Hur många kommer att utförsäkras till socialbidrag av alliansen – Var finns underlaget?

Återigen hur urusla är de svenska journalister som verkar ha en total oförmåga att kolla fakta. Var finns underlaget till den moderata alliansregeringens påstående om att bara 1-2 tusen av de 50000+ som ska utförsäkras inte är berättigade till a-kassa ?

Eller till den rubrik som säger att ‘alla utförsäkrade ska få högre ersättningen’ troget upprepat av media?

Det stämmer ju inte. Hur sjutton kan alliansregeringen veta att alla dessa som nu börjar utförsäkras verkligen är berättigade till en sjukpenninggrundade inkomst? 

Pressmeddelande
21 december 2009
Arbetsmarknadsdepartementet
Socialdepartementet
Pressinbjudan: Pressfika med Littorin och Husmark Pehrsson i dag
I dag, måndagen den 21 december, inbjuder arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till pressfika angående omförsäkringen.
Medtag presslegitimation.
Välkomna!
Tid och plats:
Tid: 11.00-12.00
Kaffe, te och lussebullar serveras från klockan 10.50
Plats: Centralposthuset, Mäster Samuelsgatan 70, Stockholm
Lokal: Tidvattnet

Pressfikat med Littorin och Husmark Pehrsson var en ren politisk spin-manöver. PR helt enkelt som troget noterades av alla svenska riksmedia för vidarebefordran till allmänheten.

lusse

Var det julstämning och lussebullar som fick journalisterna att låta bli att ställa besvärliga frågor?

En av dessa ‘enbart’ 1-2000 som inte är berättigad till a-kassa hittar man i Expressen idag.  Det var Ulla 52 nedan som alliansväljarna 2006 röstade för att skicka till socialen. Detta i och med den arbetslinjen som jag antar alla alliansväljare är förespråkare för.

Regeringen Reinfeldt gör nu exakt vad den utlovade 2006.

soc

Min ena njure opererades bort, och efter det blev jag sämre och sämre, med livshotande högt blodtryck, berättar Ulla.
– Jag tyckte om att jobba, jag var familjepedagog och jobbade extra på socialjouren. Jag var väldigt aktiv – det har tagit tid för mig att acceptera att jag är sjuk.

Fick ny sjukdom

– Jag har försökt att arbetsträna i år, självklart skulle jag vilja jobba. Men stressen gjorde mig sjukare. Förmodligen har jag fått menieres sjukdom, en inneröressjukdom som ger tinnitus, yrsel och illamående.
Sen 2004 har Ulla mestadels varit sjukskriven.

Inte rätt till a-kassa

Nu har försäkringskassan varnat Ulla om att hon förmodligen mister sin sjukpeng.
– Lagom till jul, säger Ulla och börjar gråta. Jag har inte rätt till någon a-kassa. Gå nåt program på arbetsförmedlingen orkar jag inte. Så då får jag vända mig till socialen. Det känns fruktansvärt men jag ser ingen annan väg. Min man miste jobbet för ett år sen, på grund av arbetsbrist.
– Om jag blir en av de många som tvingas söka hjälp på socialen, för första gången – då tänker jag inte skämmas för det.

Ulla, 52: Nu måste jag gå till socialen – Jobb & Ekonomi – Expressen.se

Jag undrar hur många som nu utförsäkras som faktiskt finns kvar som medlemmar i  a-kassan efter 5 eller 10 års förtidspension/sjukpenning och har ordning på sina papper så att de kan visa på en tidigare sjukpenning inkomst?

Jag tror det är många fler som inte är berättigade än vad som sägs från regeringen. 

Sedan är det intressant i utdraget från rapport ovan pratar Cristina Husmark Pehrsson om de socialbidragstagare som redan finns i jobb och utvecklingsgarantin och med andra ord lever på  mellan 4 till 7000kr i månaden. 

Hur många finns det egentligen som lever på existensminimum i alliansens bidrags Sverige?

De allra flesta som utförsäkras kommer att få en högre ersättning efter årsskiftet än de har i dag. Den som i dag får omkring 73 procent av sin tidigare lön i sjukpenning eller 64 procent av sin lön i sjukersättning får efter årsskiftet 80 procent av sin lön i aktivitetsersättning, förutsatt att personen är med i a-kassan.

Förlorarna är de som saknar sjukpenninggrundande inkomst, en grupp som enligt Försäkringskassan utgörs av omkring 1.000—2.000 personer. De får endast 223 kronor per dag efter årsskiftet.

Även personer med en månadslön över a-kassans tak, alltså över 18.700 kronor, kan få lägre ersättning efter årsskiftet än de fått i sjukersättning eller sjukpenning.

Utförsäkrade får höjd ersättning – DN.se

Ministerlöftet: alla får pengar; Utförsäkrade får höjd ersättning 

Bloggat:

Veronica Palm, Kent Persson (m) blo…, In Your Face, Martin Mobergs blogg, Ett hjärta RÖTT och Edvin Ala(m) 3.0, Eva-Lenas blogg, In Your Face, Fredrik Pettersson och Alliansfritt Sverige

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Sjukförsäkring, Socialpolitik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hur många kommer att utförsäkras till socialbidrag av alliansen – Var finns underlaget?

  1. Oskarsson Marina skriver:

    SGI…jaa ni…hade högre SGI förr…nu kan jag inte gå med i akassa, jag har varit sjuk för länge och utanför alla idiotiramar som alliansen satt upp!

    Folk får flytta isär…vi ökar på singeltopplistan i detta land…bra politik alliansen för…splittrar familjer och barna far illa…USCHA

  2. Oskarsson Marina skriver:

    SGI…jaa ni…hade högre SGI förr…nu kan jag inte gå med i akassa, jag har varit sjuk för länge och utanför alla idiotiramar som alliansen satt upp!

    Folk får flytta isär…vi ökar på singeltopplistan i detta land…bra politik alliansen för…splittrar familjer och barna far illa…USCHA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *