Opinionsdokusåpan fortsätter – Valresultatet är vad som gäller

Har procentenheter upp eller ner någon egentlig betydelse för ett valresultat som ligger ett år bort. Utom möjligen för tidningarnas möjligheter att sälja lösnummer? Jag tror inte det. Det enda som möjligen är intressant i opinionsmätningarna är SDs reella vågmästarchans i riksdagen efter 2010. Och att SD blivit ett etablerat parti om än för tillfället utanför riksdagen.

Jag undrade redan 2008 om SD skulle komma att locka missnöjda moderatväljare inom den värdekonservativa delen av moderaterna. Så ser det också ut att bli.

Vad opinionsmätningarna säger är att valet 2010 blir extremt tajt mellan två i stort lika stora block och en kamp för varje röst. Detta ett år innan valet. Inget parti kan ta något för givet. jag hade heller inte underskattat Piratpartiets möjligheter att mobilisera liksom effekterna om ett eller två parti åker ut ur riksdagen.  

Är partiorganisationerna redo att dra järnet efter jul och nyår hela vägen till september 2010?

Moderaterna minskar igen | Nyheter | Aftonbladet
– Regeringar som håller högt reformtempo blir straffade, i alla fall initialt. Förändring gör ont, men det kan uppnå högre syften som på lång sikt är rätt för en nation.

Trots att de andra tre borgerliga partierna går lite framåt innebär Moderaternas stora tapp att alliansen totalt sett backar.

– Regeringspartierna har fortsatta problem och har haft det under flera månader. Samtliga borgerliga partier ligger nu under valresultatet 2006, säger Carl Melin på United Minds.
”EU ointressant”

Han tror att regeringspartierna hade räknat med att EU-ordförandeskapet skulle bli en vitamininjektion. Men så har det inte blivit:

– Det som regeringen har lyckats med i ordförandeskapet har kanske framför allt handlat om EU:s grundlag. Det är inte intressant för väljarna. När det däremot gäller finanskrisen och klimatmötet, som är viktiga för väljarna, har regeringen inte fått hem en bild av att man har gjort skillnad, säger Melin.

Samtidigt som Moderaterna backar går Sverige­demokraterna framåt, till 7,1 procent. Just nu är SD vågmästare i riksdagen. Och de båda partiernas opinionssiffror visar sig hänga ihop:

– Ungefär hälften av Sverigedemokraternas nya väljare sedan valet kommer från Moderaterna, säger Carl Melin.
”S har hämtat sig”

På andra kanten av det politiska fält

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Opinionsdokusåpan fortsätter – Valresultatet är vad som gäller

  1. Pingback: Dagens rekommenderade länk – Katrine Kielos om Reinfeldt « Nemokrati

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *