer i Västsverige, Småland, Skåne och andra platser i landet enligt Tillväxtverkets beräkningar.

Det kan alltså bli totalt 8 000 jobb som försvinner i och med Saabs nedläggning, och det påverkar dessutom 12 000 jobb inom handel, transportföretag, servicenäring med mera. Men Littorin tror att ett bra samarbete mellan olika myndigheter, företag och arbetsförmedling kan lösa en stor del av krisen.

”Många nya jobb”

– Det finns ju en del goda erfarenheter. Två tredjedelar av dem som har förlorat jobben på Saab under det gångna halvåret har kommit vidare till nytt jobb. Av dem som har förlorat jobbet på Volvo det här året har uppemot 80 procent gått vidare till jobb eller utbildning, säger Sven Otto Littorin till Ekot.

Littorin och Reinfeldt tror på Trollhättans framtid: | Nyheter | Aftonbladet

Att sedan Littorin och Reinfeldt säger sig tro på Trollhättans framtid får mig att undra om de ens vet att Trollhättan idag ligger på 11% arbetslöshet?

Eller om de kollat i Arbetsförmedlingens platsbank  och sett de 20-tal industrijobb som fanns att söka i hela Västra Götaland!    

Men det ser onekligen mörkt ut. I hela Västra Götaland, där fordonsindustrin är koncentrerad, finns det ett 20-tal industrijobb att söka i arbetsförmedlingens platsbank. I Trollhättan inga. Hos grannkommunerna är det lika illa.
När 3.500 Saabjobbare drabbas av att fabriken stängs, drar det med sig minst lika många till. Underleverantörer, handel och service får mindre att göra.
Flera underleverantörer har redan förberett sig på en framtid utan Saab, men en del kan tvingas varsla ytterligare personal.
"Trollhättan har haft hög arbetslöshet redan före finanskrisen och nu ligger vi på 11 procent. Saabs nedläggning påverkar hela samhället, även det offentliga, som till exempel dagis", säger Eva Lindh-Pernheim, chef för arbetsförmedlingen i Trollhättan.

di.se – Inte ett industrijobb att söka i Trollhättan

Vilken efterfrågan tror Littorin och Reinfeldt det finns på 54åriga kvinnliga Saab arbetare likt Britt-Marie Andersson i GPs reportage nedan som bara haft en arbetsplats i hela sitt liv.  Eller vad som kommer att hända med alla de familjer som kommer att få sälja hus och hem för att de inte har råd med detta när båda går på a-kassa?

Capture-saab

– Men samtidigt måste jag säga att jag hoppades hela tiden att det skulle lösa sig, och det gör jag även nu. Hoppas på ett magiskt under. Men nu är det definitivt, det måste jag inse.

Hon är orolig för framtiden även om hon försöker ser möjligheter.

– Det som skrämmer mig är om jag tvingas sälja lägenheten. Men det finns andra, med barn och hus, som har det värre. I många familjer jobbar båda föräldrarna på Saab.

Hon tror sig kunna hitta ett nytt jobb. Men det är inget hon planerat för, hon har ingen plan B.

– Jag är beredd att ta vilket jobb som helst, bara jag trivs ned det. Ett jobb är lika med ett socialt liv.

TT: Vad tror du om Trollhättans framtid?

– Just nu ser det fruktansvärt dystert ut. Var ska all skattepengarna, som nu försvinner, komma ifrån? undrar hon.

Näringsminister Maud Olofsson står inte högt i kurs hos henne. Hon grimaserar och skrattar rått när vi frågar om hennes syn på näringsministern.

– Delar av det hon gjort och sagt är fruktansvärt. Som när hon pratade om att vi skulle bygga vindkraftverk i stället för bilar.

Får gå efter 35 år på Saab – Ekonomi – www.gp.se

Huvudansvaret för hanteringen av Saab och den svenska fordonsindustrin ligger hos Maud Olofsson och hennes statssekreterare Jöran Hägglund vars största merit är partisekreterarskapet i centerpartiet. Med tanke på att Maud Olofsson andra statssekreterare också varit partisekreterare i center kan man undra om det ger speciella kunskaper i företagande i att vara partisekreterare för centerpartiet?  

Skämt å sido kan man undra var finns den industriella kompetensen i näringslivsdepartementets ledning? De enda personer jag kan hitta är sådana som gjort karriär inom centerpartiet eller småföretagare från landsbygden.

Det verkar inte ha funnits kunskaper om varken industriella villkor eller internationellt företagande hos de centerpolitiker som sattes som ansvariga för detta.

Däremot verkar näringsdepartementets ledning ha läst den marknadsekonomiska läroboken som fundamentalistiska talibaner läser koranen.

Läs sedan nedanstående citat från Maud Olofsson.

Men man måste se vilken den politiska rollen är. Den är att se till att företagsklimatet i Sverige är så bra att företagen vill vara här.

Uppenbarligen tror näringsministern att näringslivspolitik handlar om "Ett gynnsamt klimat där regler, normer, värderingar och attityder gynnar entreprenörskap och får företag att växa" som det står i en av Svenskt Näringslivs rikligt förekommande  publikationer.

Sen ska staten inte lägga sig i hur företagen driver sin verksamhet.

Detta är inte näringslivs politik. Eller ens industriellt relaterat . Det är småföretagande på by nivå näringslivsministern pratar om. Tillsammans med tron på en mytisk entreprenör.  Ett tänkande som kanske inte är så konstigt från en näringslivsminister vars enda erfarenhet av företagande är Hushållningssällskapet i Västerbotten.

Eller med andra ord visar Maud Olofsson och övriga allianspolitiker upp en fundamental okunnigheten om den verklighet som den internationella svenska exportindustrin lever i.

Och marknadsekonomisk fundamentalism som gränser till idioti. Vad vet Maud Olofsson och alliansregeringen som alla andra länder med en bilindustri inte vet? Där kämpar man med näbbar och klor för att behålla sin industri. I Sverige ska marknadskrafterna råda.

I det kapitalistiska USA nationaliserade man i praktiken GM och gick in med 140miljarder kronor i statligt stöd. Ett stöd som påbörjades under George W Bush som mig veterligen inte är socialist…

Medan man i Sverige talar om socialism när det väcks förslag om att staten ska agera för både Volvo Personvagnar och Saab.  Till det kommer att inte en krona hittills använts av de 28miljarder riksdagen beslutade om i ett faktiskt stöd och som alliansen presenterade med en stor presskonferens för lite mer än ett år sedan. Någon som kommer ihåg 2008?

 Capture

Inte en enda krona gick till Saab. Med motiveringen att skattebetalarna inte skulle utsättas för risker vilket kanske var det populistiskt rätta att säga. Men urbota korkat eftersom samma skattebetalare som kommer att få stå för notan om stora delar av svensk fordonsindustri försvinner.

Det är återigenDie Dummen Schweden’ som tyska tidningar döpte det svenska kronförsvaret till under den förra borgerliga regeringen som nu låtit bli att agera för ‘staten ska ju inte äga företag’. Så står det i den marknadsekonomiska läroboken.

Delar av vad Aftonbladets Robert Collin skriver nedan borde vara obligatorisk läsning inför valet 2010 liksom hans kommentarer kring de vanligaste dumma påståendena om Saab.

https://www.aftonbladet.se/bil/collin/article6317320.ab
I de flesta länder är folk stolta över sin bilindustri. Det är självklart att vanligt folk kör bilar från det egna landet och ju högre man kommer i makteliten, desto viktigare blir det att köra inhemskt.

I Tyskland är regeringsbilarna tyska, i Frankrike är de franska, i Italien italienska och i USA är ­bilarna amerikanska. Samma sak bland företagsledare, fackföreningsledare och ”kändisar”.

När finanskrisen slog till för ett år sedan, och bilindustrin drabbades­ hårdare än andra närings­grenar, då ställde amerikanska regeringarna snabbt upp med nödhjälpslån. General Motors fick motsvarande 140 miljarder kronor, Opel och de franska tillverkarna flera tiotals miljarder. Och regeringscheferna lovade att göra allt i sin makt för att bilindustrin skulle klara sig genom krisen.

Men här hemma sa Maud Olofsson­ att Volvo och Saab tillverkar fel bilar. Sen tindrade hon ­lite med ögonen och åkte iväg med regeringens BMW, eller om det nu var den privata Forden.

När Volvo och Saab behövde hjälp sa Maud Olofsson att det inte är statens sak att hålla olönsamma företag under armarna. ”Vi måste vara rädda om skattebetalarnas pengar” var ett mantra som hon upprepade gång på gång.

När fordonskrisen inleddes visste varken Maud Olofsson eller hennes statssekreterare Jöran Hägglund någonting om bilindustrin. Ingenting. Noll. Nu har de lärt sig en del.

Men de kopplar fortfarande inte biltillverkning till utbildning. De förstår inte hur lilla Saab alltid triggat konkurrenterna på Volvo att vara extra duktiga. De använder gärna det märkvärdiga ordet ”fordonskluster” men har aldrig förstått betydelsen.

Och varken Maud Olofsson eller Fredrik Reinfeldt, som hela tiden haft en genant ointresserad attityd till bilindustrins problem, förstår hur mycket av ”skattebetalarnas pengar” som nu måste användas för att ta Västsverige ur krisen. Den kris som regeringen hade kunnat mildra effekterna av, men som i stället fördjupats på grund av ideologiska principer – eller var det ren dumhet?

Den som inte förstår bättre kanske tror att Saabs nedläggning bara drabbar de knappt 4 000 anställda. Eller kanske ändå att nedläggningen drabbar Trollhättan med svårsålda villor och bostadsrätter, butikerna och dem som jobbar inom servicenäringarna.

Men regeringen lär snart upptäcka att underleverantörer går omkull eller flyttar utomlands. Flera är redan i konkurs. De försökte få nödlån, men Maud Olofsson sa nej. Underleverantörerna är ofta stora arbetsgivare på små orter i Västsverige. Krisen sprider sig.

Ford håller på att sälja Volvo till Kina.

– Bra, säger Maud Olofsson.

Men förstår hon inte att även Volvo är på väg bort? Då försvinner ännu fler underleverantörer. Och hur ska då Volvo lastvagnar och Scania kunna stanna kvar?

Krisen sprider sig. Saab läggs ner. Underleverantörer slår igen. De tekniska högskolorna får färre ­sökande till sina fordonslinjer. Den industriella kompetensen i Sverige tappar konkurrenskraft.

Kinesiska Huawei vann på fredagen över Ericsson i en stor upphandling. Kineserna får bygga det svenska 4G-nätet åt Telenor och Tele2.

Visst hörde jag Maud Olofsson ­ivrigt ropa ”yes!”.

<——>

….jag måste kommentera några av de vanligaste påståendena:

”Tur att inte regeringen gav Saab nödhjälpslån, de hade försvunnit ner i GM:s stora svarta hål.”

Fel. GM har fått låna runt motsvarande 140 miljarder kronor av kongressen i USA för att rädda den amerikanska verksamheten och några tiotal miljarder av Angela Merkel för att stötta Opel under krisen.

Och nu har GM sagt att alla pengar ska betalas tillbaka senast i juni. Pengarna gjorde nytta när krisen var som värst, precis som de skulle ha gjort i Sverige.

”Tur att regeringen inte stödjer Saab, som ju gått med förlust år efter år.”

Jag håller inte med. Visst har Saab gått dåligt, men Volvo har gått bra, och många av underleverantörerna. Alla fick problem, många sökte lån hos Maud Olofsson, som hade satt av 28 miljarder för nödhjälpslån. INGEN fick en enda krona.

”Du har alltid skrivit ner Saab. Nu har du ingen trovärdighet.”

Jag som brukar bli beskylld för motsatsen, nämligen att jag är alldeles för positiv till Saab (och Volvo). Men ni kanske blandar ihop vad jag tycker om Saabs bilar med vad jag ansåg om Koenigsegg och Spyker, och kanske med att jag från allra första början var kritisk till att GM satte Saab-logga på en Subaru och på en Chevrolet.

”Saab är en så liten tillverkare. Hur kan du ens tro att nerläggningen av Saab skulle kunna påverka de svenska underleverantörernas framtid?”

De första varslen om permitteringar kommer redan på måndag.

 

”Nej, hjälpen hade inte gått till GM” | Bil | Aftonbladet

Mer i media:
Underleverantör flaggar för varselUnderleverantör till Saab varslar; Nu cirklar gamarna kring Saab; Vi gav våra liv, Hur ska vi klara det här?Baksmälla i Trollhättan; Saab1, Saab2

Bloggat:

Arbetarperspektiv, Kent Persson (m) blo…, Monica Green(s) blogg, Kent Persson (m) blo…, Svensson, Badlands Hyena, Peter Andersson – me…, Effekt, Svensk historia, Jens O. och Ann-Sofie Wågström´s…, Svensson, Peter Andersson – me…, Ann-Sofie Wågström´s…, In Your Face, Alliansupproret och Stockholm enligt Ank…, Helgkrönika i skuggan av Saab. (Mitt i steget, Johan Westerholms blogg)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

49 svar på Saabs död Maud Olofssons ansvar – Fundamental inkompetens och dumdryg arrogans från alliansen

  1. Pingback: Claeskrantz.se » Saabs avveckling börjar – Maud Olofssons och alliansens ansvar tungt

  2. Bengt Persson skriver:

    Det finns mycket att lära av tidigare decenniers inskränkthet. Tänk om Volvo faktiskt hade gått i hop med Renault… I stället har talet om att låta den kinesiska diktaturen ta över blivit närmast normalt. Det är förmodligen inte så mycket att göra åt den nuvarande situationen annat än att passa på och växla om till en helt annan teknik och fordonspark. Fram för elbilsproduktionen och ta hutlöst mycket betalt av kineserna!

  3. Bengt Persson skriver:

    Det finns mycket att lära av tidigare decenniers inskränkthet. Tänk om Volvo faktiskt hade gått i hop med Renault… I stället har talet om att låta den kinesiska diktaturen ta över blivit närmast normalt. Det är förmodligen inte så mycket att göra åt den nuvarande situationen annat än att passa på och växla om till en helt annan teknik och fordonspark. Fram för elbilsproduktionen och ta hutlöst mycket betalt av kineserna!

  4. emil skriver:

    Detta är ingenting mot vad somn komma skall med sol vind o vattenstollerierna. Då kqan vi tala om kris, när hela basindustrin lämnar in. Och med den all välfärd. Utom för den rödbruna makteliten förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *