Det extra 540 miljoners stödet till Trollhättan från alliansregeringen som var en bluff

Återigen fortsätter de svenska politiska journalisterna att visa hur urusla de är. Hur kan omfördelade resurser, ynkliga utbildningssatsningar och en ansökan till Europeiska globaliseringsfonden presenteras som ett 540 miljoners extra stöd från den Svenska regeringen?

Eller läser journalisterna bara de första sammanställningen och stenograferar vad som sägs på presskonferensen?

Varför inte läsa hela PM från alliansregeringen som faktiskt finns på regeringens hemsida?

Några av dagens media rubriker.

Besked i dag: Regeringen gör storsatsning i regionen, Regeringen satsar 542 miljoner. Expressen

 

Regeringen gör nu en extra satsning på 542 miljoner kronor till stöd för jobb och omställning riktade mot Trollhättan och Västra Götalandsregionen, skriver den i ett pressmeddelande. Satsningen handlar om innovation, utbildning och arbetsmarknadsåtgärder.

– Vi hoppas, även om det är ett litet halmstrå, att det ska gå att lösa Saabfrågan, men jag vill poängtera att det är ett mycket svårt läge, sade näringsminister Maud Olofsson när hon öppnade presskonferensen på näringsdepartementet i dag.

Maud Olofsson:

– De två regionerna har gemensamt att de är i besvärliga situationer men de är i olika faser.

Hon påpekar att nya besked kom igår när det gäller Trollhättan men att det är GM som ska hantera det.

– Vi måste diskutera vilken beredskap vi har för att hantera de uppsägningar som kommer. Jag vill poängtera att det är sent, det är en kort tidtabell och ett mycket svårt läge.

Olofsson berättar om satsningar som regeringen tänker göra i Västra Götaland. Det gäller innovation, utbildning och arbetsmarknadsåtgärder.

– Med arbetsmarknadsåtgärder menar jag här och nu för dem som blir uppsagda. Men vi behöver utbildning och innovation för att jobba med det som jag kallar för framtidsspåret.

Bland annat handlar det om 1500 utbildningsplatser per år från nästa år.

542 miljoner i stöd efter Saabdöd | Näringslivsnyheter | SvD

 

Arbetsmarknad

Intensifierad platsförmedling och arbetsmarknadspolitiska program och insatser

Arbetsförmedlingen (AF) har stora resurser att tillgå under 2009 och 2010 och kan själva bestämma hur dessa ska fördelas över landet. Myndigheten har en nationell beredskapsorganisation för varsel med åtgärdsplaner för regioner som drabbas. Beredskapsorganisationen samarbetar med arbetsgivare, trygghetsorganisationer, parterna på lokal nivå samt kommun- och länsansvariga.

AF kommer att omfördela såväl personella resurser som åtgärdsmedel till Trollhättan/Västa Götaland så snart det står klart vilka behoven är.

AF har redan ett kontor (en industriförmedling) på plats i Saabs lokaler. Kontoren i Trollhättan-området har tagit fram insatsplaner där man skattat behovet av insatser och inventerat tillgången på utbildningsplatser i den reguljära utbildningen.

Ökade resurser för pendlingsstöd

Flyttningsbidrag utgår vid flyttning som sker av arbetsmarknadspolitiska skäl. Bidraget lämnas i form av respenning och pendlingsstöd.

För de kommande åren finns stora resurser avsatta för arbetsmarknadspolitik och alla personer som uppfyller villkor för att erhålla pendlingsstöd kommer kunna erhålla sådant.

Ansökan om medel från Europeiska Globaliseringsfonden

Arbetsmarknadsdepartementet arbetar med att ta fram en ny ansökan om medel från Europeiska globaliseringsfonden. Den nya ansökan bör i sådana fall gälla insatser för personer som blir uppsagda från SAAB och dess underleverantörer, i såväl Trollhättan som andra orter i landet.

Sverige har hos Europeiska globaliseringsfonden (EGF) ansökt om medel för att kunna erbjuda åtgärder för cirka 1 500 av dem som blivit uppsagda från Volvo Cars AB och dess underleverantörer och som är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Ansökan omfattar 157 miljoner kronor varav 150 miljoner kronor för åtgärder och 7 miljoner kronor för tekniskt stöd. Medlen ska användas för vägledning, förberedande utbildning, utbildning vid start av egen näringsverksamhet, entreprenörskap samt individuell yrkeskompetens för kompetens- och generationsväxling.

Utbildningssatsning

En förstärkt satsning görs på utbildningssystemet under 2010 och 2011. På så sätt skapas bättre förutsättningar för människor att förnya och fördjupa sina kunskaper så att de kan stå bättre rustade att få jobb när konjunkturen vänder. Totalt satsas 104 mnkr 2010 och 143 mnkr 2011.

Fler platser på yrkesvux/komvux

Fler yrkesvux-/komvuxplatser, 500 ytterligare platser från vårterminen 2010.

Därtill omfördelas 1000 årsplatser inom rådande ekonomiska ramar för yrkesvux/komvux till regionen under år 2010. Detta motsvarar totalt (inkl. studiemedel) 108 mnkr. Den totala satsningen uppgår därmed till 1500 årsplatser till regionen.

Fler platser på Yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan, 500 ytterligare platser från hösten 2010.

Fler platser på högskolan

500 nya högskoleplatser till Göteborg och Trollhättan från hösten 2010.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *