Jobbskatteavdraget som folket inte förstått…

Vad ska man säga riksrevisorns förslag om en informationskampanj för att sälja in jobbskatteavdragets fördelar till arbetslösa som inte förstått?

Det påminner lite om socialstyrelsens 6-8 brödskivor om dagen kampanj där folk som inte förstod sitt eget bästa skulle informeras.

Men framförallt visar det på det totala misslyckandet för den centrala delen av den moderatledda alliansens arbetslinjen och politiska grund.  Tanken att skatterabatter skulle ge incitament till arbete och vara ett verktyg i kampen för arbetslöshet är en ren idioti förespråkad av ett antal national ekonomer utan kunskap om hur den verkliga arbetsmarknaden fungerar. 

Bara den som aldrig varit arbetslös skulle komma tanken att folk väljer att vara arbetslösa för att det är ekonomiskt mer fördelaktigt.

Men alliansen van ju valet 2010 på att tala om lata bidragstagare som inte ville arbeta. Det gick ju hem bland villahäckarna i Danderyd, Täby och Bankeryd.

 

Syftet med jobbskatteavdraget är bland annat att öka incitamenten att jobba, det vill säga få arbetslösa i jobb. Men granskningen visar att just de med svag förankring på arbetsmarknaden har dålig kännedom om avdraget.

Därför riskerar reformen inte få den effekt som regeringen önskar.

"Beräkningarna visar att jobbskatteavdraget kan förväntas få en positiv effekt på arbetskraftsutbudet. Men regeringen bör säkerställa att allmänheten får en bättre kännedom om jobbskatteavdraget. Det är en förutsättning för att nå de förväntade effekterna", skriver riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

– Det finns ett grundläggande problem med folks kunskaper om skatter och bidrag som i olika grupper i samhället är väldigt låg, säger riksrevisor Claes Norgren till TT.

– Därför föreslår vi att Skatteverket får uppdrag att informera om avdraget för att säkerställa de mål, som regeringen har med jobbskatteavdraget.

Särskilt dålig kunskap om jobbskatteavdraget har de med en svag ställning på arbetsmarknaden. Färre än var tredje arbetslös känner till avdraget och kunskaperna bland unga människor och utrikesfödda är dålig enligt Riksrevisionen.

Jobbskatteavdraget når inte syftet – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *