Varför använda aldrig alliansen riksdagens beslutade kreditgarantier till Saab – Var finns regeringsdugligheten?

Jag ser att Kent Persson talar om regeringsduglighet. Och alliansen i samma mening.

Den 11 december i fjol lade regeringen fram sin krisplan för den svenska fordonsindustrin. Maud Olofsson pratade om undsättningslån och kreditgarantier och för att få låna pengar av Europeiska investeringsgarantier. Hon berättade om det nya riskkapitalbolaget Fourier Transform som hade tre miljarder till sitt förfogandeför att satsa i nya projekt.

Totalt 28 miljarder kronor, sa näringsministern.

Av det beloppet har 60 miljoner kronor hittills förbrukats – när Fourier Transform under senhösten investerade i bolaget Power Cell Sweden i Göteborg.

Företaget, där Volvo Technology Transfer är storägare, ska vidare utveckla en bränslecell som Volvo jobbat på i flera år.

– Finns inget att invända mot den investeringen. Det är vad regeringen inte har gjort, att detta är enda satsningen, som upprör, säger Fordonskomponentgruppens VD Svenåke Berglie.

– Ingen regering i ett fordonsproducerande land har gjort så lite.

Nyligen gjorde Fordonskomponentgruppen ett bokslut över året som passerat – hur krisen och bristen i regeringens agerande slagit mot leverantörsföretagen.

18 underleverantörer har hittills gått i konkurs. Tre bolag har flyttat utomlands. 22 000 anställda har varslats om uppsägning.

Fordonspaketets 28 miljarder krympte till 60 miljoner – Ny Teknik

Det Ny Teknik beskriver ovan hade inte jag kallat regeringsduglighet. Eller en välanvända skattepengar. Mer korrekt är icke använda skattepengar.

Riksdagen och regeringen beslutade om ett stödpaket till fordonsindustrin på 28 miljarder för ett år sedan. Sen hände inget medan Saab förblödde och man fjantade runt med tilltänkta nya köpare som egentligen inte hade pengar att köpa företaget.

De är inte kompetens.

Alliansregeringen hade kunnat ordna en svensk lösning som i alla fall räddat vad som räddas kunde av svensk fordonsindustri men valde att vara passiva.

Efter mycket letande hittar jag något om hur mycket som använts av stödpaketet på 28miljarder. Hela 60 miljoner har använts för att hjälpa svenska biltillverkare överleva den internationella finanskrisen under ett års tid.  USA satsade 140 miljarder kronor enbart till GM och bytte ut ledningen.

Nyligen gjorde Fordonskomponentgruppen ett bokslut över året som passerat – hur krisen och bristen i regeringens agerande slagit mot leverantörsföretagen.

18 underleverantörer har hittills gått i konkurs. Tre bolag har flyttat utomlands. 22 000 anställda har varslats om uppsägning.

Detta är vad den regeringsdugliga alliansen åstadkommit för fordonsindustrin under ett år.

Samma år 2008 satta den regeringsdugliga alliansen ihop ett liknande stöd på 1500 miljarder till de svenska bankerna. Detta tydligen utan klagomål på statsstöd till kommersiella företag.

Men så är det tydligen skillnad på de svenska bankerna och den svenska fordonsindustrin. I praktiken var Anders Borg och alliansen redo att förstatliga det svenska bankväsendet något Maud Olofsson inte var redo att göra med Saab.

Garantiprogrammet på 1 500 miljarder kommer inledningsvis att gälla till den 30 april 2009 men kan förlängas, som längst fram till sista december 2009. Endast institut med minst 6 procents primärkapital och minst 9 procents totalkapitaltäckning får ta del av garantin, enligt förslaget. Garantin riktar sig mot alla typer av obligationer, certifikat och andra skuldförbindelser under förutsättning att de inte är efterställda och så länge löptiden är över 90 dagar men under 5 år. ”Komplexa och strukturerades produkter undantas”, skriver finansdepartementet.

Garantiprogrammet kommer att administreras av Riksgälden. Hela stabilitetsplanen ska godkännas av EU-kommissionen innan den träder i kraft. Dessutom ska riksdagen ge klartecken.

Summan 1 500 miljarder kronor har slagits fast genom att man studerat bankernas balansomslutning, som uppgår till cirka 6 000 miljarder kronor, och sedan analyserat hur många lån som förfaller inom fem år.

Det ramverk för stöd till banker i kris som nu införs ger en möjlighet för staten att tvångsinlösa banker som inte vill samarbeta. Det sätter också stopp för vidlyftiga ersättningar till bankernas ledningar:

Odell: 1500 miljarder kronor i bankstöd | SvD

Förövrigt vad tror Kent Persson det kommer att kosta skattebetalarna att ‘gå in stötta och bidra till framtidstron’ i Väst Sverige eller hur mycket välfärd kommer att försvinna i uteblivna skatteintäkter från Saab och dess arbetslösa bilarbetare? 

Beskeden om nedläggning av SAAB är mycket tråkigt och drabbar stora delar av västsverige. Nu gäller det att bita ihop och snabbt komma ut på banan igen. Regeringen kan göra mycket för att stötta och bidra till att skapa framtidstro. Däremot kunde eller skulle inte regeringen rädda SAAB. Det hade varit en omöjligt projekt från början till slut. Hotet mot välfärden hade blivit större om staten gått in i SAAB än vad det är nu. Löftena som ställts ut från oppositionen är inte trovärdiga och de hade kostat skattebetalarna många miljarder. De rödgröna visar med tydlighet att de inte är regeringsdugliga.

De rödgröna har tydligt visat att de inte är regeringsdugliga « Moderata Perspektiv

 

Bloggat:

Roger Jönsson, Röda Berget, Kent Persson (m) blo…, Klimatbluffen, MinaModerataKaramell… och Svensson

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *